/* script Google analytics */

vineri, 25 martie 2011

Vacanta 2009 ( II ) - Manastirea Arnota

  Dupa ce am vizitat Manastirea dintr-un Lemn, ne-am continuat drumul spre urmatoarele obiective din aceasta prima zi a calatoriei noastre, Manastirea Arnota si Cheile Bistritei.
  Despre Manastirea Arnota îmi vorbise foarte frumos o cunostinta de servici care locuieste în Tg.Jiu, marturisindu-mi ca de multe ori când cauta liniste si doreste sa se reîncarce spiritual alege acest loc. Cum si impresiile celor care au ajuns aici, expuse pe net, erau deosebit de placute, am inclus acest punct pe lista noastra de obiective de vizitat. Manastirea Arnota se afla în comuna Costesti, la circa 35 km distanta de Rm.Vâlcea.
  Este o manastire veche, ctitorita de domnitorul Matei Basarab la 1633, pe locul unde a reusit sa se ascunda de turcii care îl urmareau, într-o zona cu mult stufaris. Legenda spune ca domnitorul a promis sa ridice o biserica pe acest loc daca va scapa cu viata, ceea ce s-a si întâmplat. De altfel regasim în biserica manastirii si mormântul lui Matei Basarab. Locasul monahal (astazi fiind manastire de maicute) a cunoscut mai multe renovari succesive, prima fiind în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu (când s-a ridicat si pridvorul cu turla în stil brâncovenesc). Manastirea Arnota este situata într-un loc deosebit de pitoresc, pe un versant de munte situat lânga Manastirea Bistrita (care se afla la baza versantului). Accesul la Arnota se face pe un drum neasfaltat, care nu se prezinta prea bine si care solicita în unele portiuni destul de serios masinile, dar stradaniile celor care se încumeta sa-l parcurga sunt pe deplin rasplatite odata ajunsi la manastire. Drumul de acces deservea o cariera de piatra care poate fi observata pe traseu, fiind si ea un punct de interes.
Se observa serpuirea drumului de acces pe versant...
Versantul împadurit al Arnotei
Cariera de calcar
  Ajunsi sus, am fost cuprinsi de linistea si farmecul ce învaluie acest loc. Am urcat putin la un punct de belvedere de lânga manastire si ni s-a deschis o minunata perspectiva asupra plaiurilor vâlcene. Superba locatie...chiar un mic colt de rai ....
Plaiuri vâlcene...
Sus, spre punctul de belvedere
  Manastirea în sine arata extraordinar de bine. Totul este îngrijit, varuit proaspat, plin de flori în curte si la chiliile maicilor. Biserica era în renovare la exterior. Rosul aprins al acoperisurilor face manastirea vizibila de la poalele versantului si induce parca o chemare pentru calatorul ajuns în aceste locuri de a urca pe versant. 
Mormântul lui Matei Basarab
Matei Basarab, ctitorul manastirii
Sfinte moaste aflate la Arnota
Cupola bisericii
   
Nu stiu câti dintre cei care ajung în vale la Manastirea Bistrita pornesc pe drumul spre Arnota... si e pacat, pentru ca este cu adevarat un loc minunat. Cadrul natural, privelistea oferita, arhitectura si nu în ultimul rând picturile interioare fac din Manastirea Arnota unul dintre cele mai frumoase monumente istorice religioase din tara. Este unul din acele locuri de suflet, care nu sunt foarte mult popularizate (si poate ca într-un anume fel asta nu e rau...), dar care ramân mereu în inima celor care le descopera. In acest periplu din 2009 am mai regasit acest sentiment de doua ori - la manastirea Prislop si la manastirea Izbuc (impresii în postarile viitoare). Si totusi, Arnota a fost locul unde m-am simtit cel mai aproape de spiritualitate.....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu