/* script Google analytics */

marți, 10 septembrie 2013

Vacanta 2011 (39) - Cascada Golling

    Ultima oprire în drum spre Bad Durrnberg, cea de a treia noastra baza de cazare din aceasta vacanta, a fost la Golling an der Salzach, pentru a vedea cascada Golling, o renumita atractie turistica din aceasta parte din Salzburgerland. Eram cu siguranta putin nerabdatori sa ajungem la destinatie, sa vedem exact conditiile de cazare si sa ne avântam spre Salzburg în zilele urmatoare, dar nu puteam sa nu savuram pâna atunci privelistea oferita de aceasta picatura de frumusete a naturii alpine.
     La cascada Golling se ajunge usor, existând o multime de indicatoare în localitatea respectiva. Si aici, evident, exista o parcare gratuita, de la care drumul continua pe jos. Pentru a întelege topografia locului, cred ca imaginea urmatoare ofera toate elementele necesare.

Cascada Golling si drumul turistic adiacent
     De la parcare pâna la baza cascadei drumul nu dureaza mai mult de 10-15 minute si se arata extrem de frumos înca de la început. Apoi, ocolind baza cascadei, traseul continua ascendent pâna la partea superioara. Nu este un drum greu, putin solicitant doar pe mici portiuni si extrem de spectaculos prin podurile care fac trecerea de doua ori peste firul apei cascadei.
     Daca ar fi sa rezumam pe scurt cascada Golling, se poate spune ca este o cadere de apa în doua trepte, cu o diferenta de nivel de circa 76 metri (cifra respectabila pentru orice cascada). Debitul atinge si 15 mc/s în perioada primaverii. Dar, dincolo de cifrele care pot sa spuna multe (sau poate ca nu ...), cascada Golling impresioneaza prin frumusete, prin armonie, prin poezia pe care o degaja.

Pe drumul dintre parcare si baza cascadei
Cascada Golling - treapta inferioara
La baza cascadei Golling
    Cascada Golling este considerata cel mai important monument natural din Tennengau (unul dintre cele cinci districte care compun landul Salzburg). Din 1985 exista aici o zona protejata de peste 3000 de hectare, însa de fapt cascada atrage vizitatori înca din prima parte a sec.al-XIX-lea. Pretul biletului pentru vizitarea cascadei este de 2,50 euro/adult, dar un Salzburgerlandcard valid ofera gratuitate.
     Treapta inferioara a cascadei, cu înaltimea cea mai mare si care este imaginea emblematica a acestui obiectiv, pare desprinsa din imaginatia unui artist, pare smulsa din tabloul unui pictor. Chiar si în august, când debitul se situeaza în apropiere de cota minima, caderea de apa este extrem de spectaculoasa.

Cascada Golling
Principalele repere ale drumului adiacent cascadei
    Odata ajunsi la baza cascadei, turistii îsi pot continua explorarea. E adevarat ca frumusetea acestui loc te vrajeste, dar curiozitatea te împinge sa descoperi care este sursa acestui suvoi de apa care îmbraca cu albul sau înspumat peretele de stânca. Asa ca exista posibilitatea de a urca pâna la treapta superioara a cascadei, pe un drum excelent amenajat, care ofera câteva minunate puncte de belvedere.

Podul Curcubeului pe drumul catre treapta superioara a cascadei

    Dincolo de frumusetea extraordinara a cascadei, m-a impresionat teribil o poveste, în fapt o legenda care împleteste adevarul istoric cu credintele mistice, legata de acest loc. Este unul dintre acele exemple de povesti care parca ajuta sa învatam istoria, sa retinem detalii pe care altfel le-am ignora, dar care sunt extrem de interesante.

Povestea Arhiducelui Franz Ferdinand si legatura sa cu Cascada Golling
   Se spune ca arhiducele Franz Ferdinand (este vorba despre fiul fratelui lui Franz Josph - arhiducele Karl Ludwig, iar la acel moment era succesorul direct la coroana imperiala) era un vânator pasionat, care adora sa cutreiere aceasta parte a muntilor din vestul landului Salzburg, de la culmea falnica Hochkonig (am amintit într-o postare anterioara despre acesti munti care arata senzational) pâna la muntele Goll. Ei bine, de multe ori prea multa pasiune poate însemna si nesabuinta, daca nu este tinuta sub control. Cam aceasta ar fi si morala acestei povesti despre Franz Ferdinand, care în timpul unei partide de vânatoare din 27 august 1913 a trecut o linie rosie nescrisa, dar cunoscuta de cei împatimiti de vânatoare. Aici, în apropiere de baza cascadei Golling, arhiducele a împuscat la acea data un animal extrem de rar, o ciuta cu blana alba, iar faptul este real, dovedit prin pielea animalului expusa si astazi la Haus der Natur din Salzburg.
    Credinta vânatorilor este ca astfel de animale extrem de rare nu trebuie omorâte, ci trebuie crutate si admirate. Incalcarea acestei reguli nescrise se spune ca aduce moartea celui care nu a respectat-o, în maxim un an. Ei bine, poate ca nu putea fi un exemplu mai faimos pentru aceasta credinta, pentru ca într-adevar, în mai putin de 12 luni, mai precis pe 28 iunie 1914 arhiducele Franz Ferdinand era asasinat la Sarajevo, un atentat care a schimbat poate istoria lumii, fiind pretextul declansarii primei conflagratii mondiale. Si daca ar fi sa fortam un pic nota, sa exacerbam puterea unor asemenea credinte si legende, poate ca lumea a fost târâta în acea grozavie de conflict pornind de la ciuta alba ucisa în apropiere de cascada Golling....


La baza treptei superioare

    Treapta superioara a cascadei este în mod evident mai putin spectaculoasa, mai scurta si firul apei mai putin rasfirat. Sursa cascadei pare a veni dintr-un fel de grota, care poate fi vazuta de pe podul superior, acel Pod al Ceaunului Vrajitoarelor, cum este el denumit, probabil dupa aburii formati de apa la iesirea din grota.

Mai jos sunt imagini cu treapta superioara a Cascadei Golling
Valea Salzach-ului, vazute de pe podul superior
Pe Podul cazanului vrajitoarelor
   Si aici, la Golling, austriecii au reusit sa amenajeze un drum, un traseu care potenteaza atractivitatea unui obiectiv. Toate aceste trasee care aduc accesibilitate si fara îndoiala satisfactii suplimentare (una ar fi fost sa admiri cascada doar de la baza, alta este sa poti urca serpuit pâna la partea superioara, beneficiind de mult mai multe puncte de belvedere si unghiuri de perspectiva diferite) sunt cum nu se poate mai potrivite si multumesc turistii. De fapt, dupa câteva obiective vizitate în Austria ajungi sa te obisnuiesti si chiar sa anticipezi existenta unor astfel de trasee. Asa se promoveaza atractiile turistice, asa se aduce satisfactie vizitatorilor si asa se ajunge în cele din urma la un flux important de turisti. Iar în final, astfel de lucruri sunt ingrediente necesare pentru un turism care sa aduca venituri reale.
    Dupa ce am admirat peisajul de la înaltime, am revenit spre baza cascadei.

La întoarcere, pe Podul Curcubeului

    Si acum sa povestesc o chestie inedita care ni s-a întâmplat la cascada Golling. Adevarul este ca un asemenea decor natural spectaculos se preteaza de minune la shooting-uri foto ... de diverse genuri. Ei bine, când am ajuns la baza cascadei am descoperit ca o asemenea sedinta foto mai speciala era în plina desfasurare. O întreaga echipa realiza un fotoshooting cu cascada în fundal, iar actorii (mai bine zis actritele...) erau niste fete ... care deveneau tot mai dezbracate pe masura ce sedinta avansa. Va dati seama ca privirile barbatilor erau atrase în aceste conditii nu numai de frumusetea cascadei. Iar la întoarcere, când coborâsem, sedinta avansase atât de mult încât unele fete abia daca mai purtau doar un articol tanga minuscul...

Imagini de la sedinta foto care se desfasura la cascada Golling
     Un montaj din filmuletele noastre de la cascada Golling poate fi vizionat (admite rezolutii HD) la aceasta adresa pe Youtube.
     Cascada Golling este o oaza de frumusete pura în Tennengau, o mostra a locatiilor remarcabile aflate în Alpii Austrieci, un obiectiv de prima marime din Salzburgerland. E pacat sa nu fie vizitata de turistii care ajung în zona Salburg-ului.

O amintire de familie de la cascada Golling

     Iar noi, paraseam cascada Golling pentru a ne opri doar câtiva km mai departe, la Bad Durrnberg, cea de a treia noastra baza de cazare (pentru sapte nopti) din aceasta vacanta. Puteam spune ca prima parte a vacantei - dedicata muntelui, Alpilor Austrieci din Salzburgerland se încheiase. Ne îndreptam spre explorarea Salzburg-ului si a împrejurimilor sale.
     Ceea ce nu stiam noi însa, era ca acea zi de sâmbata nu se încheiase si ca seara urma sa ne rezerve o uriasa surpriza (placuta...). Dar, despre Bad Durrnberg si despre acea seara de poveste, în postarea urmatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu