Pentru noi (si cred ca pentru cei mai multi dintre turisti) latura gastronomica a unei vacante este importanta, din perspectiva localurilor pe care le poti descoperi, cu specific, atmosfera si caracteristici diferite, precum si din perspectiva preparatelor culinare, traditionale sau nu, locale sau nu, însa mai totdeauna savuroase si cu o nota de inedit sau maiestrie culinara.
Si pentru ca experientele noastre de aceasta factura de la Viena se regasesc raspândite pe parcurul celor mai bine de 30 de postari din urma, pentru a sintetiza si (poate...) pentru a oferi sugestii sau material "documentar" pentru cei care au în plan o trecere prin capitala austriaca, m-am gândit sa strâng aici, într-un gen de colectie de imagini cu minimum de comentarii (detalii eventual în paginile din urma, spre care am inclus link-uri), o sinteza a experientelor noastre gastronomice pe care le-am avut în acest sejur.
Totul a început chiar din prima seara, când ne-am oprit la unul dintre restaurantele
Centimeter, unde alegerea noastra din meniu a fost acea roaba de mâncare (la propriu...). A fost extrem de distractiv, fabuloasa reactia asiaticilor din local, iar mâncarea - la înaltime. Dar, oricum, atmosfera creata facea toti banii...
|
Scheibtruhe Mist - roaba de la Centimeter |
In centrul Vienei (în Innerstadt) se poate mânca bine si nu neaparat foarte scump. In principiu nu ne-am ales restaurantele din aceasta zona, dar am dorit sa vedem ce înseamna traditia sandwich-urilor de la
Trzesniewski si, în mod evident, am dorit sa savuram înghetata italieneasca la
Zanoni & Zanoni.
|
Local mic, traditie mare - Trzesniwski |
|
La Zanoni & Zanoni - o pauza de refacere, aproape de Stephansdom |
Si tot în zona centrala, mai precis în una din curtile interioare de la Hofburg, o oprire la
Cafee Hofburg ne-a permis sa testam cafeaua Maria Theresia (împaratesei îi cam placea lichiorul de portocale....).
|
Cafea Maria Theresia si tort Sacher la Cafee Hofburg |
In zona
Schonbrunn-ului nu am facut decât pauze scurte de reîmprospatare, pe terasa de la
Gloriette sau în mijlocul
Gradinii Zoo, unde am avut imensa placere sa ne viziteze la masa o veverita.
|
Pe terasa la Gloriette, cu strudel vienez
|
|
Pizzeria La Corrado - lânga Schonbrunn |
|
Pauza la Gradina Zoo |
|
Gingasul oaspete agrea bucatelele de banana |
Una dintre cele mai reusite experiente gastronomice din Viena am avut-o la un local nu foarte mare, traditional, situat în apropiere de intrarea la
Unteres Belvedere,
Salm Brau. Recomand cu caldura coastele de porc, platoul pentru doua persoane fiind impresionant si chiar ca ajungi sa te lingi pe degete (la figurat...). Iar în plus (ca în multe alte locuri) poti servi bere din productia proprie a localului.
|
La Salm Brau am degustat delicioasele Spare Ribs |
O recomandare la fel de calduroasa as face-o si pentru celebra berarie din Prater,
Schweitzerhaus. Nu ratati sa comandati ciolanul de porc rotisat,
"Stelze" si bucurându-va de berea servita urmariti miscarea de la bucatarie, modul în care se primesc si se livreaza comenzile de ciolan de catre chelneri. Este pacat sa se ajunga în Prater si sa nu se faca un popas la
Schweizerhaus.
|
"Stelze" la Schweizerhaus în Prater |
Iesirea de o zi la
Abatia din Melk si minicroaziera facuta prin
Valea Wachau, cu punct final în pitorescul orasel Krems ne-au facilitat sa gustam alte câteva lucruri interesante. Ne-a placut mult
Mohr im Hemd, desert specific austriac, servit la Krems.
|
Prânz la restaurantul maicutelor de la Abatia Melk |
|
Ceva racoritor pe vaporas |
|
Mohr im Hemd si galuste de înghetata la Krems |
Iesind din cadrul gastronomic austriac, am poposit pentru un prânz de factura asiatica la
Naschmarkt, la un restaurant cantonez. Amabilitate, atentii din partea casei (mic aperitiv si desert pentru fiecare dintre noi) si o mâncare delicioasa - toate acestea le-am întâlnit la Naschmarkt.
|
Platou asortat de sushi... |
|
... rata cantoneza ... |
|
...si alte specialitati în prânzul servit la Naschmarkt |
|
Desertul - din partea casei ... |
O alta "descoperire" foarte draga mie (alaturi de
Salm Brau) a fost
Heindl's Palatschinken - sau raiul amatorilor de clatite. Pentru noi este cu siguranta un loc unde vom reveni cu prima ocazie când vom trece prin Viena, pentru a continua explorarea suplimentara a listei de produse oferite.
|
Heindl's Palatschinken - sau totul pe baza de clatite... |
|
Un desert delicios |
In fine, nu as putea încheia altfel decât mentionând locul în care ne-am aflat în cele mai multe seri, târgul culinar de pe aleile din fata primariei. O oferta extrem de larga de mâncaruri specifice tuturor continentelor, sustinuta de cele mai active restaurante vieneze, o oferta de bauturi pe masura si o atmosfera destinsa, proiectii, voie buna, etc. Daca nu va deranjeaza aglomeratia si acceptati conditiile un pic spartane, atunci fara îndoiala ca acest loc merita vizitat.
|
Seara, la târgul din fata primariei |
|
Kaiserschmarrn - desertul lui Franz Joseph |
Nu am reusit sa ajungem sa mâncam cel mai mare snitel din lume la
Figlmuller si nici sa intram la
Demel, spre exemplu. Si mai aveam vreo 5-6 repere la fel de importante gasite în perioada de documentare. Dar asta nu e neaparat rau, nu-i asa? Avem în continuare motive bune sa revenim la Viena ...
Buna idee ai avut, sa le strangi impreuna...
RăspundețiȘtergereLa Demel am fost eu, dar n-am poze, am mancat o felie de tort Sacher.
Le-am grupat, pt ca eu caut astfel de idei în documentarea mea pentru o vacanta când merg într-un anume loc.
ȘtergerePeste un an am experimentat ce înseamna Demel, însa la Salzburg...