/* script Google analytics */

sâmbătă, 6 aprilie 2013

Vacanta 2011 (20) - Cascada Krimml

   Lumea înghetata de la Weisssee ne-a impresionat puternic. Salbaticia Vaii Stubach, maretia ghetarilor al caror regat abia începea la statia superioara a gondolei, culoarea incredibila a lacurilor alpine, farmecul unui foarte lung traseu de transport pe cablu - toate au facut din descinderea la Weisssee o experienta remarcabila.
   Insa în planul nostru pentru acea zi aveam înca un obiectiv, cu o notorietate mult superioara de aceasta data - cascada Krimml. Intreaga zona montana din aceasta parte a Salzburgerland este extraordinara, practic fiecare kilometru de drum parcurs îti dezvaluie noi colturi de frumusete a naturii, noi peisaje alpine care bucura la cele mai înalte cote sufletul iubitorilor de munte. 

Lasam în urma Weisssee si paraseam Valea Stubach
Alpii sunt spectaculosi în aceasta zona din Salzburgerland
Pe drum spre Krimml
Celebra cascada Krimml - de la distanta si nu din cel mai bun unghi  :)
  Krimml este un punct de atractie turistica major din zona montana austriaca. Multe grupuri si foarte multi turisti individuali opresc aici pentru a vedea aceasta formidabila manifestare a maretiei si frumusetii naturii. Desi numarul de autocare si autoturisme este impresionant, generoasele spatii de parcare din localitate fac fata cu succes. Singura problema este distanta fata de baza cascadei, unele parcari aflându-se la o distanta destul de respectabila. Aici a fost unul dintre putinele locuri din Austria unde se plateste parcarea la un obiectiv turistic major (nu ne-am complicat sa gasim un spatiu fara taxa, desi am vazut indicatii pe forumuri ale unor turisti români), taxa fiind de 4 euro/masina.
   Oricare ar fi parcarea aleasa (ele sunt numerotate) drumul pâna la intrarea în perimetrul cascadei nu dureaza mai mult de câteva minute.

Pe drumul spre perimetrul de intrare în zona cascadei
Amenajari la baza pentru apa ce provine din cascada Krimml
  In mod evident, un astfel de obiectiv este exploatat inteligent într-o tara care stie cu adevarat cum sa produca bani din turism. Prin urmare, în apropiere de baza cascadei s-a dezvoltat ceea ce se numeste (poate prea pretentios...) Wasser Wunder Welt. In esenta se doreste a fi un parc tematic având ca element central apa, o zona de agrement care însa nu poate fi considerata nici parc de distractii, nici parc educativ. Am gasit acolo în 2011 un mix din aceste elemente, fara o conceptie unitara si solida. Impresia mea ca era totusi un proiect aflat în dezvoltare s-a confirmat la momentul când scriu aceste rânduri (2013) si când am observat ca pentru sfârsitul lunii iunie este anuntata redeschiderea parcului într-un format nou si evident îmbunatatit.
   Suprafata Wasser Wunder Welt este suficient de generoasa (8.200 mp) si cu siguranta cei mici vor gasi aici suficiente elemente care sa îi încânte. Pretul biletului de intrare era în 2011 de 7 euro/persoana. Pentru 2013 se anunta un bilet de 8.50 euro/persoana sau 18 euro/familie, incluzând însa si taxa de parcare în apropiere (parcarea P4). Sincer sa fiu, este destul de mult pentru ceea ce ofera parcul, mai ales ca atractia majora este totusi cascada Krimml, aflata  la doar câteva sute de metri si unde biletul de intrare este de doar 2.50 euro/persoana. Insa, cu Salzburgerlandcard-urile noastre aveam posibilitatea sa intram gratuit la parcul acvatic si nu am ezitat sa facem un tur al parcului, înainte de a ne îndrepta spre cascada.

Intrarea la Wasser Wunder Welt
Evident, copii sunt încântati de orice jocuri cu apa
Faimoasa vacuta alpina, aici adaptata tematicii parcului
Vedere spre ultima treapta a cascadei Krimml printr-o fereasta de la House of Water
Pe aleile parcului, jocuri cu apa (jeturi care pot racori turistii neatenti...)
  Ca orice asezamânt de acest gen care se respecta, parcul tematic contine o sectiune educativa indoor, cu multe informatii si cu destule elemente interactive. Insa adevaratele atractii sunt în zona exterioara si ele fac deliciul celor mici. Tot felul de sisteme hidraulice, unele controlate manual de la distanta de turisti (pot fi vazute în filmulet), altele cu activitate intermitenta - pot crea o stare de buna dispozitie. Poate ca într-adevar o idee buna ar fi de vizitat acest parc dupa ce s-a parcurs traseul cascadei. Noi am fost putin în graba aici, stiind ca trebuie sa ne rezervam suficient de mult timp pentru cascada. In concluzie, fara a fi o dezamagire, Wasser Wunder Welt nu a fost însa nici un loc care sa ne impresioneze spectaculos. Poate daca Andreea ar fi avut sub 10 ani, am fi perceput altfel jocurile de acolo... Insa, recunosc ca mi-as dori sa vad cum s-a schimbat parcul pentru vara lui 2013.

Surubul cu apa...un mecanism mai complex, exemplu de educatie prin joc
Un cântar hidraulic ... si greutatea întregii familii (desigur, cântarul exagereaza...)

     Un mic montaj din filmuletele realizate de noi în Wasser Wunder Welt poate fi vizionat la aceasta adresa pe Youtube.
     Cu o cadere totala de 380 m, în trei trepte, cascada Krimml este cea mai înalta din Europa si se spune ca este a cincea din lume. Daca doriti sa va bucurati de o cascada cu adevarat încântatoare, atunci mergeti la Krimml! Este un miracol natural unic si o experienta de neuitat. Nu exista elemente de apropiere relativ la caderile de apa pe care le întâlnim la noi în Carpati. Apa râului Krimml (provenind si ea în principal de fapt tot din ghetarii alpini) curge printre pasuni blânde în vaile de sus înainte de a se pravali puternic cale de 380 m diferenta de nivel. Se spune ca este vorba despre un bazin hidrografic de 110 kmp si de surse de apa provenind de la 23 de ghetari alpini.
   Austriecii au fost constienti dintotdeauna de unicitatea si maretia acestui loc. Daca trecem în revista câteva repere istorice, poate vom întelege niste lucruri care altfel nu sar atât de mult în evidenta. La 1845, într-o versiune timpurie a Ghidului turistic Baedek (existau ghiduri turistice tiparite în Imperiul Habsburgic cu decenii înainte de înfaptuirea Micii Uniri la noi...) se spunea : "cele mai frumoase cascade ale monarhiei se afla la Krimml...". La acea vreme nu se putea vorbi despre un acces facil al turistilor (da, exista turism chiar si la 1850...) la cele trei trepte ale cascadei. Insa sa nu ne imaginam ca amenajarile turistice în Austria au o vechime relativ mica, de câteva decenii, nici pe departe. Acesta a fost unul dintre lucrurile pe care nu ai cum sa nu le remarci în Austria, un lucru aparent neimportant, dar care poate arata si el, într-o anumita masura, decalajul la care ne aflam fata de tarile civilizate... Pe scurt, la 1876 tineri entuziasti dintr-o asociatie alpina au proiectat o carare cu podete si platforme de observatie care sa permita accesul de la baza cascadei pâna la partea sa superioara. In 1879 acest drum a fost dat în folosinta, iar în 1898 linia de tren Pinzgau a fost finalizata, asa încât înca înainte de 1900 cascadele au intrat într-un circuit turistic, sa zicem de masa, evident în acceptiunea acelor vremuri. Si nu e nici pe departe un caz izolat, dupa cum se va putea vedea din postarile urmatoare, relativ la trasee de chei, pesteri, etc.

Drumul spre intrarea în perimetrul cascadei
Zona punctului de acces...
... si jocurile cu apa de acolo
Cabane la care se ajunge pornind de la traseul cascadei
Si în sfârsit, ne aflam la baza, la treapta inferioara !
   Volumul de apa al cascadei nu este constant, existând o variatie puternica în functie de sezon. De asemenea exista suprapusa o variatie în timpul zilei. Explicatia este simpla si totul se leaga de faptul ca sursa râului Krimml si implicit apoi sursa cascadei este reprezentata de apa provenind din topirea ghetarilor. Debitul cascadei variaza între lunile mai si august între 20 si 35 mc/s. Evident, vara topirea este mai accentuata si debitul creste. De asemenea, debite mai mari se înregistreaza seara (generate de topirea accelerata de la orele amiezii), iar dimineata debitul este mult redus, ghetarii furnizând cantitati mai mici de apa din cauza noptilor reci.
     Forta caderii de apa si debitele sunt cu adevarat impresionante. Poti simti cu usurinta aceasta forta uluitoare din zona de baza. Zgomotul caderii ultimei trepte acopera totul si toata zona este cuprinsa de o adevarata ceata formata din picaturile foarte fine ce se desprind la contactul apei cu stâncile din aceasta arie. Chiar si la o distanta relativ mare, toate lentilele aparatelor de fotografiat se acopera rapid cu stropii acestia foarte fini. A fost locul care poate mi-a placut cel mai mult de pe tot traseul de la Krimml. Toate platformele si punctele de belvedere de pe traseu ofera perspective spectaculoase si te apropie de acest miracol al naturii, dar numai aici la baza poti avea o perceptie unica.

La baza cascadei Krimml...
... spectacolul celei de-a treia trepte este fabulos
Una dintre putinele imagini cu toti trei împreuna (gratie unui turist rus)

    Un montaj din filmuletele noastre care arata drumul spre perimetrul de intrare în zona cascadei, baza cascadei si treapta sa inferioara, precum si o parte din Wasserfall Trail poate fi vazut pe Youtube la acest link.
   Am mentionat într-o postare anterioara faptul ca în 1984 autoritatile din trei landuri austriece si-au dat mâna si au înfiintat Parcul national Hohe Tauern. De la acel moment, cascada Krimml, Valea Krimml si Valea Achen (Achental) au devenit zona protejata. Se spune ca locurile care ofera perspectiva cea mai buna asupra cascadei sunt de pe traseul Gerlos Road ( imagini surprinse de noi de pe acest drum se gasesc în aceasta postare), din parcarea P6 sau - în mod evident - de pe traseul drumului ce însoteste cascada - asa numitul Wasserfall Trail.


  Pentru marea majoritate a turistilor ajunsi la Krimml, baza cascadei nu este decât punctul de plecare pentru a ataca poteca ce merge în paralel cu firul apei, Wasserfall Trail. Ar fi si pacat sa nu se parcurga macar o portiune din acest drum, pentru ca aceasta - sa-i zicem drumetie - este în sine o experienta memorabila. Este vorba de un parcurs de circa 4,15 km lungime, pentru o diferenta de nivel de 431 m, deci panta medie este destul de pronuntata. Insa va asigur ca drumul este excelent, atât de bun încât poate fi parcurs fara probleme cu carucioarele pentru copii (sau pentru persoanele cu handicap), ca efortul poate fi bine dozat cu usurinta datorita numeroaselor platforme de unde privelistea care se deschide te lasa mut în fata splendorilor naturii. Amenajarile turistice în Austria (ca în mai toate tarile civilizate) sunt facute în asa fel încât sa serveasca unui public cât mai larg, fiind luate în calcul aici toate categoriile de persoane, de la familiile numeroase, cu multi copii mici, pâna la cele în vârsta sau cu dizabilitati. Si asta pentru ca acolo chiar exista o preocupare pentru bine cetateanului, pentru imaginea tarii si a natiei, iar aceste concepte nu sunt doar vorbe în vânt sau iluzii vândute de politicieni, ca la noi.
   Se poate vedea schematic mai jos schita acestui drum care ofera sansa unei agreabile ascensiuni, alaturi de firul apei cascadei Krimml. Cred ca sunt cel putin 10 platforme pe lungimea traseului si va pot asigura ca merita sa privesti cascada din fiecare.

Acesta este Drumul Cascadei (click pt zoom)
Punctul de plecare pe Wasserfall Trail
Cam asa arata drumul - usor de parcurs si cu carucioarele de copii
Pe una dintre primele platforme...
... si curcubeul de la baza treptei inferioare
Imagini pentru wallpaper din arhiva noastra ...
    Referitor la durata traseului, se indica cel mai adesea 2-2.5 h pentru urcare. Mi-am verificat orele imaginilor captate de noi si va pot spune ca aceasta este o estimare optimista, nu pentru ca traseul ar fi dificil si ar fi nevoie de antrenament, dar pentru ca acest timp corespunde unor turisti care si-au propus sa urce drumul fara mari opriri. Daca ritmul e mai lent pentru a te bucura de peisaje, daca doresti sa vezi ratiunea pentru care a fost construita fiecare platforma (pentru ca fiecare are un rost, sa surprinda un alt unghi, un alt aspect al acestui miracol al naturii) si mai faci si o multime de fotografii, estimarea duratei nu este nici pe departe realista.
   Noi n-am urcat pâna la capatul drumului (si am sa explic din ce motive...), ci am trecut de primele doua trepte ale cascadei, oprindu-ne la baza ultimei caderi (sau altfel spus - prima treapta de sus în jos), la platforma Staubige Reib. Si pot spune ca pe urcare am parcurs aceasta portiune în 2h 35min. Desigur, la coborâre a fost mult mai rapid. E drept ca am facut multe fotografii, minute de film pe camera video, etc. Dar drumul e cu adevarat frumos si nu e greu. De ce n-am mers pâna la capat? Nu pentru ca am fi fost obositi, ci pentru ca era destul de târziu în perspectiva orei la care voiam neaparat sa fim înapoi la Dorfgastein. Era acolo un eveniment în acea seara (veti vedea în postarea urmatoare) si cu nici un chip nu doream sa-l ratam. Si cum era destul drum de parcurs la întoarcere, am gândit ca asa e mai bine... Oricum ne ramâne pentru proxima ocazie placerea de a a ajunge si la punctul superior al cascadei Krimml....

Dupa caderea de 380 m, apa se aduna în râul ce trece prin Krimml
A doua platforma de pe traseu - 1.110 m
Treapta inferioara si cucubeul de la baza

  Fiecare portiune parcursa din drum, fiecare platforma aduce ceva nou - poate o vedere mai spectaculoasa asupra uneia din treptele cascadei, poate o perspectiva mai deosebita sau mai generoasa asupra vaii si asupra localitatii Krimml, ori poate un nou etaj de padure cu arbori mai înalti sau firisoare de apa ce se preling pe peretii stâncosi. Multi turisti, multi cu câini care zburda efectiv în racoarea si la umbra padurii, ori cupluri cu copilasi de mâna, cu unul în carucior sau în spate, ori chiar perechi de vârsta respectabila care se bucura de splendoarea de la Krimml, uneori câte o mica jucarie scapata de vreun kinder si pe ansamblu o zona  cu o curatenie cvasiperfecta - toate astea sunt aspecte obisnuite pe drumul cascadei.

Krimml - amintiri de neuitat
Valea si localitatea omonima de la baza cascadei
Sendner Kanzel - a patra platforma de pe drum
In zig-zag, drumul urca constant dupa cum se poate vedea
Un traseu impecabil - relativ facil de parcurs de catre oricine
   Se spune ca apropierea imediata a cascadei are un efect pozitiv asupra starii de sanatate. Aerul încarcat cu ioni negativi stimuleaza sistemul imunitar, conducând la o îmbunatatire durabila a sistemului respirator si a functiei pulmonare. Exista studii care arata ca persoane cu alergii sau astm au manifestat o reducere semnificativa a simptomelor dupa perioade mai lungi de expunere. Particule minuscule de apa încarcate electric, provenite de la "spray-ul" microfin de la cascada Krimml ajung în sistemul respirator si sunt importante pentru efectul de curatare a plamânilor, cu efecte benefice, durabile si eficiente asupra simptomatologiei unor boli si asupra imunitatii în general. Acum ca lucrurile chiar stau asa ori ca este vorba de o plusare în strategia generala de marketing a obiectivului, este greu de spus. Insa cu siguranta o vizita la Krimml va avea efecte extrem de pozitive asupra starii de spirit, asupra moralului si starii generale de bine pentru fiecare vizitator, datorita frumusetii acestui obiectiv si a întregii zone adiacente.

Perspectiva spre vale din zona treptei a doua a cascadei
In fundal - treapta superioara a cascadei Krimml

    Un montaj din filmuletele noastre, cu sunetul caderii de apa de la Krimml si cu imagini din zonele cele mai spectaculoase, poate, ale cascadei poate fi vizionat la acest link pe Youtube.
   Ce se afla sus, la capatul drumului? Dupa cum am spus nu am mai urcat si pe portiunea ultimei trepte a cascadei, dar din diverse lecturi stiu ca se ajunge la intrarea în Valea Achental. V-a placut povestea lui Heidi? Eu am fost impresionat totdeauna în copilarie de diverse ecranizari sau de serialul de desene animate si de multe ori imaginatia a zburat spre acele locuri si a recreat acea lume din poveste. Ei bine, se spune ca daca este vreun loc din lumea reala care sa se apropie de universul lui Heidi când locuia cu bunicul sau, atunci acel loc este Achental. O vale superba, marginita pe trei laturi de munti, cu acel verde plin de sanatate al pajistilor alpine, o lume desprinsa parca din basmele germane. Cam asa se vorbeste despre Achental, iar cei care dispun de suficient timp si pot aloca o zi întreaga cascadei Krimml, pot parcurge atât întregul traseu al cascadei, cât si o portiune din minunata vale de la partea superioara. Se spune ca merita, chiar daca asta poate lungi cu 2-3 ore cel putin vizita la Krimml.

Un alt curcubeu, între treapta superioara si cea mediana
La baza treptei superioare a cascadei Krimml

  Revenirea la baza cascadei este rapida si lejera. Te desprinzi parca greu din farmecul acestei minuni a naturii si ramâi cu siguranta cu amintiri de neuitat de aici. Krimml este un loc ce trebuie sa figureze în agenda tuturor turistilor ajunsi în aceasta zona, este cu adevarat un "must-to-see". Biletul de intrare este doar 2.50 euro/persoana (desigur era gratuit cu Salzburgerlandcard, existând însa si bilete combinate cu Wasser Wunder Welt), iar încasarile sunt folosite pentru întretinerea drumului, pentru curatenie si chiar se vede acest fapt.

Dupa coborâre, ultimele imagini cu cascada în fundal
Aici ne-am promis ca vom reveni la Krimml....
  Am plecat de la Krimml spre Dorfgastein cu bucuria unei zile care ne oferise posibilitatea sa cunoastem doua locuri extraordinare din Salzburgerland: Valea Stubach cu urcarea în lumea înghetata de la Weisssee si apoi cascada Krimml. Dar sa nu credeti ca ziua se încheiase, ca doar nu degeaba ne grabeam noi spre Dorfgastein.... Despre asta , în postarea urmatoare.


8 comentarii:

  1. Felicitari pentru postare...intr-adevar cascada Krimml pare spectaculoasa. Daca voi ajunge candva prin zona o sa ma documentez temeinic din articolul dvs..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salzburgerland-ul (si Tirolul imediat în apropiere) reprezinta o arie extrem de ofertanta pentru turisti. Krimml este un reper major în acest context. Multumesc pt aprecieri.

      Ștergere
  2. Felicitari. Sper sa ajung si eu vara asta acolo, iar articolul tau, COMPLET, imi este de mare ajutor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos. Vor urma si alte sugestii foarte interesante cred... Este o zona cu adevarat superba.

      Ștergere
  3. Imi plac mult pozele cu curcubeu:) Si eu am gasit in acest articol argumente pentru o excursie acolo, cand voi mai fi prin zona. Multumesc pentru cele impartasite, apreciez munca depusa pentru a scrie aceste articole lungi si bine documentate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totdeauna de la dumneavoastra astfel de vorbe sunt un urias compliment. Multumesc! Eram însa absolut sigur ca ati vizitat Krimml....

      Ștergere
  4. Minunat si atat articolul cat si pozele m-au convins ca trebuie sa ajung neaparat ;)

    RăspundețiȘtergere