/* script Google analytics */

vineri, 10 mai 2013

Vacanta 2011 (23) - Fulseck - Gasteinertal de la înaltime

   Dupa parada de dimineata am parasit manifestarile ulterioare de la Dorffest, dorind sa ajungem la alte doua obiective pe care ni le programasem pentru acea zi. A fost o zi în care ne-am propus sa ne miscam mai putin cu masina, concentrându-ne oarecum doar asupra vaii Gastein. Astfel ca, la orele amiezii urma sa urcam pe cel mai înalt vârf montan de lânga Dorfgastein - Fulseck, iar dupa aceea aveam sa facem cunostinta cu faimoasa statiune Bad Gastein si sa ne avântam înca mai sus, pe Stubnerkogel.
   Eram însa destul de circumspecti în privinta vremii, toate buletinele meteo anuntând aparitia ploii si intensificari ale vântului pentru Gasteinertal si zonele din apropiere. Din fericire ne-am putut bucura de soare în timpul în care am asistat la parada de la Dorffest, iar vremea acceptabila s-a prelungit (spre bucuria noastra) si când am urcat pe Fulseck.
    Voi relua putin câteva date despre valea Gastein, pentru a face mai usor de înteles contextul topografic al zonei. Gasteinertal este una dintre multele vai oarecum paralele care traverseaza masivul Hohe Tauern, cu o orientare pe directia aproximativa N-S. La nord se face conexiunea cu soseaua principala ce leaga landurile Salzburg de Tirol, iar la sud exista o legatura rutiera speciala cu Carinthia, prin intermediul unui tren (masinile sunt îmbarcate pe vagoane platforma), care traverseaza direct muntii printr-un tunel de 8.370 m lungime, între Mallnitz si Bockstein - Bad Gastein (traversarea dureaza circa 12 min, pretul pe un sens pentru autoturism normal fiind de 17 euro). Exista trei localitati importante în valea Gastein, în ordine de la nord la sud: Dorfgastein, Bad Hofgastein si Bad Gastein. Aceasta este si ordinea crescatoare a marimii localitatilor, daca Dorfgastein este mai degraba un satuc linistit, Bad Gastein fiind o statiune mare, de traditie, ceva în genul a, sa zicem Sinaia de la noi (sau Montreaux ori Solden). Inaltimea vârfurilor din zona creste si ea pe directia nord - sud. In aria Dorfgastein-ului, cel mai înalt vârf este acest Fulseck, care atinge 2.033 m altitudine.
    Desi micut, Dorfgastein-ul ofera un cadru minunat pentru vacanta. Am studiat mult zona si am evaluat comparativ multe variante, ajungând la concluzia ca aceasta localitate era baza ideala pentru noi, pentru modul în care ne planificasem vacanta. Acum, ca sa fiu sincer, am folosit Dorfgastein-ul mai mult doar ca o baza de cazare, nu ca un reper important din punct de vedere al obiectivelor turistice locale. Dorfgastein-ul este minunat iarna (asa am inteles de la gazde...), fiind un paradis pentru amatorii de ski. Vara, dincolo de pitorescul localitatii, exista posibilitatea de a urca pe Fulseck si de a face diverse trasee de drumetie pe creasta estica a Gasteinertal, precum si un strand termal în aer liber foarte apreciat (nu am reusit sa ajungem aici...). 
   Cum era singura duminica pe care o prindeam în Dorfgastein în cele 10 zile petrecute aici, iar în rest ne planificasem obiective aflate la distanta de Gasteinertal, ne-am zis sa profitam de aceasta zi si sa urcam pe Fulseck, pentru a admira Gasteinertal (partea sa nordica) de la înaltime.

In Dorfgastein, spre statia de baza a gondolei
Gondola în doua sectiuni, urcare de la 860 la 2.033 m
Pe Fulseck, la 2.033 m altitudine
  In postarea precedenta s-a putut vedea în cadrul paradei de la Dorffest prezenta unui car alegoric, care marca aniversarea a 50 de ani de transport pe cablu la Dorfgastein. Aceasta istorie de 50 de ani a pornit de la un modest traseu de telescaun si a ajuns astazi la moderna gondola cu cabine de 6 locuri, care leaga Dorfgastein (860 m) de Fulseck (2.033 m) pe un traseu cu doua sectiuni. Statia mediana se afla la 1.466 m altitudine. Biletul dus-întors pentru traseul complet (2 sectiuni) costa 22.50 euro/persoana (în 2011 era 21.00 euro), însa si aici am beneficiat de gratuitatea oferita de Salzburgerlandcard-urile noastre. Repet, astfel de carduri sunt extrem de recomandabile, în special pentru a face economii la costul utilizarii transportului pe cablu în zona montana. 

Cam asa arata traseul de creasta. De o parte si de alta sunt Gasteinertal si Grossarltal
Scurt traseu de drumetie cu plecare de la Fulseck
Platforma de belvedere ... si vânt puternic la înaltime
  Exista multe trasee de drumetie cu plecare de la statia superioara a gondolei de la Fulseck. Poate o optiune interesanta ar fi o traversare pe creasta si o coborâre în Grossarltal, valea paralela cu Gasteinertal, situata la est (se poate reveni apoi la Dorfgastein cu autobuzul, cred). Sau, un traseu spre sud, spre Bad Hofgastein, tot pe creasta.
  Locurile sunt minunate si se preteaza la astfel de excursii relativ usoare de câteva ore sau de o jumatate de zi, daca dispui de timpul necesar. Noi am ales sa facem doar un scurt traseu circular pe creasta, putând admira simultan cele doua vai paralele de la înaltimea vârfului Fulseck.

Dorfgastein-ul
Nori amenintatori începeau sa-si faca aparitia

   Am prins pe vârf chiar ora de pauza a gondolei, asa ca am coborât pe jos pâna la statia mediana, pentru un plus de miscare. Traseu usor de coborâre, pe care ne-am intersectat cu multi turisti, în general pe lânga vorbitorii de limba germana fiind multi italieni si spanioli. Si multe familii cu multi copii mici. Surprinzator de multe cupluri cu 2-3 copii mici peste tot în aceasta perioada a vacantei de vara.

Coborând spre statia mediana

 Un mic montaj de imagini si fragmente de film realizate de noi poate fi vizionat la aceasta adresa pe Youtube.
   Ar fi fost pacat sa plecam dupa o perioada de 10 zile petrecuta în Dorfgastein fara sa fi vazut Gasteinertal si împrejurimile de pe Fulseck, asa ca mica noastra excursie pe vârf si pe creasta ne-a bucurat mult. Aceasta zona din Salzburgerland (pe o raza de doar 100 km) este atât de ofertanta, încât indiferent de marimea sejurului, timpul pentru vizitarea locurilor interesante este oricum insuficient. Si aveam înca atât de multe obiective în plan si doar alte cinci zile ramase din perioada de vacanta cu baza la Dorfgastein... Asa ca, desi era deja dupa amiaza într-o zi de duminica, am plecat spre Bad Gastein pentru un prim contact cu statiunea si pentru a urca pe Stubnerkogel. Ce a urmat a fost cu totul diferit de ceea ce ne imaginasem initial, având chiar o inedita nota usoara de aventura....

Un comentariu: