/* script Google analytics */

joi, 30 mai 2013

Vacanta 2011 (26) - Schloss Goldegg si Alpentherme - sau cum sa treci peste o zi ploioasa de vacanta

   Faptul ca ploaia se întetise la iesirea noastra din Liechtensteinklamm si nu se întrevedea nici o posibilitate de îmbunatatire consistenta a vremii (asa cum anticipasera foarte corect previziunile meteo) ne arata ca ne aflam în fata uneia dintre cele mai ploioase zile din vacanta noastra. Totdeauna când ma aflu în vacanta urasc ploaia, pentru ca îti este dat peste cap întreg programul si nu ai cum sa nu resimti disconfortul acestei situatii. Dar astfel de lucruri se întâmpla, nu pot fi evitate si atunci este bine sa fi anticipat astfel de momente si sa ai solutii alternative deja pregatite.
    Ceea ce prevazusem initial pentru acea zi de vacanta, dupa vizitarea cheilor Liechtensteinklamm (m-am bucurat enorm ca am reusit sa realizam macar aceasta vizita...) viza zona Wagrein de lânga St.Johann im Pongau. Ne doream sa ajungem la Alpendorf si sa urcam cu gondola spre "Ghost Mountain" - un fel de parc de distractii tematic montan aflat pe Gernkogel (1.767 m), în care atât copiii, cât si adultii pot face miscare si se pot amuza în voie. Apoi, doream sa atingem una dintre cele mai frumoase zone din Salzburgerland (asa se spune ...) asa numita "Sport World" de la Wagrein, o arie potrivita pentru relaxare, aventura sau family-fun, cum spun materialele promotionale. Pentru a ajunge aici exista doua optiuni de transport pe cablu, fie Grafenbergbahn, fie Flying Mozart (Grafenbergbahn urca pâna la 1713 m, iar Flying Mozart aduce turistii la 1865 m altitudine). 
     In general suntem insistenti si perseverenti si totdeauna încercam sa ajungem în locurile în care ne-am propus, chiar si pe o vreme potrivnica. Insa în acea zi la care ma refer în aceasta postare, chiar nu era cazul. Ploaia parea interminabila si nu permitea sa ne desfasuram în aer liber. Am scris totusi mai sus despre obiectivele noastre initiale din acea zi pentru a oferi idei si repere celor care ajung în acea zona. Noi n-am mai reusit sa atingem aceste locuri, fiecare dintre zilele urmatoare având în program alte repere turistice. Dar, poate ca alta data vom reusi sa ne amuzam pe Ghost Mountain si sa urcam cu Flying Mozart...
     Asadar, la iesirea din chei, împinsi de ploaie în masina, ne-am refacut programul zilei. Cu hartile în mâna si cu lista de obiective din zona, am ales ceea ce se putea în conditiile meteo date. Ce poti face în principiu pe o vreme rea? Daca nu poti desfasura activitati în aer liber, trebuie sa te refugiezi undeva la interior. La distanta de câtiva km de St.Johann - la Goldegg - exista un castel, Schloss Goldegg, pe care nu îl inclusesem decât în lista de obiective "de rezerva". Am decis sa vizitam acest castel, sperând ca poate urmatoarele ore vor aduce si oprirea ploii.
    Goldegg am See (See - datorita lacului din apropiere) este un mic, dar pitoresc satuc de munte situat în aceasta superba zona aflata chiar în inima landului Salzburg. Aici, pe un platou ce domina oarecum valea râului Salzach se afla un cochet castel, renovat complet, care gazduieste "Pongauer Heritage Museum", un spatiu expozitional destinat istoriei si traditiilor din zona Pongau. 
    
Schloss Goldegg

   Este evident ca ne aflam în fata unui castel resedinta a unei familii nobiliare de esalon secund, obiectiv nu atât de mediatizat precum cele ale nobililor de prim rang, dar care are farmecul sau specific si cu siguranta anumite puncte de interes.
   Prima constructie pe acest amplasament dateaza de la 1322, când dupa batalia de la Muhldorf, arhiepiscopul de Salzburg a rasplatit pe unul dintre sustinatorii sai, permitându-i construirea unui castel în acest loc. Importanta strategica a castelului deriva din faptul ca permitea protectia si supravegherea drumului comercial Pinzgau Pongau. Istoria castelului este complexa si pe alocuri furtunoasa, marcata fiind de repetate schimbari ale proprietarului. Povestioarele sunt însa prea specifice pentru a fi de interes larg, asa ca ma voi rezuma în a spune ca în nota obisnuita, edificiul initial a fost extins, completat si îmbunatatit de-a lungul secolelor. In prezent castelul este un apreciat loc ce gazduieste diverse manifestari culturale din regiune, seminarii, conferinte, dar si o Academie de pictura.
     Spuneam ca aici se afla Pongauer Heritage Museum. In salile castelului (marea majoritate nu foarte spatioase si legate prin coridoare destul de înguste si întortocheate, dispuse pe mai multe nivele legate prin  multe scari) se afla exponate care creeaza o imagine asupra stilului de viata, muncii cotidiene, credintelor, traditiilor, obiceiurilor oamenilor obisnuiti din zona, din urma cu mai multe secole.

Schloss Goldegg într-o reprezentare din sec.al-XVIII-lea
Exponate de la Pogauer Heritage Museum

   Exista lucruri interesante de vazut acolo, în special panelurile de lemn care decoreaza anumite camere. Si, asa cum cele mai multe dintre castelele occidentale ne-au obisnuit, si aici la Goldegg exista ceva remarcabil, un element care practic înnobileaza castelul. O încapere contrastanta prin dimensiuni comparativ cu restul camerelor, "Sala Mare" sau "Sala Cavalerilor" este o adevarata opera de arta. Ea pastreaza decorul renascentist si ofera vizitatorului posibilitatea de a admira magnifice fresce originale si sculpturi în lemn. Este folosita astazi ca principala sala de festivitati si cadru pentru manifestari muzicale. Se spune ca aceasta sala, prin panourile sale ornamentale din lemn, este unica în Europa Centrala.

"Great Hall" sau "Knights Hall"
Superba sala are o acustica deosebita si gazduieste manifestari muzicale
   Biletul de intrare la castel costa 3,50 euro/adult, însa Salzburgerlandcard-urile ofera gratuitate pentru acest obiectiv.
    Probabil ca în alte conditii nu am fi vizitat acest obiectiv, însa în contextul extrem de ploios al zilei a fost o optiune valabila. Mi-ar fi placut sa putem ajunge la lacul din apropiere si sa surprindem în alte conditii frumusetea acestor locuri (am vazut imagini superbe cu castelul si biserica din sat oglindindu-se în apa lacului).

Schloss Goldegg - fatada de sud (imaginea nu îmi apartine)

   Si pentru ca nici dupa vizita la Schloss Goldegg ploaia tot nu încetase (si nici nu dadea semne în acest sens...), era clar ca nu prea mai existau conditii sa ne propunem sa mai vizitam ceva în acea zi. Asa ca am revenit în Gasteinertal si am decis sa ne relaxam în restul zilei. Si care ar fi (probabil) cea mai buna optiune de relaxare în Valea Gastein? Cu siguranta, câteva ore la una dintre faimoasele terme din zona.
   Sunt mai multe terme în Gasteinertal, dar cu siguranta doua dintre acestea se detaseaza ca renume:  Felsentherme din Bad Gastein si Alpentherme din Bad Hofgastein. Pentru aceasta zi am ales Alpentherme.
     Ce ar fi de spus despre Alpentherme? Face parte din acea categorie de elita de asezaminte termale, în fond un adevarat resort spa, care ofera multiple facilitati, de la diverse bazine cu apa termala în aer liber sau indoor (diverse temperaturi), hidromasaj, jacuzzi, sauna, tratamente curative sau de înfrumusetare, facilitati de agrement, tobogane diverse, etc. Cadrul natural la Alpentherme este de exceptie. Si daca imaginile din sezonul cald nu sunt poate prea diferite de cele similare si din alte locuri, ei bine, este încântator sa vezi cum în miezul iernii, muntii încarcati de albul zapezii înconjoara facilitatile exterioare de la Alpentherme, unde printre aburii ca învaluie bazinele termale se vad oamenii care se bucura în acest context de caldura si binefacerile apelor termale.
 
Alpentherme din Bad Hofgastein
Cel mai fierbinte bazin indoor, cu bule si hidromasaj
Relaxare în apele termale de la Alpentherme

   Biletele de intrare la Alpentherme (si la mai toate asezamintele similare) sunt oferite într-o multitudine de variante, astfel ca fiecare turist îsi poate alege cea mai convenabila varianta. Un bilet pentru 4 ore cu acces la Thermal Spa si Sauna World costa 23,50 euro/adult (22,50 euro în 2011), în timp ce unul pentru o zi întreaga poate fi cumparat cu 28,50 euro/adult. La biletele de 4 ore, fiecare 1/2 ora suplimentara se taxeaza cu 2 euro. Exista, fireste, multe variante de abonamente de 3,6 sau 12 zile, interesante poate pentru o anumita categorie de turisti. Mi-a placut faptul ca bonul de parcare de la Alpentherme (parcarea era gestionata de administratia locala) era decontat la iesire, daca prezentai biletul initial de acces. Cardurile Salzburgerlandcard ofera gratuitate pentru un acces de 4 ore, o singura data pe durata de valabilitate a cardului.
 

   Au fost momente excelente de relaxare si distractie, iar ploaia chiar s-a oprit în cele din urma, populându-se masiv si bazinele exterioare. Ba chiar când am plecat aparuse si soarele printre nori, într-un amurg frumos, care ne dadea sperante pentru o vreme mult mai buna în ziua urmatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu