/* script Google analytics */

luni, 25 iunie 2012

Viena 2010 ( XXXV ) - Sinteza si concluzii

   Ultima postare din serialul dedicat vizitei noastre la Viena din 2010 se doreste a fi o sinteza, cu link-uri catre povestirile mai detaliate anterioare. In esenta, am avut parte de un sejur de 8 nopti în capitala austriaca în iulie/august 2010, care s-a dovedit în final o experienta extrem de agreabila pentru familia noastra. 
    Am pornit de la o oferta promotionala de la Austria Airlines (59 euro/persoana dus întors cu toate taxele) si pentru cazare am procedat asa cum facem de obicei, rezervând un apartament pe internet. Locatie foarte buna (pe Fasangasse) la nici 30 m de o latura a domeniului Belvedere, conexiuni excelente cu sistemul de transport în comun, un apartament cu 3 camere (~ 65 mp) cu un cost total de 520 euro / 8 nopti. Oricum, în esenta plecam dimineata si reveneam seara târziu, pentru ca Viena are multe de oferit turistilor dornici sa o cunoasca.
   Referitor la cele vazute, ne-am propus sa încercam sa ne apropiem de mai multe dimensiuni ale Vienei - cea istorica - de fosta capitala imperiala, cea de oras al muzicii, dimensiunea religioasa, cea de "oras verde", dimensiunea culturala si educativa (muzeele mari), precum si cele de entertainment ori gastronomica. In mare parte pot spune ca ne-am atins tintele privind ceea ce doream sa vedem si sa descoperim în acest sejur, însa în mod evident au ramas repere pe care le vom avea în vedere la urmatoarele descinderi ale noastre în acest oras.
   Enumerând pe scurt si încercând o anumita grupare, în sejurul nostru vienez am vizat ca obiective si am ajuns la:
  • Palate:
   Despre parcuri si gradini (Stadtpark, Burggarten, Volksgarten, etc) am scris în mai multe articole, iar experientele noastre gastronomice le-am sintetizat în postarea anterioara.
    Dintre obiectivele pe care ni le-am propus, dar în cele din urma nu am mai reusit sa le vedem (tinte pentru o viitoare revenire la Viena) voi aminti: Kapuzinerkirche (cu cripta imperiala), Parlamentul, Votivkirche, Museumsquartier, Liechtenstein Museum, Muzeul Tehnicii, Rupert Kirche, Gasometer, MAK, o seara la un local în Grinzing, turnul de Sud la Stephansdom si lista ar putea continua.
    Referitor la buget, principalele pozitii ale acestuia au fost:
  • transport - avion - Austrian Airlines -  177 euro (59 euro x 3)
  • cazare - apartament închiriat - 8 nopti - 520 euro
  • transport în comun în oras ~ 122 euro ( de 3 ori câte doua Wien Karte plus diferente de bilete la si de la aeroport)
  • bilete de intrare la obiective turistice ~ 389 euro
  • excursia la Melk si minicroaziera în Valea Wachau - 140 euro
  • cheltuieli cu masa la restaurante, cofetarii, etc ~ 660 euro (aici suma necesara poate fi mult mai mica...)
  • alte cheltuieli, suveniruri, etc ~ 183 euro
     Deci, un total de circa 2.200 euro (3 persoane si 8 nopti) ca buget realizat pentru acest sejur. Pentru noi, folosirea Wien Karte a fost avantajoasa (fiica mea avea sub 15 ani si un adult poate lua pe cardul sau pentru transport un copil sub 15 ani), deoarece si discount-urile la obiective au devenit relativ importante (am avut multe obiective vizitate).
    Viena a devenit un oras pe care dupa aceasta vacanta îl purtam undeva în sufletul nostru. Ne-a placut Viena, ne-a placut atmosfera, senzatia de siguranta, ne-au placut austriecii (chiar daca în prezent Viena este atât de cosmopolita) si toate astea au fost motive bune sa revenim în Austria peste un an, în alte zone si pentru o perioada mult mai mare. Cred ca Viena, ca si cele mai multe dintre capitalele occidentale, merita mai mult de un scurt city break, merita macar un sejur mediu. 
     Daca nu ati facut-o deja, includeti Viena pe lista destinatiilor pentru un sejur sau pentru o vacanta mai extinsa. Cu siguranta o sa va placa !

2 comentarii:

  1. Chiar daca pe alocuri nu ti-am impartasit entuziasmul pentru Viena, ciclul tau de postari despre acest oras mi se pare excelent si stiu ca daca o data ma voi hotari sa-l revad, blogul tau va fi o sursa principala in documentatia mea viitoare.

    Despre bani, m-am gandit ca sejurul vostru a batut pe la 2000euro.
    Desi s-a mai intamplat sa scap caii, mai ales la shopping, in general micile mele vacante sunt foarte ieftine, ca sa-ti faci o idee, 8 zile de Roma cu transport cu tot m-au costat 175euro. La Viena insa nu tin minte cat am cheltuit, sigur ca mai mult, acolo am stat in centru langa Stephansdom, cu 60-70 euro camera single pe noapte, vreo 3 sau 4 nopti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Când se analizeaza bugetul trebuie tinut cont ca suntem 3 persoane si în fapt aproape 3 adulti. Nu cred ca la o cazare la hotel ieseam mult mai ieftin de 65 euro/noapte pt 3 persoane, iar conditiile de cazare au fost super din punctul nostru de vedere. De fapt surpriza mea a fost când am tras linie la final doar în ceea ce priveste capitolul de mâncat în oras, restaurante. Acolo, recunosc, ne-am întins un pic cam mult. Insa pe ansamblu, consider ca a fost Ok, deoarece ma gândesc, de exemplu, ca la 2000 de euro aveam alternativ 7 zile la all inclusive la un hotel bun de 5 stele în turcia. Dar, nu prea ne tenteaza 7 zile "la tarc", iar si acolo excursiile optionale adauga noi cheltuieli în buget.
      Entuziasmul meu (poate exagerat, asa cum zici) vine, cred, în mare parte din faptul ca sejurul nostru la Viena a fost peste ceea ce ma asteptam.

      Ștergere