/* script Google analytics */

marți, 24 septembrie 2013

Vacanta 2011 (43) - Salzburg - Catacombele, Biserica si Cimitirul St. Peter

   In Salzburg exista cinci munti adiacenti. Pe culmea Festungsberg se afla minunata fortareata Hohensalzburg, despre care am scris în postarea precedenta. Imediat în apropiere se afla Monchsberg-ul cu al sau impresionant perete stâncos, iar pe cealalta parte a Salzach-ului poate fi remarcat Kapuzinersberg. In fine, spre sud se afla Hellbrunner Berg (în zona celebrului palat de vara omonim) si al cincilea munte este Rainberg. Daca însa ne referim strict la Orasul Vechi, el este marginit de Festungsberg si de Monchsberg.
     Trebuie spus ca în Altsatadt obiectivele turistice sunt numeroase si foarte apropiate. De aceea se pot imagina multe strategii de explorare a orasului. Noi, dupa coborârea de la Hohensalzburg am decis sa ne îndreptam atentia mai întâi spre un ansamblu de obiective situat chiar în apropiere.
    La poalele Monchsberg-ului, la marginea de NV a centrului vechi se gaseste aceasta grupare, care include Biserica St.Peter, cladirea manastirii si a colegiului, cimitirul din aceasta locatie si asa numitele Catacombe. Si poate este bine de precizat din start din ce motiv acest ansamblu a intrat în desfasuratorul nostru din acea zi. As spune ca toti în familie suntem niste romantici, ca ne plac povestile frumoase, ne place sa visam si sa descoperim punti de legatura între vis si realitate. In acest context pot spune ca iubim filmele bune, acel gen care îti merge direct la suflet si mai concret suntem fani ai "The Sound of Music" si ai filmelor de acest gen. Acum - e adevarat ca suntem fani, dar nu într-atât de fani încât sa ne subordonam o vacanta la Salzburg scopului de a calca în locatiile în care s-a filmat celebra poveste a familiei von Trapp. Dar, daca era sa gasim în cale asemenea locuri - era pacat sa le ratam. In traseul nostru din aceasta prima zi la Salzburg, pe drumul dintre Hohensalzburg si Dom treceam practic pe lânga acest ansamblu St.Peter. Si de acest loc, adica mai precis de cimitirul St.Peter se leaga una dintre scenele de final din film, cea în care familia von Trapp se ascunde de nazisti dupa plecarea de pe scena festivalului si este descoperita de Rolf. Acest loc doream sa-l identificam, pentru ca în plus oricum intentionam sa vizitam Catacombele si Biserica St.Peter.
     Cu siguranta nu suntem fani ai vizitarii unor cimitire. Nu am facut asta mai pe nicaieri pe unde am mers, desi în mai toate ghidurile turistice ale marilor orase din vest asemenea obiective sunt mentionate si chiar se bucura de un numar semnificativ de vizitatori. Nu este însa si cazul nostru. Si aici, trecerea noastra prin Cimitirul St.Peter a vizat, cum am spus si mai sus, doar identificarea locatiei acelei scene din film.

In cimitirul St.Peter
Biserica St.Peter pe latura dinspre cimitir
   Si totusi, de ce este importanta aceasta arie pentru Salzburg? Istoria ne spune ca mai întâi au trait prin aceste locuri triburi de celti, apoi o localitate numita Juvavum  a fost întemeiata aici de romani, centru importanta al provinciei Norikum, printre cele mai nordice avanposturi ale imperiului în zona dintre Alpi si Dunare. Insa oraselul a disparut practic odata cu colapsul Imperiului Roman si abia la 696 dC este consemnat în documente faptul ca Sf.Rupert a înfiintat si a ridicat aici un asezamânt care în timp a devenit Biserica St.Peter. Probabil ca totusi ctitoria nu s-a realizat pe un teren gol, probabil ca exista în acest loc o comunitate mica de calugari, provenind de pe vremea Sf.Severin din sec.V dC, însa Sf.Rupert si anul 696 sunt considerati întemeietorul si anul de aparitie al Salzburg-ului modern.
     Calugarii de la manastirea St.Peter au desfasurat o intensa activitate de misionarism pâna la sfarsitul primului mileniu în zona estica a Alpilor. In evul mediu, manastirea St.Peter din Salzburg a fost renumita pentru scrierile, pentru manuscrisele care s-au realizat aici. Si, ca sa vedeti cum se leaga lucrurile, în 1074 arhiepiscopul Gebhard a trimis un grup de calugari misionari în Styria si a pus bazele Manastirii Admont, cunoscuta astazi pentru extraordinara sa biblioteca, considerata în perioada baroca în rândul minunilor lumii, manastire pe care o vizitasem doar cu circa doua saptamâni mai devreme si despre care am povestit aici.
       Manastirea St.Peter apartine ordinului benedictin. In 1623 arhiepiscopul Paris Graf von Lodron a fondat Universitatea din Salzburg, institutie puternic conectata cu abatia, pâna la dizolvarea sa la 1810 (Universitatea a fost ulterior reînfiintata abia în sec.XX, având la baza Colegiul benedictin al manastirii). In perioada nazista calugarii au fost izgoniti, dar ansamblul manastirii nu a avut de suferit, asa încât ea a fost redobândita dupa razboi de ordinul benedictin.
      Cimitirul St.Peter este alaturi de locurile de înmormântare de la Manastirea Nonnberg cel mai vechi cimitir din Salzburg. In mod oarecum surprinzator, în ultimele decenii a devenit unul dintre cele mai frecventate obiective de catre turistii care viziteaza orasul. Faptul se datoreaza conexiunii cu scene din "The Sound of Music" si proximitatii cu alte atractii din Orasul Vechi, cum ar fi Domul, Catacombele si Hohensalzburg. In 1878 cimitirul a fost declarat închis si a decazut, dar a fost revitalizat dupa 1930 când calugarii benedictini au schimbat regulile, au implementat un nou sistem de administrare si au permis efectuarea de noi înhumari în acest loc.

Cautând cripta si monumentul funerar în spatele caruia s-a ascuns familia von Trapp
   Cimitirul are doua capele, una cu arhitectura în stil roman cu hramul Sf.Cruce si una din sec.XV - Sf.Margareta. Mormintele multor membri ai aristocratiei din Salzburg se afla aici, ghidurile turistice accentuînd pe Santino Solari - arhitectul Domului, pe Sigmund Haffner - un sef al lui Mozart într-o anumita perioada, pe Nannerl - sora lui Mozart, care avea ea însasi exceptionale calitati muzicale si poate pe Michael Haydn - fratele mai mic al compozitorului Joseph Haydn (capul acestuia este pastrat într-o urna în Biserica St.Peter).
     Cum am spus mai sus, cautam locul în care s-a filmat scena din film, când Rolf descopera monumentul dupa care se ascundea întreaga familie von Trapp. Totul parea atât de familiar, boltile, parca si dispunerea mormintelor, grilajele acelor nise - dar nu reuseam sa gasim cu precizie locatia pe care o stiam de pe pelicula. Totul parea a fi cadrul perfect pe care îl cautam, însa nici o nisa nu adapostea un monument de piatra cu un spatiu suficent în spatele sau pentru a ascunde pe Maria, pe Georg si pe toti copiii von Trapp. Explicatia aveam sa o gasesc la revenirea acasa, când am aprofundat documentarea. De fapt exista aici o nebuloasa întretinuta voit, multe surse desemneaza cimitirul St.Peter drept locatie de filmare a respectivei scene din "The Sound of Music" - poate pentru a atrage turistii, însa în realitate aceasta scena s-a filmat în studiouri la Hollywood, într-un decor care reconstruia cimitirul, un decor impecabil realizat - fapt ce creeaza senzatia reimtita în cimitir, ca ai recunoaste imaginile din film.
     Oricum, daca tot nu reusisem identificarea nisei si monumentului funerar respectiv nu am zabovit prea mult în cimitir si ne-am îndreptat spre Catacombe. Vizitarea cimitirului nu este taxata, însa pentru intrarea la Catacombe se platea un bilet de 1,50 euro/adult, cu mentiunea ca un Salzburgcard valid oferea gratuitate.
Urcând în Catacombe
Vedere din Catacombe: Domul, Biserica si parte din Cimitirul St.Peter
Cele doua capele din peretele stâncos
     Pentru obiectivul din Salzburg, termenul de "Catacombe" este cu siguranta unul nepotrivit. Numim "catacombe" locurile unde exista de obicei îngropati mai multi oameni în subteran. Sau - un loc care serveste pentru refugiu, un loc unde un grup se ascunde de agresori. Ceea ce se viziteaza la Salzburg nu sunt catacombe în acceptiunea clasica a termenului, ci mai degraba niste nise sapate în peretelui stâncos al Monchsberg-ului, doua cavitati în care s-au creat doua mici capele.
    Accesul spre Catacombe se face urcând din Cimitirul St.Peter. Prima capela sapata în stânca - Gertraudiskapelle - este mai mult biserica si mai putin grota, existând ziduri si o extensie de spatiu la exterior. Stânca muntelui serveste doar ca perete de fundal al capelei. Exista aici un altar, sase nise si o coloana în stil roman (se observa într-o imagine de mai sus) si câteva elemente în stil gotic, în acord cu data la care a fost construita si sfintita aceasta capela - anul 1178 dC.
       Drumul continua urcând prin stânca (cavitatea este marginita pe alocuri de un zid spre exterior) pâna la al doilea spatiu interior important - a doua capela, numita Maximushohle. Ea este mult mai veche, datând din sec.III, de pe vremea romanilor. Aici este vorba mai mult de cavitate si mai putin de biserica. In capela superioara se remarca doua nise mici despartite de o coloana, o adâncitura pentru anumite ritualuri, doua altare cu placi ceramice datând de la 1860. O groapa sapata în stânca este considerata a fi ceea ce a ramas din mormântul lui Maximus, care a dat si numele capelei.

Altar în Gertraudiskapelle
In Maximushohle
Turnurile Bisericii St.Peter si Bisericii Franciscane vazute de la înaltimea Catacombelor
   Manastirea St.Peter este recunoscuta ca fiind cea mai veche din întreg spatiul vorbitor de limba germana. iar dupa unele surse este chiar cea mai veche manastire care functioneaza si în prezent din tot teritoriul european situat la nord de Alpi. Indiferent daca este sau nu asa, important este faptul ca aceasta manastire a fost un factor de progres, o oaza a educatiei, a formarii unor personalitati, a pastrarii unui veritabil tezaur de scriituri, manuscrise si carti în perioada medievala. Si în prezent, institutia se implica puternic în activitati caritabile.
    Biblioteca manastirii St.Peter este cea mai veche din Austria. Exista peste 800 de manuscrise, dintre care cel mai valoros este "Verbruderungsbuch" adus la biblioteca de catre episcopul Virgil la 784 dC. Fondul bibliotecii a crescut continuu, ajungând la peste 100.000 de volume în prezent, între care multe incunabule, prime editii ale multor opere medievale, etc. De asemenea se spune ca se adauga un urias fond de notite si partituri muzicale si alte colectii diverse. Biblioteca a fost modernizata si redecorata în stil Rococo la 1768. Din pacate nu este deschisa publicului, spre deosebire de minunatele biblioteci similare de la Melk sau de la Admont. Doar în rare ocazii este posbila vizitarea, cu tururi ghidate restrânse.
    Biserica St.Peter nu este nici cea mai mare si nici cea mai renumita din Salzburg. Probabil ca o prima constructie cu rol de biserica a fost ridicata pe acest amplasament la scurt timp dupa moartea Sf.Rupert. Din aceasta constructie initiala s-au pastrat doar urme din pardoseala Turnului de Vest. Un incendiu a mistuit în flacarile sale biserica în anul 1127, iar trei ani mai târziu au început lucrarile de refacere, care au ridicat constructia actualei biserici. Sfintirea lacasului de cult s-a produs în 1147.
     Desigur ca au existat modificari în timp. In 1756 biserica a primit acoperisul în forma de ceapa, specific constructiilor în stil baroc. Interiorul a fost remodelat si redecorat în stil Rococo între 1760-1782. Cea mai veche orga din biserica (perfect functionala si în prezent) dateaza de la 1444 si a fost construita de un mester german din Mainz. In Salzburg exista multe cladiri care contin un mix de elemente arhitectonice, de la stilul roman la Rococo, iar Biserica St.Peter este una dintre acestea.

O frumusete interioara nebenuita dupa aspectul exterior al bisericii
Tavanul frumos ornamentat si decorat cu fresce
Marele Altar din Biserica St.Peter

   Marele Altar al bisericii este o opera a lui Martin Johann Schmidt, unul dintre cei mai faimosi pictori de altare din sec.XVIII. Se remarca prezenta masiva a marmurei în constructia Marelui Altar. Decoratiunile din stucca au fost create de Benedikt Zopf, iar frescele si alte câteva picturi îi apartin lui Franz Xaver Konig. Portalul deosebit în stil romanic dateaza de la 1240. In interior elementele de stil romanic sunt destul de evidente. Complementar, numarul mare de altare pe lateral denota stilul Rococo. In biserica exista si acum doua gigantice sfesnice de bronz donate la 1609 de catre printul arhiepiscop Wolf Dietrich.
   Vizitatorii vor putea vedea mai multe morminte sau placi comemorative în biserica. Nava principala a bisericii contine altarul Rupert, cu asa numitul "Felsengrab" - "mormântul din stânca" - locul care a fost initial  mormântul Sf.Rupert. O parte din oasele sfântului sunt pastrate într-o caseta în nava mijlocie, dar cele mai multe din restul moastelor se gasesc într-un recipient plasat sub altarul principal.
    Una dintre capelele de pe partea sudica contine un memorial pentru Johann Michael Haydn (capul sau se afla în biserica, corpul este înmormântat în cimitir), o placa comemorativa pentru sora lui Mozart - Nannerl - si mormântul maresalului Hans Werner von Raitenau, tatal arhiepiscopului Wolf Dietrich.
    De asemenea, nu are cum sa nu atraga atentia vizitatorilor în partea dreapta a bisericii mormântul unui al doilea sfânt, cel al Sf.Vitalis, realizat din marmura rosie de Adnet.

Orga principala a bisericii
Mormântul Sf.Vitalis

   Ansamblul din zona manastirii St.Peter reuneste biserica, cimitirul si catacombele. Cu siguranta merita vizitat, fiind plasat extrem de convenabil în apropierea altor obiective de interes major (cum ar fi Domul) si pentru faptul ca are conexiuni atât cu istoria veche sau apropiata a orasului, cât si cu marci turistice majore din Salzburg, precum "The Sound of Music" sau arhiepiscopul Wolf Dietrich. In plus, biserica St.Peter este un edificiu cu adevarat frumos la interior.

2 comentarii:

  1. Orasul lui Mozart trebuie neaparat vizitat cand te afli in Austria! Partea veche, gradinile, cetatea si privelistile pe care le ofera sunt unice in felul lor. Daca la toate aceastea adaugi si un kaiserschmarren...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mare dreptate aveti... doar ca daca Kaiserschmarrn-ul l-am gustat peste tot în Austria, la Salzburg am încercat altceva, poate mai specific orasului, cum se va vedea în postarea urmatoare.

      Ștergere