/* script Google analytics */

luni, 15 iulie 2013

Vacanta 2011 (33) - Sigmund Thun Klamm

     Dupa vizita la Rezervoarele Alpine de la Kaprun (loc pe care îl consider printre cele mai frumoase vazute de noi în Austria, un colt senzational de natura montana, cu peisaje de vis), ne-am oprit la doar câtiva km distanta, la un alt obiectiv turistic bine promovat în zona, cheile Sigmund Thun Klamm. Orice astfel de traseu printr-un defileu alpin permite vizitatorului sa întâlneasca zone ascunse extrem de pitoresti, care stârnesc uimire si admiratie în fata rezultatului fanteziei naturii. Pentru ca nici nu se poate spune altceva despre astfel de locuri, decât ca aici natura s-a jucat, si-a materializat imaginatia si a creat (uneori) adevarate capodopere.

Intrarea propriu-zisa în traseul de chei
    Si cheile Sigmund Thun, ca si alte locuri similare din Alpi îsi au originea în fenomenele care au marcat finalul ultimei ere glaciare. Acum cu mai bine de 14.000 de ani în urma, Valea Kaprun a fost acoperita de un urias ghetar. Prin curgerea lui lenta la vale, ghetarul a modelat în rocile de calcar, ardezie si mica, precum un adevarat sculptor, portiuni extinse din muntii Maiskogel si Burgkogel. Incalzirea climei a determinat topirea ghetarului, în urma sa ramânând si aceasta crestatura adânca (erodata suplimentar de apele ce curg vijelios la vale) prin care trece pârâul Kaprun.
     Cheile Sigmund Thun Klamm nu se remarca în mod special nici prin lungime (se considera a fi aici un sector efectiv de chei de circa 320 m), nici prin adâncime (datele oficiale indica o valoare de 32 m). Prin prisma acestor valori suntem departe aici de ceea ce exista la Liechtensteinklamm sau la Kitzlochklamm. Insa farmecul unui traseu de chei plin de surprize, care ofera imagini încântatoare exista si în acest loc. De-a lungul mileniilor, apele Kaprun-ului si-au pus amprenta asupra peretilor stâncosi, netezind pe alocuri suprafetele în unele locuri sau sapând efectiv cavitati cu forme ciudate în alte zone.

Apele vijelioase ale Kaprun-ului strabat defileul

    Capatul Vaii Kaprun este strajuit de stâncile falnice ale masivului Burgkogel, care se proiecteaza pe partea din dreapta a defileului. Istoricii spun ca în urma cu mai bine de patru milenii aceste stânci protejau în vale primii colonisti, atrasi în zona la acea vreme (epoca bronzului) probabil de prezenta zacamintelor de cupru. Exista dovezi ca pentru mai bine de 3.000 de ani defileul a oferit protectie comunitatii din acest teritoriu.
    S-au gasit marturii ale unei prezente celtice în sec. V îC, precum si altele provenind din perioada târzie a antichitatii si pâna în cea medievala. Se pare ca prin sec. XV-XVI dC s-a format pe acest teritoriu o cultura independenta agrara, care si-a pastrat în mare parte caracteristicile pâna în perioada contemporana.
    Pe lânga activitatile cu caracter agricol, totdauna în astfel de locuri a fost importanta bogatia rezultata din exploatarea masei lemnoase. Exista însemne si inscriptii în stânca defileului care provin de la activitatea unui punct de lucru pentru lemn în evul mediu, care folosea forta apelor pentru transportul bustenilor. Insa nu putem sa nu remarcam faptul ca niciodata în aceste zone nu s-a ajuns la exploatari salbatice si irationale ale padurii, la defrisari precum cele care marcheaza atâtea si atâtea zone în Carpati, mai ales în ultimele decenii....

Impecabila cale de vizitare serpuieste în zig-zag prin defileu
Apa care se scurge de pe versanti creeaza umiditate - particule fine sau adevarate dusuri...
    Biletul de intrare în chei costa 3,90 euro/adult (3,40 euro în 2011), existând însa reduceri pentru diverse carduri turistice sau bilet pentru familii (9,50 euro). Si aici Salzburgerlandcard-urile ne-au oferit gratuitate.
    Un montaj cu fotografii si filmulete realizate de noi în Sigmund Thun Klamm poate fi vizionat la aceasta adresa pe Youtube. Se pot folosi rezolutii înalte, fiind salvat în format HD (ca si celelalte clipuri de pe canalul nostru).

Protectie pentru apa ce cade de pe versanti 

    Cred ca imaginile si filmuletul pot da o idee realista despre cât de frumos si salbatic este peisajul în Sigmund Thun Klamm. Multi oameni au fost impresionati si miscati profund de farmecul aparte al acestui defileu. Pentru localnici a ramas memorabil gestul unui nobil din Salzburg, Sigmund - conte de Thun, care cu ocazia primei sale vizite în aceste chei nota în jurnalul sau ceva de genul "galagios si incredibil de rapid, torentul se prabuseste catre noi ...". In 1893, drumul de lemn construit în conformitate cu planurile unui inginer austriac - Gassner - face posibila integrarea cheilor în circuitul turistic public. Finantarea a fost asigurata de nobilul mentionat mai sus, defileul primind numele acestuia.
      Este aceeasi situatie ca si în cazul Liechtensteinklamm. Si nu e oare minunat sa vezi ca figuri importante ale unei natii, oameni carora soarta le-a surâs si le-a permis sa duca o viata îmbelsugata, au avut impulsul si bunavointa de a finanta lucrari si proiecte nu numai în interesul propriu, ci si pentru marea masa a oamenilor simpli? Nu stiu daca si noi ne putem mândri în istorie cu astfel de lucruri, cu astfel de gesturi, iar când vedem astazi cum se fura efectiv pe fata la noi banii publici pentru drumuri si autostrazi, parca putem face mai usor comparatiile evidente care ne dau (si ele...) raspuns la întrebarea de ce viata noastra si a austriecilor seamana, dar nu prea sunt la fel...
      In 1934 defileul a fost declarat monument al naturii, dar în 1938 (avusese loc Anschluss-ul) odata cu dezvoltarea strategica a potentialului hidroenergetic al vaii, drumul turistic a fost închis.


   Abia în 1991 defileul este redeschis turistilor. Autoritatile locale au dezvoltat de fapt un proiect de anvergura prin care s-a creat o zona de agrement Klammsee Burgkogel, ce prevede defileul Sigmund Thun ca si cale naturala de mers pe jos spre Rezervorul natural Klamsee si spre zona de expunere a centralei hidroelectrice Kaprun. Cert este ca în acest fel s-a reusit aici o fericita îmbinare a exploatarii industriale a potentialului hidroenergetic imens al zonei cu dezvoltarea si valorificarea potentialului turistic al zonei. Pentru turisti este important ca se pot bucura din nou de frumusetile si senzatiile speciale oferite de acest drum prin chei.

Tot drumul prin chei este practic suspendat - excelent realizat, impecabil întretinut

   Poate nici nu este necesar sa insist prea mult asupra îngustimii cheilor. Se poate vedea cu usurinta ca majoritatea imaginilor sunt în format vertical, lucru impus de conditiile din defileu. Da, Sigmund Thun Klamm este un defileu îngust, dar nu cel mai îngust din aceasta zona din Alpi. In ziua urmatoare aveam sa trecem prin cheile pe care le consider cu adevarat cele mai înguste strabatute de noi (voi vorbi despre ele într-o postare viitoare).
    Spuneam în postarea despre Liechtensteinklamm ca am vizitat sase trasee de chei în Salzburgerland, ca experientele de acest gen nu ne-au dat niciodata senzatia de ceva repetitiv si ca fiecare dintre aceste locuri ne-a ramas în memorie prin ceva anume. In cazul Sigmund Thun Klamm, doua sunt elementele care ne-au atras cel mai mult atentia. Calea de vizitare, din lemn solid, cu serpuirea sa în zig-zag, ancorata în peretele muntelui si suspendata mai mereu deasupra apei, creeaza o senzatie inedita si imagini de neuitat. Apoi - a mai fost surpriza de la final. Pentru ca Sigmund Thun Klamm se încheie într-un mod unic, cu o cadere de apa sau, daca doriti, cu un fel de cascada artificiala superba, care ne reaminteste ca ne aflam într-o zona unde se exploateaza intens potentialul hidroenergetic. Insa totul se face fara a dauna si fara a stirbi din farmecul naturii. Amenajarile hidro sunt discrete la limita posibilului si chiar daca un ochi cât de cât avizat le observa, nu poate decât sa constate cât de frumos sunt ele integrate în peisajul natural (baraje, albii artificiale, amenajari de canale de deversare, scurgeri în trepte, linii electrice, etc).

La iesirea din chei ...
... surpriza de final
   Sigmund Thun Klamm poate parea de plan secund pentru un turist, când ai în zona atractii majore precum Kitzsteinhorn sau Rezervoarele Alpine. Insa este un traseu excelent amenajat si întretinut, simplu de parcurs, un loc fermecator, ce nu trebuie ratat. Zona Kaprun - Zell am See ofera multe optiuni pentru turisti, iar acest traseu de chei nu poate lipsi din desfasuratorul celor care ajung în aceasta parte din Salzburgerland.

Desi artificiala, cascada de la final era încântatoare
  Pentru ultima parte a zilei ne-am dorit sa ajungem într-un loc despre care auzisem o seama de cuvinte de lauda. Putin obositi, am avut ocazia sa încheiem cum nu se poate mai potrivit o zi de vacanta cu totul speciala. Deci, la iesirea din Sigmund Thun Klamm am plecat spre Zell am See...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu