/* script Google analytics */

miercuri, 11 iulie 2012

La Piatra Neamt - cu telegondola

    In primavara anului trecut (2011) ne-am schimbat masina, intentionând ca pentru vacanta de vara sa o folosim pe cea noua, iar traseul vizat era unul consistent. Asa ca una dintre preocuparile noastre anterioare vacantei de vara a fost sa realizam rodajul noii masini pâna la plecarea în expeditia pe care o aveam deja planificata la acel moment.
    Primul drum în tara a avut loc pe traseul Braila - Iasi - Piatra Neamt si retur si a fost prilejuit de faza finala a unui concurs national de matematica, Adolf Haimovici, organizat la Iasi de Facultatea de Constructii de Masini si Management Industrial, în colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean. Concursul este de fapt echivalentul Olimpiadei Nationale de Matematica, pentru elevii de la alt profil decât matematica-informatica (asa numita sectiune M1), asa numita categorie M2. Fiica mea, Andreea, care este eleva la Colegiul National Nicolae Balcescu la profil Stiintele naturii (vrea sa urmeze medicina...) si se descurca lejer la competitiile de matematica M2, reusise calificarea la faza nationala care se tine anual la Iasi. In aceste conditii, noi parintii, am hotarât sa mergem sa o luam la final de acolo, profitând de ocazie pentru a realiza câteva sute de km de rodaj la masina. Si am gândit bine, mai ales ca se întorcea destul de multumita de la Iasi ....

Lotul brailean participant la concursul national Adolf Haimovici, Iasi - 2011

   Si pentru ca niciodata nu ne place sa facem drumurile "în gol", adica fara sa ne oprim sa vedem sau sa experimentam ceva nou, inedit, si de aceasta data am procedat în consecinta si am ales sa ne abatem putin prin Piatra Neamt, pentru a încerca direct o plimbare cu telegondola din cochetul oras de sub Pietricica.
    Personal mi-a placut întotdeauna Piatra Neamt, atât ca pozitionare, cadru natural si apropiere de zone turistice dintre cele mai atractive de la noi din tara (Ceahlau, manastirile din zona, Bicazul, etc), cât si ca orasel în sine. Am parcat în zona centrala si am gasit cu usurinta statia de plecare a telegondolei, fiind printre foarte putinii calatori la acea ora (e drept ca era undeva dupa prânz, în cursul saptamânii si de aceea poate erau asa de putini solicitanti).

Era în preajma Pastelui ...
Telegondola urca pe dealul Cozla, la 657 m
   Functionând din 2008, telegondola nemteana propune un traseu de 1915 m lungime, cu o deplasare cu o viteza medie de 6 m/s, la o înaltime maxima fata de sol de 63 m. Instalatia are 22 de cabine si deplaseaza calatorii din oras pâna pe culmea dealului Cozla, care ofera atât un minunat punct de belvedere asupra orasului, cât si pârtie pentru sporturi de iarna. Durata deplasarii cu telegondola (pe un sens) este de circa 6 minute, timp în care în fata ochilor calatorului se deschide o minunata panorama asupra municipiului nemtean si asupra vaii Bistritei.

Sus, pe Cozla
Datele tehnice ale telegondolei

    Din ceea ce am vazut, eforturile pentru dezvoltarea facilitatilor pe dealul Cozla erau înca în desfasurare, asa ca se pare ca exista un plan coerent si ca autoritatile locale chiar se tin de el. Toata lumea cunoaste Piatra Neamt si prin asocierea cu primarul sau (Pinalti a devenit un fel de brand local), dar la o prima vedere, din exterior, mie mi se pare ca indiferent de baletul politic (purtat cu mai mult sau mai putina gratie) al acestuia, orasul s-a schimbat în bine si cred ca acest proces va continua. Iar acest lucru este vizibil nu numai prin obiectivele dezvoltate (de la stadion, telegondola, strandul municipal, facilitatile de sporturi de iarna), ci si prin organizarea administratiei, prin site-urile web care promoveaza orasul, etc. Probabil ca iarna, zapada asternuta pe pârtii face Cozla si mai atractiva, iar traficul telegondolei este, macar ocazional, unul intens.
    Vazându-ma ca fac poze cu cabinele în miscare ale telegondolei (mai toate goale...), un cetatean de o vârsta respectabila (crezând ca sunt vreun reporter de ziar probabil) mi-a strigat sa pozez si sa scriu "cum se plimba gondola goala toata ziua, pe banii cetatenilor". Nu stiu ce sa spun, dar cred ca mi-as dori un primar care sa se descurce ca Pinalti si sa lase repere semnificative ale mandatelor sale în imaginea urbei pe care o pastoreste vremelnic.
    Dragut oraselul, curat, dar la coborârea de pe Cozla am gasit cu oarecare dificultate o terasa la care sa putem servi o pizza decenta, întrebând mai multi localnici, care adesea emiteau opinii contrare. Poate ca nu era înca sezon turistic...
    
No comment ...
Turnul clopotnita
Biserica Sf.Ioan
Curtea si biserica domneasca - ansamblu ctitorit de Stefan cel Mare
   Impresiile bune pe care le aveam despre Piatra Neamt ne-au fost confirmate si întarite de aceasta scurta vizita. Iar telegondola (16 lei tur/retur pentru adulti, 10 lei pt copii sub 14 ani) este un reper menit sa sporeasca potentialul turistic al localitatii si totodata o recomandare de retinut pentru cei care ajung în acest oras cu un farmec aparte.

3 comentarii:

  1. Felicitari pentru fiica ta! In ce clasa intra la toamna?

    Am fost si eu, demult, pe vremea comunista in Piatra-Neamt si mi-a placut orasul.

    Despre telegondola, ce sa spun...si tu ai dreptate dar si nenea ala, care spunea ca se plimba goale telegondolele, are...
    Probabil ca ar trebui introdus un orar, nu asa toata ziua buna ziua, daca nu sunt multi turisti amatori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, Ioana. Andreea are 16 ani, intra în clasa a XI-a la toamna.

      Ștergere
    2. Oh, deci mai prindeti vreo doua schimbari in invatamant pana termina liceul :).

      Ștergere