/* script Google analytics */

marți, 27 martie 2012

Viena 2010 ( XXII ) - Minicroaziera în Valea Wachau

   Dupa vizitarea Abatiei din Melk (si a parcului adiacent acesteia) excursia noastra a continuat cu plimbarea cu vaporasul pe traseul Melk - Krems, prin acel sector al Dunarii cunoscut drept Valea Wachau. Durata acestei minicroaziere este de 1h 40min daca se merge în aval (cum a fost cazul nostru) si respectiv de 1h 50min daca directia este spre amonte. In harta din imaginea de mai jos se regasesc principalele repere ale acestui sector al Dunarii.

Valea Wachau - portiunea dunareana dintre Melk si Krems
   Wachau este denumirea portiunii din traseul Dunarii cuprinsa între oraselele Melk si Krems. Datorita peisajului pitoresc al zonei si concentrarii de obiective turistice de interes, Valea Wachau este una dintre destinatiile apreciate ale Austriei, care atrage un flux important de vizitatori. Sub denumirea de "Wachau Cultural Landscape", regiunea a fost înscrisa din 2000 în UNESCO List of World Heritage Sites.
    Lungimea acestui sector este de circa 40 km si exista posibilitati multiple de parcurgere. Poate ca majoritatea turistilor aleg optiunea pentru vaporas, dar la îndemâna este si traseul rutier, care însoteste firul Dunarii si care face totodata parte din ceea ce se numeste Romantikstrasse (atentie - este vorba despre acel traseu romantic din Austria si nu de mult mai cunoscutul parcurs omonim din Germania). Daca ar fi sa repetam experienta si am dispune de timpul necesar, probabil ca as opta pentru o plimbare cu bicicleta între Melk si Krems. Am putut vedea ca multa lume considera atractiva aceasta optiune si ca pista speciala pentru biciclete era excelent marcata, larga, iar calatoria parea o adevarata placere. Se spune ca pe bicicleta durata parcursului este de circa trei ore. Interesant este faptul ca poti închiria bicicleta ori în Melk, ori în Krems si o poti preda în celalalt orasel, astfel nefiind necesara parcurgerea decât într-un singur sens a traseului. 
    In Melk se ajunge usor la debarcader (este relativ aproape de Abatie) si simpla prezentare a biletului combinat permite accesul pe navele a doua companii care opereaza navigatia fluviala în zona: Brandner Schiffahrt sau DDSG Blue Danube. Toate vaporasele dispun de saloane cu aer conditionat, însa noi am ales sectorul deschis de punte, de la pupa navei, pentru a fi mai aproape de peisajele pe care urma sa le descoperim. 

Nava Austria a companiei Brandner
Abatia vazuta din zona debarcaderului
La plecare din Melk - silueta abatiei se estompeaza în departare
   La scurt timp dupa plecarea din Melk, vaporasul a facut prima oprire, la debarcaderul din Emmersdorf. Opririle sunt însa scurte, limitate strict la coborârea/urcarea pasagerilor. Pe tot traseul plimbarii pe Dunare, prin fata pasagerilor de pe vaporase se deruleaza o succesiune de localitati mici, pitoresti, cu cladiri istorice, cu fatade impecabile si multe, multe flori. Distinctiva pentru fiecare asezare este silueta bisericii locale, reperul principal al localitatilor.

Emmersdorf
Podul de la Emmersdorf

   Odata cu se lasa în urma podul de la Emmersdorf, începe practic partea frumoasa a Vaii Wachau. Castele sau doar ruine încep sa apara de-a lungul firului apei, pe promotorii stâncoase sau pe culmi ale dealurilor din apropiere, dominând prin pozitie strategica ori prin siluete impozante. In locurile unde padurea densa dispare, îsi fac aparitia terase cu vita de vie, impecabil îngrijite, Wachau fiind si o cunoscuta zona viticola.

La intrare în sectorul pitoresc al Vaii Wachau
Schonbuhel
Ruine ale unor structuri în puncte strategice dominante
   Calatoria cu vaporasul este agreabila. Peisajul pitoresc se deruleaza alene, dar permanent exista parca ceva care sa-ti atraga atentia, fie silueta unei biserici, fie o mica asezare cu câteva case grupate, fie vreun mic castel sau niste ruine situate pe vreo culme, ori macar vreun delusor terasat cu rânduri ordonate de vita de vie. In plus, personalul de pe vapor este amabil si mai toata lumea se relaxeaza la un pahar de bautura, la o cafea sau la un preparat dulce.

Câteva casute grupate, bisericuta, portiuni terasate pe deal
O înghetata binevenita într-o zi neobisnuit de calda
Fortareata din apropiere de Spitz
   Dupa ce se trece aproape pe neobservate pe lânga micutul satuc Willendorf (locul unde s-a descoperit acea micuta reprezentare feminina din comuna primitiva - Venus din Willendorf - exponatul cu care se mândreste atât de mult Naturhistorisches Museum) se poate observa o prima localitate mai însemnata, Spitz. Este amplasata la intrarea în sectorul unde Dunarea face un cot în Valea Wachau si aici coboara de obicei destui turisti, poate pentru a vizita fortareata Hinterhaus, ale carei ziduri se pot vedea în amonte. 

Dunarea la intrare în sectorul în care face cotul din Valea Wachau
Debarcaderul din Spitz
Soseaua care însoteste firul Dunarii în Valea Wachau
Fortareata Hinterhaus - în amonte de Spitz

    Mentionam mai sus ca Wachau este o renumita regiune viticola. Dealurile line, terasele cu vita de vie mângâiate de soare si impecabil îngrijite, climatul blând cu influente danubiene si calitatea speciala a solului - toate acestea creeaza cadrul perfect pentru un vin de calitate. Centrul viticol al Vaii Wachau este localitatea Weissenkirchen, un satuc adorabil, al carui element emblematic (biserica alba) este usor identificabil.

Weissenkirchen
Zone viticole terasate pe dealurile din Wachau
Soseaua si reliefuri pe peretii stâncosi (destul de prezente în Wachau)
Biserica Alba - simbol emblematic din Weissenkirchen
   Fara îndoiala, cea mai frumoasa asezare din Valea Wachau este Durnstein. Orasel cu o vechime atestata documentar de aproape 1000 de ani (la 1019 dC), Durnstein (cunoscut în vechime si ca Tirnstein) este mentionat în mai toate ghidurile turistice drept cel mai romantic loc din sectorul danubian Wachau. Cred ca oricine are posibilitatea sa se opreasca pentru câteva ore între Melk si Krems ar trebui sa o faca la Durnstein. Pare una dintre acele localitati cu adevarat fermecatoare, care te pot impregna cu un parfum local special autentic, o senzatie pe care am retrait-o ulterior si în alte zone din Austria - la Hallstat, în împrejurimile Salzburgului ori în Salzkammergut.
    Durnstein are putin peste 900 de locuitori, însa este totodata un veritabil punct de atractie turistica. Privirile sunt imediat atrase de ruinele de pe dealul ce domina localitatea. Este vorba despre castelul Kuenringer, ramas în istorie prin asocierea cu numele unei celebre personalitati încarcerate temporar în acest loc. In perioada decembrie 1192 - martie 1193, în acest loc a fost tinut prizonier (în asteptarea unei rascumparari) Richard Inima-de-Leu, aflat în trecere pe aceste meleaguri la întoarcerea din cruciada.
    Al doilea element distinctiv al localitatii este cladirea manastirii augustiniene - Augustiner Chorherren, ridicata la 1410 si restaurata în sec.al-XVIII-lea. Turnul acestei constructii aflat pe malul Dunarii parca te invita sa faci o vizita localitatii si manastirii în special, însa am preferat sa pastram timpul disponibil pentru Krems. Poate cu alta ocazie ne vom putea opri în Durnstein, pentru manastire si pentru a urca la castel.

Ruinele Castelului Kuenringer - ne apropiam de Durnstein
Durnstein - considerat cel mai romantic loc din Wachau
Castelul Kuenringer - legat de numele lui Richard Inima-de-Leu
Manastirea din Durnstein
Cele doua simboluri din Durnstein - castelul si manastirea
Turnul manastirii ordinului Augustin

   Minicroaziera prin Valea Wachau s-a încheiat la Krems, locul de unde trebuia sa luam trenul pentru revenirea la Viena. Krems este cea mai mare localitate din Wachau (circa 25.000 locuitori), cu multe cladiri istorice, un fost centru de comert pentru renumitul vin din zona. In Krems exista o distanta semnificativa între debarcader si gara (circa 25-30 minute pe jos), iar drumul cel mai scurt nu trece prin zona cea mai interesanta (zona veche) a orasului. In principiu, conform orarului biletului combinat, nu exista foarte mult timp disponibil pentru Krems, doar vreo 45 minute efectiv (Krems-ul ar merita câteva ore fara îndoiala).

Podul din amonte de Krems
Krems
Punctul final al minicroazierei prin Valea Wachau
   In centrul vechi din Krems ne-am oprit la o cofetarie care parea extrem de îmbietoare. Daca Andreea a ales niste galuste de înghetata cu miez special, eu si sotia mea am dorit sa încercam un desert austriac traditional, Mohr im Hemd. In esenta este o mica briosa, peste care se pune sos cald de ciocolata, servita împreuna cu înghetata si frisca. Delicios....

Mohr im Hemd

   Dupa un drum cu trenul de circa o ora am ajuns în Franz Joseph Bahnhof din Viena. Ce as putea spune ca o concluzie? Ca am fost inspirati în alegerea facuta, ca excursia la Melk, cu vizitarea abatiei si cu minicroaziera prin Valea Wachau merita avuta în vedere de turistii ajunsi la Viena. O evadare de o zi din capitala austriaca poate fi un intermezzo interesant. A doua zi urma sa continuam cu explorarea altor locuri de interes din Viena.
   
Franz Joseph Bahnhof
La final de excursie ...
   Pentru dimineata zilei urmatoare (de fapt la orele prânzului), a sasea a sejurului nostru la Viena, aveam programata o întâlnire speciala, o întâlnire cu un spectacol aparte, mult asteptat în special de fiica mea.

10 comentarii:

 1. Si daca eu as vrea sa vizitez in cadrul croazierei si Durnstein se poate? Bicicleta e exclusa. Este gara in Durnstein? Sau, daca nu, sunt curse frecvente de vaporas, pot cobori in D. si continua cu altul in Krems?

  Ma scoti din minti cu inghetatele vostre, asa ceva nu se face! :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu siguranta se poate coborî în Durnstein si lua alt vaporas dupa aceea. Sigur exista gara în Durnstein, am vazut asta pe Google Maps, dar nu stiu nimic despre ce trenuri circula si care ar fi orarul. Noi, pentru a ne simplifica excusia, am apelat la acel bilet combinat. Desigur ca iesind din acest tipar se poate concepe un traseu mai flexibil. Cred ca Durnstein ar merita un popas de câteva ore, doar sa existe timp disponibil.

   Ștergere
 2. Nu cunosc valea Wachau in amonte de Krems. Ati vizitat Durnstein? Mie imi place foarte mult acolo. Am mers cu masina pana la Krems mai intai pe malul cu Durnstein, apoi ne-am intors pe celalalt mal.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. N-am coborât în Durnstein, dar sunt convins ca ar fi fost frumos. Ne-am promis ca vom reveni cândva, cu masina probabil. N-a fost în 2011, poate va fi în 2012, înca nu am fixat partea finala a itinerariului de vacanta din acest an. Daca de la Garmisch-Partenkirchen vom merge spre Viena, atunci probabil ca vom trece din nou, prin Wachau. Inteleg ca oraselul e frumos daca spuneti ca v-a placut.

   Ștergere
  2. E plin de farmec! Si la Krems, la fel.

   Ștergere
 3. Minunate locuri! cel mai mult ma tenteaza plimbarera cu bicicleta!
  Materialul (imagini, comentarii) foarte bun, ca de obicei, felicitari!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este o experienta pe care si eu mi-as dori sa o încerc. Mai ales ca pare un parcurs la îndemâna (aproape) oricui, fara variatii de altitudine. Am ramas uimit în Austria vazând (alaturi de multi amatori cu buna conditie fizica) familii întregi pe biciclete în trasee de câteva ore/jumatate de zi. Era weekend si dimineata la plecare multi oameni au urcat în tren cu bicicletele si echipati pentru ciclism.

   Ștergere
 4. Eu mă gândeam să stau la Viena circa 4 zile dar se pare ca nu e suficient! Cred că nici 7 nu ajung! Descrierile dumneavoastră exhaustive determină viitorul turist vienez să nu rateze nimic :)!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am avut în acest sejur 8 zile pline (ziua plecarii n-a contat), bine organizate - cred eu - si abia astept sa revedem Viena pentru ca ne-au ramas destule de vazut. Cum se apropie Pastele, va doresc o vacanta la superlativ pe Coasta de Azur (sper ca nu gresesc...stiam din toamna ca aveti bilete spre Nisa) si abia astept sa citesc impresii proaspete.

   Ștergere
  2. Mulţumesc pentru urări, aşişderea şi dumneavoastră! Desigur, o să scriu şi eu despre viitoarele noastre călătorii, la Barcelona şi Nisa, încercând să fiu, măcar pe pe jumătate, la înălţimea excelentelor relatări turistice, marcă înregistrată "Lazfamily"!

   Ștergere