/* script Google analytics */

duminică, 26 iunie 2011

Grecia 2009 - ( VII ) - Vestigii medievale - Castelul din Platamonas

  Cu excursia pe Muntele Olimp am încheiat seria celor trei optionale alese de noi în Grecia, care a mai cuprins deplasarea la Meteora si croaziera în insula Skiathos. Cred ca am ales optim din oferta existenta, am reusit sa avem niste zile excelente de vacanta, sa vedem locuri deosebite si sa evitam genul de excursii lungi si în fuga (precum excursia la Atena) care îti ofera prea putin timp pentru obiectivele vizate si îti induc o doza uriasa de oboseala.
  Asadar mai aveam o ultima zi plina în Platamonas înainte de ziua plecarii si am hotarât sa mergem la obiectivul care domina peisajul statiunii, situat la limita sa nordica - Castelul din Platamonas. Am mai spus ca Platamonas este o localitate tipica pentru statiunile de pe Riviera Olimpului, partea sa turistica fiind paralela cu linia tarmului, pe directia nord - sud si nu foarte lata (exista practic 2-3 strazi principale comerciale turistice paralele cu marea). Hotelul Niko's Paradise este situat la extremitatea de sud, spre Nei Pori, iar castelul la marginea de nord, la o distanta de câtiva km, vreo 4 cred. La întoarcerea din excursia pe Olimp, dl. Niko s-a oferit pentru cei care vor sa viziteze castelul sa ne duca cu microbuzul acolo, dar am preferat plimbarea pe jos. Si în cele din urma am constatat ca am fost inspirati, chiar daca nu ne-a fost usor, în primul rând datorita caniculei care se instalase în zona în ultimele 2-3 zile ale sejurului nostru. 
  A fost o placere sa strabatem toata statiunea de la un capat la celalalt, traversând toata zona turistica comerciala si ajungând în partea de nord, care este o arie mai mult rezidentiala pentru localnici. Drumul, paralel cu tarmul, urmareste soseaua de coasta si prezinta portiuni de urcare si coborâre, dar aveam permanent în fata ochilor silueta castelului, asezat atât de pitoresc pe dealul sau, dominând autoritar împrejurimile. Exista indicatoare care contorizeaza distanta ramasa de parcurs, dar cred ca indicatiile lor erau destul de departe de valorile reale, noua drumul ni s-a parut mult mai lung. Poate si din cauza caldurii si efortului depus ... Dupa o serie de portiuni de urcare (pe final în panta accentuata) se ajunge la baza dealului castelului, unde se face jonctiunea cu soseaua nationala. Insa urcusul nu s-a încheiat, parcurgerea ultimei portiuni, drumul situat chiar pe dealul fortificatiei reprezinta testul final pentru cei dornici sa patrunda în castel.

Drumul de coasta din partea de nord a Platamonasului
In partea de nord plaja e cu pietricele...dar apa e minunata...
Perspectiva spre golf
Ne-am apropiat ... dar mai e de mers...
Hmm...700 m? Cred ca mult mai mult de fapt...
La baza dealului castelului ...
Pe ultima portiune ...
Urcând pe deal ... pe lânga zidurile crenelate
   Castelul de la Platamonas este poate, numit impropriu astfel. Din punctul meu de vedere este mai degraba o fortareata, o cetate medievala care, se observa usor ca nu a avut rolul de a servi drept sediu al vreunei curti princiare, ci de a gazdui o garnizoana. Pozitia castelului este strategica, fiind un punct de supraveghere a drumului care leaga partea de nord a Greciei de Thesalia si Grecia de Sud (drumul care trece prin Valea Tembi). Se pare ca primele ziduri ale unei fortificatii bizantine din acest loc dateaza din sec. al VI-lea.
   Cea mai mare parte a configuratiei castelului asa cum o vedem astazi a fost construita de regele franc al Salonicului, Bonifacius de Montferrat, la 1205 - peste vechea fortificatie bizantina. In primele sale decenii si secole de existenta, fortareata a avut o istorie agitata. Între anii 1218-1224 D.C., castelul a fost luat în stăpânire de ducele Epirului, Angelos Komminos, care a pus capăt ocupaţiei france a Salonicului în 1224, numind acest oraş capitala imperiului bizantin. La 1389 turcii au cucerit Castelul din Platamonas, obtinând astfel controlul asupra drumului strategic care trece prin Valea Tembi si asupra Greciei de Sud. Când venetienii au preluat în administrare Salonicul în 1423, castelul si-a schimbat din nou ocupantii si a fost fortificat. A urmat apoi o lunga perioada de ocupatie otomana, timp în care castelul a avut un rol strategic important si fortificatiile au fost mentinute în stare buna. Chiar si dupa 1881, când Grecia de Sud si Thesalia au fost eliberate, fortareata a fost o baza militara importanta pentru turci. Insa în timp, apararea sa a fost abandonata, odata cu schimbarea conditiilor strategice din zona.
   In prezent, castelul este cunoscut sub sintagma de "venetian", desi nu a fost nici ridicat de venetieni, nici stapânit de acestia decât pentru o perioada relativ scurta de timp. In castel se desfasoara anuala manifestari legate de Festivalul Olympus, Festivalul religios Agia Paraskevi (26 iulie) si Schimbarea la fata (6 august).
Zidurile crenelate ale castelului
Spre sud, spre Platamonas
Zona rezidentiala nord din Platamonas
 
Poarta de acces în fortareata
 
Cromatica incredibila a marii Egee
 
  Biletul de intrare costa 2 euro parca, suma infima fata de placerea de a parcurge traseul de vizitare printre ruinele interioare si mai ales de a urca pe ziduri unde privelistea asupra împrejurimilor, printre creneluri, era minunata. Portiunile bine conservate alterneaza cu cele ale excavarilor care au identificat doar fundatii ale unor constructii, dar se pot vedea mai multe urme ale unor biserici, cisterna fortaretei, turnurile de veghe, zone de locuit, etc. Multi arbori sunt crescuti în interiorul castelului, de la smochini sau maslini pâna la rodii si leandrii. 
  Ce as putea spune altceva decât ca a fost o frumoasa excursie de vara, pe o canicula pronuntata totusi, care merita facuta daca tot esti în Platamonas. Castelul are un farmec aparte, vazut de la distanta dar si când esti în interiorul sau, fiind o mostra veritabila de arhitectura medievala, relativ bine conservata. Seara zidurile sale sunt iluminate superb din exterior, oferind o imagine minunata vizibila dinspre Platamonas. Si oricum, perspectiva asupra marii si asupra rivierei de pe zidurile castelului este una cu totul speciala.
De la înaltimea zidurilor castelului ... portiune din Riviera Olimpului
 
Turnul de veghe al castelului
  In acest fel ne-am ocupat prima jumatate a ultimei noastre zile complete petrecute la Platamonas. Seara a urmat o ultima plimbare lunga prin Nei Pori si pe malul marii în Platamonas, cu oprire la terase pentru un cocktail si o înghetata. Sejurul nostru în Grecia se încheia, dar eram deja constienti ca purtam în suflet ceva nou, ceva special. Acel ceva atinge pe majoritatea celor care ajung pe pamânt grecesc, este pasiunea pentru Grecia, este fiorul care te îndeamna sa încerci sa revii aici. Si cu siguranta vom reveni în Grecia...
  In postarea urmatoare voi prezenta pe scurt câteva experiente gastronomice avute în acest sejur în Grecia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu