/* script Google analytics */

luni, 21 martie 2011

Paste 2009 ( -I- ) - Domeniul regal Balcik

  Inainte de Paste cu vreo trei saptamâni, Fanuta, sotia mea - a venit cu propunerea sa nu mai petrecem Pastele acasa, sa plecam undeva. Asa ca am fost însarcinat sa ma documentez si sa gasesc rapid o varianta convenabila. Mai facusem un Paste în zona Bran la o pensiune, asa ca primul meu gând a fost sa analizez ofertele de turism rural pe o raza rezonabila fata de Braila - pâna în 500 km. Ne propusesem ca perioada de sejur 3 nopti, dar cam tot ce gaseam pe internet mi se parea relativ scump sau tot gaseam obiectii de genul drumurilor cu prea multe gropi, etc. Si atunci a venit ideea ... Ce-ar fi daca am pleca de Paste în Bulgaria? Ofertele erau numeroase si tentante, distanta chiar rezonabila, iar când am spus Fanutei ca vom ajunge probabil la un cost total similar cu al unui sejur în tara...decizia a fost luata. Oricum nu mai fusesem în Bulgaria si tot auzisem vorbindu-se frumos despre statiunile de pe litoralul bulgaresc si despre all inclusive, asa ca toate acestea au fost argumente decisive.
  Fiindca ne-am hotarât destul de târziu, nu am mai gasit pachete disponibile la hotelurile pe care le vizasem initial, dar. contactând o agentie din Constanta pe net (Escape-Travel), am primit o sugestie care a parut bine documentata si pentru care ne-am felicitat mai târziu ca am ales-o - Nisipurile de Aur, hotel Viva. Hotelul este clasificat 4 stele la unele agentii sau "3,5 stele plus" la altele, dar pot spune ca e foarte ok ca raport pret/calitate (comparând si cu ceea ce ofera un hotel 5 stele, descris în postarea despre Pastele din 2010). Agentia s-a comportat extrem de profesional si amabil (voucherul si alte pliante ne-au fost transmise imediat prin curier rapid, iar dupa sejur am fost sunati si întrebati despre cum a fost si ce parere avem despre locatie si servicii).
  Am început documentarea referitoare la locurile pe care le putem vizita ( suntem adeptii unui stil de calatorie care sa ne permita sa vizitam obiective turistice semnificative situate pe o raza rezonabila fata de drumul parcurs), dar a mai aparut o problema. Andreea, fetita noastra, a reusit o calificare la faza nationala a unei olimpiade, care avea loc chiar în Saptamâna Mare. Norocul a fost ca olimpiada s-a desfasurat relativ aproape, la Calarasi, si am putut merge joi sa o "recuperez" de acolo, noi plecând vineri spre Bulgaria.
  Asadar în ziua de vineri am plecat de dimineata cu ideea de a trece vama în jur de ora 10. Ne-am oprit la o ora matinala la Costinesti, deoarece am dorit sa-i arat Andreei obeliscul de pe plaja. Atmosfera pe litoralul nostru...hmmm, cam dezolanta. Aproape totul pustiu, iar statiunile prin care am trecut, de curiozitate sa vedem cum arata la acea data, pareau total nepregatite sa primeasca turisti. Poate ca la Mamaia era altfel....
  Trecerea prin vama (în premiera pentru noi cu masina personala) ne-a surprins prin faptul ca nu exista control pe partea bulgareasca. Dupa ce am schimbat ceva leva la granita, am pornit pe directia Durankulak - Varna.
  Obiectivul nostru de vizitat în prima zi a fost Balcik-ul, cu Palatul Reginei Maria. La complexul Domeniului Regal din Balcik se ajunge relativ usor, existând suficiente indicatoare. Totdeauna m-am întrebat de ce a ales Regina Maria sa-si construiasca un palat la Balcik si nu undeva mai la nord, în zona actualului litoral românesc. Iar dupa aceasta prima vizita pe litoralul bulgaresc, împreuna cu altele din anii urmatori, am aflat un posibil raspuns. Cred sincer acum ca la nivel de peisaj, de formatiuni naturale - litoralul bulgaresc este mult peste cel românesc. Probabil ca Regina Maria a ales Balcik-ul datorita farmecului aparte al zonei. Se spune ca decizia de construire a domeniului regal la Balcik a fost luata dupa o a doua vizita a Reginei în oras, în 1924. Lucrarile au demarat un an mai târziu si s-au finalizat în 1936.
  Pentru vizitare se platesc doua bilete de 5 leva fiecare, unul pentru Gradina Botanica si unul pentru Castel. De fapt nu exista un castel impozant sau un palat asa cum poate m-as fi asteptat. Domeniul regal cuprinde mai multe cladiri cu diferite roluri. Pe lânga câteva vile de locuit, exista o capela, o crama, o camera pentru fumat, etc. Vila în care a locuit Regina Maria - "Cuibul linistit" - poarta impropriu numele de "castel", fiind o cladire modesta, cu pereti albi si acoperis de tigla rosie, strajuita de un minaret maur.
  Ceea ce face Domeniul Balcik un loc cu totul special este însa parcul si zona de gradini. Parcul este frumos amenajat, fiind create diverse podete, mici lacuri si chiar o cascada. Gradinile cuprind zone tematice precum Gradina lui Allah, zona de inspiratie cretana sau alei pavate cu piatra din Maroc. Exista o mare colectie de cactusi (se spune ca una dintre cele mai importante din Europa), iar la data la care am vizitat noi, o mare parte a gradinilor era o adevarata simfonie a lalelelor. O feerie de culori si forme florale, o gradina îngrijita, care merita vizitata.


















"Cuibul linistit"

Cascada din parc


Capela Stella Maris

  Am cautat locul în care credeam ca este înmormântata inima Reginei Maria. Am aflat însa ca realitatea este alta. Intr-adevar, Regina Maria si-a exprimat prin testament dorinta ca inima sa-i fie înmormântata la Balcik, iar corpul la Manastirea Curtea de Arges. Dar dupa 1940, când România a pierdut Cadrilaterul, inima reginei a fost mutata la Bran, iar dupa 1968 a fost deplasata de aici la Muzeul National de Istorie.
  Pot spune ca în urma vizitei la Balcik, aprecierea noastra pentru Casa Regala a României a crescut. Am vazut un obiectiv turistic deosebit de interesant si pot doar sa-mi exprim regretul ca nu exista un domeniu similar si pe portiunea noastra de litoral. 
  Dupa ce am achizitionat câteva suveniruri mici, am plecat spre Nisipurile de Aur. Despre restul sejurului în postarea urmatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu