/* script Google analytics */

luni, 9 iulie 2012

Paste 2011 ( V ) - Cavalerul de la Madara

    La doar 17 km de Shumen (spre NE) se afla un loc cu totul special, un loc cu rezonante mistice, un loc considerat de-a lungul veacurilor ca fiind încarcat de spiritualitate si energie spirituala, Madara. Locatia este celebra prin faptul ca în imediata sa proximitate se afla asa numitul Cavaler de la Madara, o sculptura sau mai bine zis un relief realizat pe un perete de stânca, monument inclus din 1979 pe lista sit-urilor UNESCO. Cel putin eu cam asta stiam în mare despre Madara, însa am constatat ulterior, la fata locului, ca este vorba de mai mult decât atât.
    Poate parea banal - o sculptura pe un perete de stânca.... Dupa atâtia ani (nu se stie de fapt despre câti este vorba) contururile sunt estompate, dar este evident ca cineva, un artist anonim, a dorit sa lase aici un mesaj de glorificare. Sculptura înfatiseaza un barbat calare pe un cal, care triumfa asupra unui leu prabusit la pamânt. Cavalerul este însotit de un câine (în urma calului) si de un vultur (în fata calaretului). Conturul vulturului practic nici nu mai este vizibil pentru turistii care pot admira sculptura doar de la o distanta apreciabila. Insa toate celelalte elemente simbolice sunt, înca, relativ clare.
    Apropiindu-ne de Madara cautam din ochi de la distanta locatia posibila a monumentului. Se intuieste cu usurinta ca directia trebuie sa fie spre peretele stâncos care se observa în zare, însa nici macar foarte aproape de locul respectiv nu poti sesiza vreun detaliu major. Exista în apropiere mai multe parcari si evident multe tarabe si magazinase cu suveniruri. Insa odata trecuti de poarta (exista bilet de intrare) si intrati în Rezervatia de la Madara, agitatia si forfota din afara ramân parca în urma si o senzatie de calm, de liniste spirituala învaluie turistul. Un sir lung de trepte trebuie urcat pentru a ajunge la baza stâncii înalte de peste 100 m pe care se afla imaginea Cavalerului din Madara (relieful se gaseste la o înaltime de circa 23 m din cei 100 ai stâncii).

Treptele ce trebuie urcate pentru a ajunge la baza stâncii
Se observa destinatia finala, dar înca nu apare si imaginea Cavalerului ....
Cavalerul de la Madara
Peretele de stânca de peste 100 m si sculptura Cavalerului de la Madara
Platforma respectiva nu este accesibila publicului
   Poate unii vizitatori ar fi dezamagiti, pentru ca este adevarat ca nu exista contururi clare. Insa valoarea simbolica si artistica a sculpturii este imensa. Bulgarii au ales aceasta imagine sa-i reprezinte pe moneda euro, daca vor adera vreodata la zona euro.
    In plus, misterul care învaluie sculptura face lucrurile mai interesante. Nu exista o datare temporala unanim acceptata, dupa cum nu exista nici o interpretare unica. Se spune ca etimologic numele de Madara poate proveni din protobulgara (unde ar avea semnificatia de "stânca sfânta") sau din greaca veche. Nestiindu-se cine este personajul înfatisat, exista numeroase legende care învaluie sculptura. Prin traditie se vorbeste de un împarat (sau mare demnitar ?) roman care a vânat prin aceste locuri, a cazut de pe platou la baza stâncii si a murit, monumentul fiindu-i închinat. Putin probabil spun istoricii... Apoi, oricare dintre marile figuri de conducatori din perioada închegarii primului Tarat Bulgar poate fi legata de imaginea Cavalerului de la Madara. Cea mai plauzibila varianta în opinia cercetatorilor pare a fi Krum, dar nu este exclus sa fie vorba despre Tervel sau Asparuh (va amintiti reprezentarea lui Asparuh la Monumentul Intemeietorilor Bulgariei, cu calul si câinele?) ori chiar despre o zeitate suprema a protobulgarilor - Tangra. Inscriptiile gasite în apropierea sculpturii nu ofera mai multa lumina si sunt oricum deteriorate si incomplete, sterse partial de eroziune. Mai toti istoricii sunt de acord ca sculptura precede cu mult în timp orice inscriptie scrisa gasita aici.
    Parerea dominanta este ca ne aflam în fata unei opere din zorii crearii statului bulgar, cu elemente protobulgare. Cronicile bizantine vorbesc despre un împarat omorât în lupta prin aceste locuri în 811 d.C, Nicephorus I, din craniul caruia marele Krum si-a facut un pocal. Este doar înca una dintre variante. S-au facut multe analogii ale imaginii calaretului, ale simbolurilor care îl însotesc, cu reliefuri oarecum similare din zonele apropiate - Pliska, Preslav ori foarte îndepartate - Persepolis (Iran). Pentru bulgari, Madara este un fel de Nazca de dimensiuni mult mai mici. Si oricum nu exista raspuns ferm la întrebari precum cine este cavalerul imortalizat în stânca, cine si când a creat aceasta veritabila capodopera. Si parca este mai frumos asa când misterul învaluie un astfel de loc mistic si fiecare poate crede ceea ce vrea...
    
Peretele de stânca de la Madara
La Madara am simtit ca regasesc ceva din natura stâncilor de la Meteora
   Am privit "Cavalerul" cu gândul la cel sau la cei care au dorit sa lase un astfel de semn în stânca peretelui de la Madara, cu gândul la mesajul pe care acesti oameni au vrut sa-l transmita. O mai spun înca o data, Madara pare un loc mistic. Atmosfera locului este una cu totul speciala, iar calaretul care vegheaza de la înaltime si din negurile istoriei asupra acestor locuri este doar unul dintre elementele speciale. Am continuat plimbarea cu o trecere pe la mai multe asa zis bisericute în grote, de fapt niste cavitati, grote sau pesteri mici în care au meditat si au trait asceti înca din zorii crestinismului. Unele par doar sit-uri istorice, altele sunt înca functionale. Nu sunt deosebit de spectaculoase, dar trebuie percepute ca elemente care întregesc conturul acestui loc.
   Pentru ca alaturi de sculptura cavalerului si de lacasurile crestine din grote, al treilea element care defineste decisiv Madara este natura, cadrul natural. Stâncile, padurea, firisoarele de apa care se preling pe stratul de muschi aderent pietrei pot îndemna imaginatia sa lucreze. Este o zona a legendelor si o zona unde chiar poti înclina sa crezi ca legendele prind viata. Se vorbeste despre apa vie  care se prelinge si care este pe alocuri adunata de localnici sau de turisti. Se vorbeste despre nimfe si alte creaturi mitice ale padurilor. Ceea ce va pot spune este ca asa numitul Sanctuar al Nimfelor mi s-a parut un loc senzational. Imaginati-va un arc de cerc larg, lung de 80-100 m, care patrunde oarecum sub marginea peretelui de stânca dominant de deasupra. Aceasta zona inferioara, acaparata de verdele muschiului de padure este locul unde zeci sau sute de firisoare fine de apa (functie de anotimp) se preling si formeaza o simfonie a picaturilor. Nu am avut un obiectiv la aparatul foto cu o deschidere suficienta pentru a cuprinde acest loc senzational, ultima imagine fiind o încercare de a da o idee referitor la cele spuse mai sus. Si pentru a completa cele traite de noi acolo voi mai spune ca în apropiere de acest loc, peste linistea padurii si susurul firicelelor de apa se suprapuneau sunetele unui artist popular bulgar (asa cred ...) care interpreta la cimpoi niste melodii melancolice (respectivul oferea de fapt spre vânzare CD-uri cu piese interpretate de el la cimpoi si dupa câte albume erau si dupa cum aratau cred ca era un artist cunoscut. E drept ca melodiile interpretate erau doar un fel de reclama si chemare pentru vânzarea de Cd-uri, dar aceste sunete picau foarte bine în atmosfera locului).

La grotele cu vestigii crestine
O capela functionala
"Apa vie" despre care vorbeam
Sanctuarul Nimfelor la partea inferioara
Parte din Sanctuarul Nimfelor - însa deschiderea obiectivului e insuficienta
   Cred ca nu puteam avea parte de o încheiere mai frumoasa a minisejurului de Paste decât aceasta vizita la Madara. Fusese în fapt o zi plina în care descoperisem si alte lucruri interesante, asa cum am scris în postarile anterioare. Iar acest serial dedicat minivacantei de Paste din 2011 arata ca un sejur la all-inclusive nu înseamna ca nu poti include în program vizite si obiective turistice.
   Pentru al treilea an consecutiv petreceam Pastele pe litoralul bulgaresc, schimbând locatia si descoperind noi atractii de fiecare data. Parerea noastra este ca Bulgaria are suficiente lucruri dragute de oferit turistilor si este o destinatie perfecta pentru astfel de momente. Sincer, nu as merge vara, în plin sezon pe litoralul bulgaresc, as parcurge în plus câteva sute de km spre sud si m-as opri în Grecia. Dar, când durata vacantei este limitata si mai trebuie luati în calcul si alti factori (asa cum se întâmpla în sejururile scurte de Paste sau de 1 Mai), litoralul vecinilor poate fi o alegere ofertanta, macar pentru rezidentii români apropiati geografic de aceasta zona.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu