/* script Google analytics */

duminică, 8 iulie 2012

Paste 2011 ( IV ) - Shumen - Fortareata, Moscheea Tombul si alte repere

   Monumentul Intemeietorilor Bulgariei a fost o mare si placuta surpriza pentru noi. Insa nu era singura atractie din zona Shumen-ului pe care o aveam în desfasuratorul nostru. La doar câtiva kilometri distanta, pe acelasi platou care domina cochetul orasel bulgar, se afla ramasitele unuia dintre cele mai vechi sisteme fortificate de pe teritoriul Bulgariei, Fortareata de la Shumen.
    Istoricii apreciaza ca primele constructii au aparut pe acest amplasament acum mai bine de 3200 de ani. Fortareata din Shumen a avut o istorie agitata, fiind ridicata, distrusa si refacuta de mai multe ori de-a lungul secolelor. Probabil primele metereze au fost construite de traci undeva în negurile istoriei, dupa care extinderile si întaririle au fost facute succesiv de romani, bizantini sau bulgari. Dupa fiecare asediu si chiar dupa fiecare cadere în mâinile dusmanilor, fortareata a reusit de fiecare data sa sa refaca, sa redevina locatia unei activitati economice înfloritoare, pâna în anul 1444.

Fortareata din Shumen
Principala poarta de acces în cetate
Din pacate si la bulgari, indicatoarele turistice nu arata bine

   Cetatea a fost o locatie importanta în perioada primului Tarat Bulgar (681 - 1018 d.C), în special datorita apropierii de capitalele statale de la Pliska (din ceea ce am citit eu, acest sit aflat în apropiere este unul de exceptie, dar nu am avut timpul necesar pentru a trece pe acolo) si de la Preslav. De asemenea, o activitate economica, sociala si culturala dezvoltata a fost consemnata în Fortareata din Shumen si pe perioada celui de al doilea Tarat Bulgar (1185 - 1396 d.C).
    Interesant este în cele din urma si destinul cetatii, care nu a fost distrusa de ocupatia turceasca (dimpotriva, se pare ca turcii au apreciat-o la adevarata valoare, au pastrat-o si au dezvoltat-o), ci de mâna crestina. Anul 1444 consemna initierea unei noi cruciade sub conducerea lui Vladislav al-III-lea al Poloniei. In timpul operatiunilor militare, trupele conduse de regele polon au asediat, au cucerit, au incendiat si au distrus fortareata, care nu a mai fost refacuta apoi niciodata. Vladislav al-III-lea, care nu a dorit sa colaboreze eficient cu mai experimentatul strateg Iancu de Hunedoara, a pierdut însa la scurt timp dupa aceea batalia de la Varna (1444) în fata sultanului Murad al-II-lea, fiind decapitat chiar în timpul luptei. Din gratitudine, poporul bulgar a adaugat numelui sau epitetul Varnenchik (de la Varna, locatia bataliei cu turcii), iar regele a ramas în istorie si ca Vladislav Varnenchik (exista la Varna un frumusel monument ridicat în comemorarea acestei batalii). Campania din 1444, cu caderea fortaretei din Shumen si cu decisiva batalie de la Varna este importanta în istorie pentru ca marcheaza esecul trupelor crestine de a stopa preluarea estului Europei de catre turci si pregateste practic terenul pentru evenimentul capital din 1453, Caderea Constantinopolului.

Shumen-ul vazut de la cetate - se observa Moscheea Tombul undeva în centrul imaginii
In zare se observa Monumentul Intemeietorilor Bulgariei
Monumentul, fotografiat de pe meterezele fortaretei
    Ghidurile turistice mentioneaza fortareata din Shumen drept unul dintre sit-urile arheologice cel mai intens studiate de pe teritoriul Bulgariei. Se poate observa cu usurinta si din imagini ca întinderea cetatii este una apreciabila, ceea ce înseamna ca a fost un centru economic si social semnificativ. Cercetarile facute aici au evidentiat 12 bisericute, resturile unei bai romane, ceramica din abundenta, monede, podoabe, dovezi privind modul de viata al civililor si militarilor din diverse perioade istorice.
    In ultimii ani, cetatea de la Shumen a devenit (asa se spune cel putin) o destinatie turistica importanta (exista evident si amenajari cu fonduri europene la intrare, la muzeu, etc). Lumea este atrasa de acest loc pentru pitorescul sau dat în special de zona unde s-au reconstruit partial meterezele si un turn de veghe. Personal am vizitat în tara multe locatii de cetati, multe locuri pe care se pastreaza vestigii istorice, deci pot face o comparatie în cunostinta de cauza. Pentru amatorul de astfel de locuri încarcate de istorie, fortareata de la Shumen este un obiectiv îngrijit, amenajat si conservat ceva mai bine ca la noi. Nu are rost sa continuam cu astfel de comparatii, dar tot ceea ce pot spune este ca vizitarea acestui loc de la Shumen este una agreabila.

In turnul reconstruit
Pe metereze ...
Fortereata din Shumen - un loc agreabil
    Am coborât apoi de pe platou pentru a ne opri în oras. Citisem despre un alt obiectiv turistic interesant în Shumen, Moscheea Tombul. Cladirea este usor de reperat si am gasit repede loc de parcare în zona (orasul era aproape pustiu în a doua zi de Paste). Moscheea Tombul (sau Moscheea Serif Halil Pasa) a fost construita la 1744 si împreuna cu toate cladirile adiacente din complex constituie cea mai mare si mai semnificativa din punct de vedere arhitectonic moschee din Bulgaria. Moscheea se afla pe lista celor mai importante 100 de obiective turistice bulgaresti.
    Se spune ca stilul arhitectonic oriental specific sec.XVIII al edificiului include elemente ale barocului francez. Exista mai multe curti interioare interconectate si câteva cladiri anexa. Din pacate, moscheea era în renovare, schelele fiind vizibile în fotografii. Dar asta nu a fost tot. Când ne îndreptam spre intrare, întrebându-ne daca exista vreo taxa de acces, o femeie musulmana care îsi plimba copilul în carucior ne-a oprit, as zice cu fermitate, sa intram. Cum ea nu stia engleza si nici noi bulgareste, a fost un moment dificil, dar am dedus ca era ora rugaciunilor, ca barbatii erau înauntru si se rugau, iar în aceste momente accesul turistilor nu era permis. Strecurându-ma discret am putut vedea în interior un grup de 7-10 musulmani care se rugau, asa ca am respectat ce ni s-a spus. Ne-am plimbat noi mai mult de un sfert de ora prin zona, dar cum nu se vedea vreun semn ca rugaciunea s-ar fi încheiat, în cele din urma am renuntat si am plecat.

Moscheea Tombul - Shumen
Una dintre curtile interioare cu fântâna pentru ritualul spalatului înainte de rugaciune
Intrarea în moschee

   Minaretul moscheei are circa 40 m înaltime si 99 trepte ale unei scari în spirala la interior. Cum am fost opriti la intrarea în moschee, de minaret nici nu ne-am mai apropiat. O informatie care mi s-a parut interesanta este ca Moscheea Tombul nu a fost închisa nici macar o singura zi din momentul în care a fost inaugurata, indiferent de perioada istorica, de puterea politica a momentului (otomani, crestini, comunisti, etc).

Alte imagini din Shumen din zona moscheei
Fara schele frumusetea edificiului ar fi probabil nealterata ...
   Plecam din Shumen spre urmatoarea noastra tinta, ultima pe care o aveam, situata oarecum în apropiere. De fapt, aceasta ultima oprire pe traseul de întoarcere era si motivul principal pentru care am ales drumul prin Shumen, toate celelalte obiective (monumentul, fortareata, moscheea) fiind doar completari sau aditionari pe lista noastra. Ne îndreptam spre un loc pe care îl consideram mistic, unul dintre acele locuri pe care îmi doream de multa vreme sa le vad, iar dorinta avea sa mi se împlineasca. Ne îndreptam spre Madara ....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu