Am dorit sa ajungem dimineata devreme în Austria, pentru a putea vedea câteva lucruri interesante în drumul spre prima noastra cazare, la Schladming. Asa ca, dupa traversarea facila a Ungariei pe autostrada ne-am îndreptat spre Eisenstadt.
Prima noastra tinta în
Eisenstadt a fost
Palatul Esterhazy. Fara îndoiala,
Palatul Esterhazy este cel mai important monument cultural din Burgenland. Camerele somptuoase, cu interioare si decoratiuni fastuoase trimit spre aura trecuta a printilor si splendoarea curtii acestora. La 1 ianuarie 2010 palatul a revenit în patrimoniul Fundatiei Esterhazy, devenind principala gazda a evenimentelor culturale organizate de aceasta institutie.
Originile Palatului Esterhazy provin dintr-un castel modest din sec.al-XIII-lea, renovat si extins permanent în secolele ce au urmat. Abia la 1649 castelul ajunge în posesia familiei Esterhazy si în a doua jumatate a sec.al-XVII-lea se produce prima remodelare de amploare, într-un edificiu baroc, sub printul Paul I. Palatul avea sa fie resedinta principala a familiei de nobili maghiari timp de aproape 300 de ani.
|
Palatul Esterhazy |
|
Detalii ale fatadei palatului |
O a doua remodelare si extindere importanta a palatului, în stil neoclasic a avut loc în prima parte a sec.XIX, sub printul Nicolae al-II-lea, dupa proiectul unui renumit arhitect francez, Charles Moreau. In mod cert proiectul original era absolut grandios (ar fi triplat actuala lungime a fatadei, de exemplu), însa razboaiele napoleoniene, ocupatia franceza, stilul de viata extravagant al printului, datoriile acumulate au împiedicat derularea proiectului, astfel încât ceea ce se poate vedea astazi reprezinta doar un fragment din conceptia initiala.
Familia Esterhazy îsi are originea în rândul nobilimii de rang secund din partea nordica a Regatului Ungariei (partea de sud-vest a Slovaciei de azi). In sec.al-XVII-lea se cristalizeaza practic patru ramuri ale familiei,
Eisenstadt-ul devenind resedinta ramurii veche Forchtenstein, ramura pricipala a arborelui genealogic. In 1626 familia Esterhazy primeste titlul de conte, iar din 1712 acceseaza titlul de printi ai Sfântului Imperiu Romano-German. Dupa 1945 (în anii ocupatiei sovietice)
Palatul Esterhazy a gazduit guvernul Burgenland-ului si apoi institutii ale justitiei. In 1969, guvernul landului a încheiat un contract de închiriere pe 40 de ani, care s-a încheiat în 2010.
|
Alta intrare spre palat |
|
Curtea interioara a palatului |
Palatul Esterhazy oferea trei obiective pentru vizitare (vad ca în 2012 sunt patru): turul palatului, expozitia
"Haydn Explosive" si Muzeul Vinului. Cea mai avantajoasa posibilitate de vizitare a fost un Family card care oferea acces la toate aceste obiective pentru noi toti si care a costat 19 euro. Turul palatului se face doar cu ghid, la ore predeterminate, iar expozitia si Muzeul Vinului se viziteaza individual. Pentru a câstiga timp, am intrat mai întâi la expozitia tematica
Haydn Explosive, dupa care a venit rândul turului de palat si am încheiat cu Muzeul Vinului.
Eisenstadt este cunoscut si ca orasul lui Haydn. Joseph Haydn a fost una dintre cele mai mari si mai prolifice personalitati muzicale vieneze (peste 100 simfonii, 13 opere, peste 80 de cvartete, etc). Nu s-a nascut la Eisenstadt, dar aici, în serviciul familiei Esterhazy, si-a petrecut o mare parte a vietii (cam 40 de ani) si a creat multe dintre compozitiile sale. In plus, mormântul lui Haydn (cu o poveste bizara) se gaseste în Eisenstadt.
Expozitia
Haydn Explosive a fost creata în 2009 cu ocazia împlinirii bicentenarului de la moartea compozitorului. Ea era deschisa si în 2011 si am vizitat-o, dar observ ca în 2012, datorita succesului de care s-a bucurat, a fost reactualizata.
In general astfel de expozitii omagiale sunt seci, lipsite de atractivitate (nu si de continut însa) si nu foarte populare. Insa am observat în multe institutii austriece ca exista o mare abilitate în a utiliza intensiv si cu succes mijloace multimedia moderne pentru a schimba perceptia publica asupra unor manifestari expozitionale. Nu aveam mari asteptari la intrarea în expozitie, însa la final am fost placut impresionat.
|
Intrarea la "Haydn Explosive" |
|
Cvartetul virtual aflat la dispozitia vizitatorului |
|
Cromatica si design care mi s-au parut de efect |
Mi-au placut conceptia expozitiei, cromatica, accentul pe interactivitate si implicarea vizitatorului, efectele vizuale deosebit de interesante. Ai la dispoztie un cvartet de coarde virtual, o holograma 2D careia îi poti cere interpretarea unei piese la alegere, o adevarata jucarie mai putin obisnuita. De asemenea, diverse personaje se deplaseaza (proiectii...) pe pereti, Haydn ne face cu ochiul (se poate vedea în filmuletul nostru de mai jos), instrumentele muzicale se afla în miscare, asa ca divertismentul este prezent din plin. Nu stiu cât de multe ne-a spus în plus expozitia despre Haydn, fata de ceea ce stiam, dar experienta a fost extrem de instructiva din perspectiva observarii îngeniozitatii în folosirea mijloacelor multimedia.
|
Cvartetul virtual pus la lucru ... |
|
"Haydn Explosive" |
Am avut parte la turul palatului de un ghid tânar, foarte vioi pentru acea ora oarecum matinala si care dovedea chiar pasiune în expunerea istoriei familiei Esterhazy, a palatului, a lui Haydn, etc. Traseul de vizitare îl poarta pe vizitator prin diverse camere, din mai multe aripi ale palatului. Se pare ca amenajarile vor continua, fundatia Esterhazy (extrem de potenta financiar...) intentionând sa extinda în timp circuitul deschis publicului si sa readuca si alte încaperi la splendoarea de odinioara. Mai cu o anecdota, mai cu o povestioara - figuri celebre ale acestei ilustre familii nobiliare maghiare ne-au devenit cunoscute.
|
Turul palatului - camera cu portretele a 12 femei reprezentative din familia Esterhazy |
|
Piesa artistica venetiana, cu o istorie speciala în perioada ocupatiei sovietice |
|
Melinda Esterhazy - în vremea tineretii artista de succes, astazi în Topul Forbes |
|
Vedere spre parcul palatului - Templul Leopoldin |
Un loc special în cadrul turului de palat este acordat figurii Melindei Esterhazy (nascuta Ottrubay în 1920 - traieste si în prezent în Elvetia, la Zurich). O unguroaica deosebit de frumoasa, Melinda era la 24 de ani primabalerina absoluta a Operei din Budapesta. In 1946 se casatoreste cu printul Paul al-V-lea Esterhazy (decedat în 1989). Cu toate problemele postbelice din Austria ori cele specifice perioadei comuniste din Ungaria, printul Paul V a reusit sa refaca în buna masura imaginea, prestigiul si averea familiei. Domeniile familiei Esterhazy din Burgenland însumeaza astazi peste 44.000 ha, fiind cea mai mare proprietate privata din Austria. Melinda Esterhazy figura în Topul Forbes din 2005 pe locul 272, cu o avere estimata la 2,3 miliarde $. Printul Paul si Melinda nu au avut copii, titlul nobiliar revenind în prezent unui nepot al printului Paul V, Anton II. In filmuletul al carui link l-am inclus mai jos se poate vedea camera dedicata Melindei Esterhazy si imagini din perioada când aceasta era o adevarata stea.
In timpul turului de palat pot fi vazute mai multe obiecte de patrimoniu interesante, din diverse perioade istorice.
|
Exponate vazute pe parcursul turului de palat |
Turul de palat pastreaza pentru un final apoteotic cel mai frumos loc, adevarata bijuterie a
Palatului Esterhazy. Este vorba despre
Haydnsaal, un adevarat templu pentru istoria muzicii si interpretii de muzica clasica înca din sec.XVII (când a fost construita) pâna în prezent. Haydn a performat aici mai mult de 30 de ani si foarte multe dintre creatiile sale s-au facut auzite pentru întâia oara în aceasta minunata încapere care îi poarta numele. Balcoanele au fost adaugate în 1797, dar orchestra lui Haydn nu le-a folosit niciodata.
Sala are o capacitate de circa 600 de locuri, este decorata cu fresce exceptionale si are o acustica senzationala. Se spune ca s-au facut studii speciale de catre Institutul Acustic din Hanovra, care a comparat Haydnsaal de la Palatul Esterhazy din Eisenstadt cu un alt loc celebru, cu Goldenen Saal de la Musikverein din Viena. Concluzia a fost ca pentru orchestre de dimensiunea celor care performeaza simfoniile lui Haydn, sala din Palatul Esterhazy ofera cea mai buna acustica din lume (lucrurile se schimba când orchestra devine mai mare pentru a putea ataca repertoriul romantic).
Pentru a proteja frescele se evita concertele iarna.
Haydnsaal gazduieste permanent manifestari culturale de exceptie si este locul unde s-au realizat toate înregistrarile orchestrei simfonice austro-ungare Haydn. Dupa explicatiile detaliate privind sala, frescele, muzica lui Haydn, etc. ghidul ne-a invitat la o demonstratie privind calitatea acusticii. Nu a fost ceva live, ci o demonstratie la instalatia de sonorizare, dar am înteles ce dorea sa ne transmita privind acustica salii. Probabil ca un concert live aici ar fi cu adevarat edificator...
|
Haydnsaal - bijuteria Palatului Esterhazy |
|
Una dintre frescele de pe tavan |
|
Este considerata una dintre salile cu cea mai buna acustica din lume |
Al treilea segment al vizitei la
Palatul Esterhazy propune o incursiune în pivnitele palatului, unde s-a amenajat un asa numit Muzeu al Vinului. Pentru o zona viticola precum Burgenland-ul, un astfel de asezamânt nu putea lipsi. Aceasta vizita nu consuma mult timp, dar ofera posibilitatea de a vedea câteva lucruri interesante, precum cea mai mare presa de struguri si cel mai mare butoi de vin din Burgenland. Pentru pasionatii de vinuri, atât pentru cei pasionati de productie, dar si pentru consumatori, Muzeul Vinului poate fi un loc atractiv. Nu exista degustare de vinuri, dar doritorii pot achizitiona sticle cu diverse soiuri si cu etichete cu emblema palatului sau cu blazonul familiei Esterhazy.
|
In pivnitele Palatului Esterhazy |
|
Cea mai mare presa de struguri si cel mai mare butoi de vin din Burgenland |
|
Prelucrarea plutei |
Din filmuletele facute de noi la Palatul Esterhazy am realizat un montaj al carui
link îl gasiti
aici. Include în el momente din toate etapele vizitei la
Palatul Esterhazy.
|
La finalul vizitei la Palatul Esterhazy .... |
|
... si vremea se schimbase. Soarele anunta parca simbolic zilele urmatoare... |
Trecusem
Palatul Esterhazy pe fisele mele cu un an în urma, când am observat ca era una dintre optiunile pentru o excursie de o zi cu plecare din Viena. Atunci am preferat vizita la Abatia din Melk, dar ideea de a vizita edificiul din Eisenstadt a ramas si am realizat-o un an mai târziu. Pentru toti turistii care se deplaseaza cu masina spre alte landuri ale Austriei, spre Tirol, Carinthia, Voralberg, Salzburgerland ori Stiria, o mica abatere prin Eisenstadt si o vizita la Palatul Esterhazy pot fi optiuni demne de interes.
Mai ales ca
Eisenstadt-ul mai ofera cel putin înca un alt obiectiv atractiv, unul special, de alta factura...
Foarte interesant si detaliat articolul tau!
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru munca depusa!