Asa cum s-a putut observa din paginile acestui blog, în ultimii trei ani am avut ca un fel de traditie petrecerea sarbatorilor pascale în Bulgaria. In general suntem adeptii unor vacante active, cât se poate de lungi, de obicei bazate pe o tema sau pe o idee principala, vacante în care ne propunem sa exploram relativ amanuntit o anumita zona ori un anumit cadru. Vacanta de Paste face exceptie de la aceasta regula, în primul rând datorita timpului scurt pe care îl avem la dispozitie. E greu sa ne avântam pentru doar câteva zile pe patru roti spre Grecia ori Turcia, iar o descindere cu avionul în vreo capitala europeana în aceasta perioada nu o agreem din acelasi motiv (intervalul disponibil prea scurt).
In consecinta, pentru al treilea an la rând, în 2011 am ales sa petrecem Pastele în Bulgaria, 3 nopti, la un hotel all inclusive. Prima experienta de acest gen o avusesem în 2009 la
Nisipurile de Aur si a fost peste ceea ce ne-am asteptat. In 2010 am coborât mai la sud, în locul pe care îl consider cel mai frumos de pe întreg litoralul bulgaresc, la
Nessebar. Unde puteam merge în 2011? Pentru noi iese aproape complet din discutie sa revenim într-un loc în care am mai fost, chiar daca ne-am simtit extraordinar acolo, din dorinta de a cunoaste si explora locuri noi. In plus, si ca obiective de vazut pe litoralul vecinilor, reusisem sa vedem cele mai importante repere ale partii de nord si centrale (pâna la Sozopol). Având în vedere cele spuse mai sus, am realizat rapid ca sarcina mea de a oferi o destinatie pe masura asteptarilor familiei nu avea sa fie una usoara în 2011.
Totusi, cu o buna documentare din experientele altor turisti, am reusit sa definitivez un plan de sejur scurt, care s-a dovedit a fi extrem de inspirat si ne-a multumit pe deplin. Unde puteam merge pentru a avea elementul de inedit, de noutate? Evident, mai la sud. Unde puteam gasi conditii mai bune decât în ultimul sejur de la Sol Nessebar Palace? Doar la un hotel tot de cinci stele (în clasificarea bulgareasca). Din aceste conditii a rezultat drept destinatie pentru sejurul de Paste resortul Duni si mai precis hotelul Marina Royal Palace din cadrul acestuia, cu o camera de categorie superioara (am trecut de la camera dubla clasica la junior suite). Dar în privinta obiectivelor de vazut în drum? Pai daca fâsia de litoral o cunosteam deja binisor, a ramas ca alternativa sa intram putin mai adânc în interiorul teritoriului bulgaresc, ceea ce am si facut la întoarcere (ne-am întors prin Silistra), reusind sa descoperim locuri deosebite, asa cum se va putea vedea în ultimele postari din acest miniserial.
Nu putem spune ca
Duni este o statiune, ci doar un resort destul de eterogen. Situat la sud de Burgas, la circa 5-7 km sud de Sozopol si la doar 30-40 km de frontiera bulgaro-turca, Duni este un loc cu un farmec aparte, amplasat într-un cadru natural de exceptie.
Duni Royal Resort este în esenta un proiect început în anii 80' de autoritatile bulgare, care si-au dorit sa valorifice cât se poate de eficient aceasta zona litorala. Initial a fost conceput un proiect în colaborare cu o companie din Austria, care a ridicat un sat de vacanta, cu vile pe 1-2 nivele (construit în 1986, renovat între 2000 - 2008). Apoi, hotelurile s-au adaugat unul câte unul, aparând pe harta resortului mai întâi Hotelul Pelican (1989, renovat între 2000 - 2008), apoi Hotelul Belleville (2003), Marina Royal Palace - componenta cea mai luxoasa a resortului (2004) si Marina Beach Hotel - apropiat de nivelul Royal Palace (2007). Desigur ca pe lânga aceste unitati de cazare exista o paleta completa de facilitati adiacente - piscine, terenuri pentru diferite sporturi, minigolf, magazine, amfiteatru în aer liber, etc. Se spune ca renovarile realizate dupa anul 2000 au reusit sa pastreze romantismul si stilul bulgaresc al constructiilor.
|
Duni Royal Resort |
|
Planul complexului Duni |
|
Intrarea la Marina Royal Palace |
|
Vedere aeriana a complexului Duni - evident imaginea nu îmi apartine |
|
Marina Beach Hotel - situat lânga Marina Royal Palace |
|
Piscina vazuta de pe terasa camerei noastre |
Cu un an înainte am stat tot la un hotel de cinci stele (în clasificarea bulgareasca), la
Sol Nessebar Palace. Din start am spus totdeauna ca exista mari diferente între hotelurile de cinci stele bulgaresti si resorturile din Turcia de exemplu. Dar, totusi, serviciile si facilitatile din aceste unitati hoteliere ale vecinilor se ridica la standarde destul de ridicate. Ceea ce am gasit la Duni a fost net superior conditiilor de la Nessebar. Comparatia nu trebuie însa generalizata, ci se refera strict la
Marina Royal Palace. Din ce am discutat cu alti turisti si din ceea ce am mai citit, la alte unitati din complexul de la Duni, serviciile si conditiile sunt la un nivel putin inferior celor din componenta de elita a resortului.
Accesul în parcare se facea numai dupa verificarea voucher-ului, dupa care la intrarea în lobby la receptie am fost întâmpinati cu amabilitate si bauturi de bun venit. Dupa primirea cartelei de acces în camera, bagajele erau preluate de personalul hotelului si am fost condusi în camera (exista mai multe corpuri de cladire la Marina Royal Palace si o numerotare oarecum bizara). O camera junior suite la Duni este sensibil mai mare decât o camera dubla normala (cu peste 50-60% cred), avea pat dublu si pat simplu, canapea si fotolii si (cel mai dragut lucru) o generoasa terasa exterioara.
|
O piscina mai mica si barul sau |
Cred ca
Duni este o destinatie minunata în plin sezon, pentru amatorii de plaja, mare, all-inclusive si recreere. La Paste vremea a fost frumoasa, sezlongurile si umbrelutele pregatite, dar nu era momentul pentru o plaja în adevaratul sens al cuvântului. Insa, evident, nu am rezistat tentatiei si am intrat în apa marii macar pâna la genunchi.
Conditiile mai bune la Duni fata de experienta de la Nessebar din urma cu un an le-am resimtit clar si legat de ceea ce presupune all-inclusive aici, de masa si de barurile din resort. Adevarul este ca totdeauna am ales locatia de sejur în Bulgaria pe baza analizei atente a opiniilor altor turisti si a fost mereu bine. La nivel de mâncare, trebuie sa fii cârcotas sa ai prea multe de reprosat. Nu voi intra în detalii de acest gen. Ce pot spune însa este ca la Marina Royal Palace se observa o clasa superioara prin varietatea mâncarii speciale pentru copii foarte mici (stand special), pentru vegetarieni si pentru cei care solicita produse dietetice. Bauturile oferite la baruri se apropie aici mult mai mult decât în alte parti de ceea ce primesti cu plata în barurile clasice din orice statiune din lume (adica în cocktail-uri chiar se pune vodca sau gin, whisky-ul este adevarat, etc). In plus exista o oferta mare de prajituri si torturi între mese, gratar în aer liber, servire cu vin îmbuteliat la masa, etc.
|
Când si adultii dau în mintea copiilor ... |
|
Urma Andreei pe plaja din Duni |
Golful de la
Duni este protejat de un dig la partea nordica, un loc potrivit pentru o plimbare de câtiva zeci de metri spre larg. Spre sud, chiar adiacent cu plaja resortului, se afla o zona cu dune de nisip. Dunele de nisip sunt formatiuni protejate pe întreg litoralul bulgaresc. In Nessebar exista zone de dune îngradite situate printre hoteluri sau chiar în zona urbana - nu le-a mai distrus nimeni pentru proiecte imobiliare. De multe ori îi privim cu superioritate pe vecinii nostri de la sud, dar exista multe lucruri care ar trebui sa ne faca sa ne punem întrebari si sa ne stârneasca regrete. Cadrul litoralului lor este net mai variat si mai frumos decât la noi. Despre servicii si mai ales despre raportul calitate/pret pentru serviciile oferite, nu are rost sa vorbim, nu exista elemente de comparatie. Despre curatenia si îngrijirea plajelor, de asemenea nu cred ca este un capitol unde sa fim superiori. Deci... Bulgaria ne ofera o lectie despre cum ar putea sa fie turismul si la noi (dar nu este). Si ma întreb, de ce prefera zecile de mii de turisti care invadeaza litoralul românesc sa se opreasca la Mamaia în loc sa coboare 150-300 km mai la sud?
Micile dune de nisip din sudul golfuletului de la Duni constituie un element pitoresc. La fel ca si faleza stâncoasa de la nord si digul de protectie.
|
Camera noastra (etajul trei) cu singurul balcon orientat spre golf |
|
Dunele din partea sudica a golfului |
|
Marina Royal Palace vazut de pe dig |
|
Vedere din zona dunelor de nisip |
Pentru vacanta de Paste apelam de regula la serviciile unei agentii de turism (asa cum nu o facem vara). Preturile la un hotel de cinci stele pe litoralul bulgaresc, cu regim all-inclusive în perioada de Paste sunt putin sub 50 euro/noapte/adult. Sejurul la Duni, 3 nopti all-inclusive în junior suite ne-a costat doar 387 euro (a treia persoana are reducere 20% si a mai existat un mic discount pentru fidelitate la agentie - al treilea an consecutiv). Nu stiu în câte locuri din tara primeam conditii si servicii similare la banii acestia. Se adauga, e adevarat, în plus drumul, dar principiul nostru este ca daca tot trebuie parcurs un drum, macar sa vedem ceva interesant pe el si am fost multumiti de ceea ce ne-am planificat si am putut vedea la întoarcere.
Despre animatori, ceea ce pot spune este ca la
Duni am întâlnit alt concept decât la Sol Nessebar Palace. Mai putin prezenti cei de la Duni în primele doua seri, însa în ultima au oferit un spectacol de exceptie în aer liber în zona piscinelor, cu jocuri de lumini, focuri de artificii, lasere, etc.
Frumos gestul managerului de hotel (o doamna bulgaroaica), din partea careia am gasit în ziua de sâmbata în camera o felicitare de Paste cu text în româneste si semnatura în original (nu facsimil).
Legat de sarbatorile pascale, la Duni slujba de prânz de duminica a fost oficiata de trei preoti (în celelalte locuri unde am stat a fost un singur preot), iar meniul a cuprins (ca peste tot pe unde am fost) tot ce trebuie, de la oua vopsite, cozonac, preparate din miel, etc.
In concluzie, recomand cu caldura
Duni (si în special
Marina Royal Palace) ca destinatie de vacanta litorala din Bulgaria. Este un resort unde garantat turistul se simte bine si primeste servicii de calitate. Amplasamentul natural este frumos, nu exista farmecul localizarii aproape de o minunatie cum este Nessebar-ul vechi (însa Sozopol-ul - dupa mine a doua perla a litoralului bulgaresc, este la doar 7-8 km), nu exista agitatia si aglomeratia de la Nisipurile de Aur, dar
Duni are argumentele sale puternice pentru a atrage turistii. Este adevarat ca este probabil cea mai îndepartata destinatie litorala a vecinilor pentru români, dar drumurile sunt bune si efortul este rasplatit pe masura.
Pentru noi, sejurul petrecut la
Duni s-a ridicat la înaltimea asteptarilor si ne-a confirmat bunele impresii despre serviciile turistice din Bulgaria (daca alegi cu întelepciune...). In a doua zi de sejur aveam programata o reîntâlnire cu un loc drag, pe care deja îl cunoasteam, Sozopol.
Foarte buna recenzia, chiar eram interesata de ceva informatii despre litoralul bulgaresc!
RăspundețiȘtergereImi place mult decorul natural dar si resortul arata bine!
Cu siguranta este un loc fain si recomandabil, mai ales ca este asa de departe spre sud si poti vedea destule lucruri pe drum (Cap Kaliakra, Padurea de Piatra, Nessebar, Sozopol, Aladja, etc).
ȘtergereFotografii frumoase, care sustin locatia deosebita aleasa pentru mini-vacanta.
RăspundețiȘtergereAm aceeasi optiune de a nu ma duce de mai multe ori in acelasi loc (cu rare exceptii, dictate de anumiti factori), mai ales ca viitorul incepe sa se restranga, avand o anumita varsta si nestiind cat timp ne vor mai permite problemele de sanatate sa calatorim.
Personal, am fost in Bulgaria o singura data, in '74-'75, intr-o excursie de o zi la Balcic si Varna, organizata de pe litoralul nostru. Mi-a placut ce am vazut atunci, mai ales la Balcic. Apoi, acum 3-4 ani am tranzitat Bulgaria cu un autocar din Bucuresti, spre Turcia, iar impresiile de pe drum nu au fost deloc favorabile - totul mi s-a parut extrem de cenusiu. De aceea, Bulgaria nu a intrat in planurile mele de vacanta. In plus, fiind din Timisoara, e mai departe decat pentru bucuresteni, care pot "da o fuga" chiar si pentru cateva zile doar.
Citind insa ce ai scris si coroborand cu alte pareri, de pe alte bloguri pe care le urmaresc, poate ma mai gandesc, dupa ce se da in functie autrostrada. Felicitari pentru aceasta postare!
Multumesc pentru aprecieri. Bulgaria a facut pasi importanti în privinta serviciilor turistice oferite (nu e o generalizare, trebuie ales totusi cu grija), a infrastructurii, a punerii în valoare a obiectivelor si atractiilor demne de vazut. Pentru cei din partea estica (noi suntem din Braila), distanta relativ mica face cu adevarat atractiv litoralul bulgaresc, comparativ cu al nostru. Poate este interesant de parcurs litoralul vecinilor de la sud la nord (de la Duni-Sozopol la Balcik) si apoi litoralul nostru. Cred ca dupa aceasta experienta concluzia poate fi una singura...
Ștergere