/* script Google analytics */

luni, 6 februarie 2012

Viena 2010 ( XVII ) - Haus des Meeres

   Cea mai mare parte a zilei a treia a sejurului nostru la Viena a fost alocata vizitei la Schonbrunn, asa cum am aratat în postarile anterioare. Pentru seara ne programasem o întâlnire oarecum speciala, cu un loc poate mai putin cunoscut, dar deosebit de interesant, cu Haus des Meeres.
    Dupa ce dimineata, timp de mai multe ore am patruns în atmosfera fostei resedinte a Curtii Imperiale, iar atentia ne-a fost îndreptata spre arta, istorie, arhitectura (dar si spre minunatele gradini de la Schonbrunn), o schimbare de registru a fost binevenita si inspirata. Haus des Meeres se autodefineste ca un "aqua terra zoo". In esenta, institutia îsi propune sa ofere vizitatorilor o experienta a cunoasterii mai multor tipuri de habitate ale biosferei. Haus des Meeres nu este un muzeu, nu este un acvariu de genul celor din alte mari capitale sau orase europene, nu este o expozitie de reptile si nicidecum o gradina zoo, dar este câte putin din fiecare si o combinatie fericita a tuturor acestor elemente.
 
Flakturme - cladirea unde se afla Haus des Meeres
    Nu putem vorbi despre Haus des Meeres fara a ne referi în primul rând la cladirea în care se afla aceasta institutie, cladire speciala, cu o istorie aparte. Cu siguranta vizitatorii vor fi intrigati la exterior de profilul neobisnuit al constructiei, parca te-ai astepta la altceva pentru un loc unde mergi sa vezi diverse specii de animale. Un turn robust, din beton brut, cu siguranta neelegant, care contrasteaza puternic cu frumoasele cladiri ale Vienei, înalt de circa 45 m - acesta este locul unde se afla Haus des Meeres. Te-ai putea întreba cum si-a facut aparitia o astfel de structura inestetica într-un oras iubitor de frumos, atât de atent la tot ce înseamna arhitectura urbanistica.
    Acesta este unul dintre asa numitele Flakturme, ridicate de nazisti în timpul celui de-al doilea razboi mondial, constructii cu scop de aparare antiariana a oraselor. Se spune ca ideea lor a aparut dupa raidurile Royal Air Force asupra Berlinului în 1940, când Hitler a ordonat ridicarea a 3 astfel de structuri în capitala Reich-ului, urmarind personal executia lor (pare incredibil, dar lucrarile au durat sub 6 luni ...). Proiectul structurilor Flakturme a fost unul cu totul exceptional (erau practic indestructibile la nivelul tehnicii de bombardament din acea vreme), cu ziduri din beton armat (o armatura cu design revolutionar) cu grosime de peste 3,5 m (!), invulnerabile în fata atacurilor aeriene. Fiecare turn dispunea de aparatura radar proprie, care se putea plia si retrage la interior în timpul bombardamentelor. Raza de acoperire a fiecarei structuri de acest gen era de 14 km, pe un câmp deschis de 360 grade, cu o cadenta de tragere de 8000 lovituri pe minut.
     Fiecare Flakturme era de fapt o structura bipolara, cu doua elemente, o structura G (Gefechtsturm) care era cea operativa, unde se afla armamentul, mai masiva si mai înalta si o structura pereche L (Leitturm), mai mica dimensional, cu rol de comanda si control al tragerilor. Germanii au construit în total 8 turnuri de aparare antiaeriana de acest tip, trei la Berlin, doua la Hamburg si trei la Viena si au facut-o atât de bine încât la finalul razboiului ele s-au dovedit aproape imposibil de demolat fara a afecta puternic zonele adiacente. Doar la Berlin au fost demolate doua structuri (acestea au fost din prima generatie, deci oarecum inferioare celor din Viena), o alta fiind de fapt partial acoperita de un deal artificial în prezent. La Viena cele trei Flakturme (6 cladiri în total) exista si astazi si doar unele dintre aceste cladiri au primit o anumita destinatie (trei sunt goale, aflate în conservare). Imaginea de mai sus prezinta turnul L în care se afla Haus des Meeres. Fotografia nu îmi apartine, eu neavând o imagine exterioara corespunzatoare datorita ploii puternice din momentul sosirii la Haus des Meeres. Restul imaginilor si filmuletelor sunt toate realizate de noi.
    Haus des Meeres se afla în turnul din parcul Esterhazy, din 1957. Celelalte structuri Flakturme din Viena se gasesc în parcurile Augarten si Arenberg (aici una dintre cladirile Flakturme este un spatiu de expunere si comercializare pentru obiectele de arta moderna).
    Haus des Meeres este o institutie privata ce se autofinanteaza, care spre exemplu anunta ca în 2011 nu a primit din partea administratiei locale nici un fel de sprijin financiar pentru vreun proiect de dezvoltare (este pentru prima data dupa 44 de ani când se întâmpla asa ceva, cu toate ca si în anii anteriori sumele primite reprezentau ceva de ordinul a 1-2% din buget). De aceea nu e de mirare ca Haus des Meeres nu este un obiectiv tocmai ieftin si nici nu exista reduceri cu Wienkarte. Biletele costa în prezent 13,50 eur/adult si respectiv 6,20 eur/copil sub 15 ani (în 2010 am platit 12,50 eur/adult si 5,90 eur pentru copil). Pentru a aprecia ce înseamna acest loc pentru turismul din capitala Austriei, cred ca edificatoare sunt datele statistice, care consemneaza peste 400.000 de vizitatori anual.
    Am vorbit despre specificul locatiei si se poate deduce ca spatiile interioare nu sunt tocmai ample (în contextul unor ziduri care masoara si 3,5 m grosime...). Totusi, amenajarea este impecabila, valorificându-se inteligent si inspirat resursele disponibile. Remarcabile sunt extensiile vitrate în afara structurii, prin care s-a câstigat spatiu si s-a schimbat aspectul fatadelor si unde s-a realizat un habitat minunat, cu pasari, lilieci sau maimutele în libertate (daca putem folosi oarecum impropriu aici acest cuvânt ...).

Interior la Haus des Meeres
Extensie exterioara vitrata - pasari zboara libere printre vizitatori
Bazin cu podea din sticla - se observa nivelul inferior
Ambient la Haus des Meeres
Bilete de intrare la Haus des Meeres
   Cum spuneam, Haus des Meeres are elemente specifice atât unui acvariu (impresionante bazinele cu înaltime echivalenta cu a doua etaje, care se pot vedea în al treilea filmulet de mai jos), unui terrarium (multe reptile - cred ca diversitatea lor este principala atractie la Haus des Meeres), dar si unui sector dintr-o gradina zoo, dedicat pasarilor. Exista de asemenea si un mic spatiu muzeal relativ la structurile Flakturme si la istoria institutiei.
   Inceputurile se plaseaza în 1957, când s-a înfiintat o asa numita "Societate pentru biologia marina", cu scopul declarat de a realiza o "casa a marii" în structura turnului L din parcul Esterhazy. Din acel moment lucrurile au evoluat, societatea a progresat aproape exclusiv prin efort privat, s-a dezvoltat, reusind sa adauge noi valente în oferta sa catre public. In prezent, Haus des Meeres este un punct de atractie turistica mult apreciat atât de vienezi, cât si de turistii straini.

Bazinele mari de la Haus des Meeres

   Despre sectorul acvatic de la Haus des Meeres pot spune ca este dragut, impecabil îngrijit (fapt valabil cam pentru orice spatiu expozitional din Austria), limitat evident de spatiul disponibil. Aveam sa descoperim ulterior o diversitate net superioara la Naturhistorisches Museum, dar si la Tiergarten din Schonbrunn.
   De ce alesesem ca moment al vizitei tocmai aceasta zi si aceasta ora de seara? In documentarea mea preliminara am observat ca exista posibilitatea de a da popasului la Haus des Meeres un caracter inedit. Institutia afiseaza (si respecta...) programul de hranire al diverselor grupe de animale, asa ca este posibil sa alegi pentru vizita un astfel de moment special. In principiu atractiile se refera la hranirea reptilelor (joia si duminica) si a pestilor piranha (miercurea si duminica). Pentru desfasuratorul nostru constatasem ca puteam prinde momentul hranirii reptilelor mici, joi la ora 19.00 (reptilele mari se hranesc doar o data la 7 zile duminica). Si am profitat astfel de ocazie, fiind martori la un spectacol inedit. Ingrijitorii ofera hrana pe rând diverselor reptile, asa ca te poti muta de la un terrarium la altul si observa succesiv comportamentul diferitelor specii de serpi. O încântare pentru copii, o atractie si pentru adulti, fara îndoiala. O tehnica simpla de marketing, care demonstreaza cum poti sa-ti atragi (si sa-ti fidelizezi) vizitatori, care se aplica în mai toate institutiile similare din tarile occidentale.


   Am inclus mai jos trei colaje din filmuletele facute de noi. Poate ca imaginile dinamice pot reda mai bine ambianta si amenajarile de la Haus des Meeres, dar si aspecte cu hranirea reptilelor si panorama de exceptie ce se deschide pe platforma superioara.




   Traseul obisnuit porneste de la parter si urcând nivel dupa nivel se ajunge în final si la platforma superioara a turnului, care ofera o minunata panorama asupra Vienei. Deja eram familiarizati cu reperele principale, deja recunoasteam siluetele sau forma acoperisurilor unor biserici sau cladiri semnificative, asa ca, în ciuda unui vânt destul de agasant si a racorii de afara am zabovit destul pe platforma. Era o seara rece de vara si de la o înaltime de 45 m admiram Viena, orasul care eram siguri ca ne-a ramas deja în suflet.

Interior la Haus des Meeres
Pe platforma superioara
Panorama Vienei de la 45 m înaltime
    Haus des Meeres merita cu siguranta o vizita, mai ales pentru copii ori daca doriti sa fiti martorii unui show inedit ce cuprinde hranirea animalelor. O data pe saptamâna, tot joia, dar parca la ora 15.00, mai este un show de alta factura, unul dintre angajati costumat în scafandru patrunde în marele bazin cu rechini si comunica direct prin radio cu turistii.
    Incheiam astfel a treia zi a sejurului nostru la Viena. Dar... era prea devreme sa mergem la apartament si nu ne-am putut refuza o plimbare pe Mariahilferstrasse, apoi pe Ring pe lânga Parlament si pâna în fata Primariei. De ce la Primarie? Pentru ca acolo, alaturi de locul unde se pot viziona proiectii de filme ori spectacole de opera exista un fel de târg culinar. Peste 25 de restaurante renumite din Viena au standuri acolo si ofera preparate culinare cu specific divers. Erau reprezentate, alaturi de bucataria austriaca si germana, produse gastronomice grecesti, americane, mexicane, australiene, asiatice (multe...), italienesti, etc. Ori standuri care ofereau doar cockteil-uri sau deserturi. Un sistem eficient mi s-a parut, atractiv, chiar daca uneori erau mai greu de gasit câteva locuri libere. A fost un loc pe care l-am apreciat si la care am poposit aproape în fiecare seara, la ore târzii.

O gustare, în fata Primariei
   Vremea nu se anunta prea grozava pentru ziua urmatoare, dar aici intervine avantajul vacantei pe cont propriu, acela de a putea sa-ti organizezi programul în mod flexibil. Prognoza indica faptul ca ploaia mai era înca posibila pâna spre prânz (în realitate ne-a ocolit...), asa ca am decis - dimineata urma sa fie alocata celor doua mari muzee gemene: NHM - Naturhistorischesmuseum si KHM - Kunsthistorisches Museum.

3 comentarii:

  1. Foarte interesant! Imaginile cu reptilele cu soareci intre falci sunt chiar spectaculoase!
    In Montreal exista un spatiu asemanator numit "Biodome de Montreal" care reconstituie foarte bine vreo 4 ecosisteme din zona fluviului Sf. Laurentiu (padurea tropicala, padurea laurentina, zona polara si zona acvatica a fluviului). Intentionez sa postez ceva imagini de acolo.
    O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Reptilele mari mananca doar o data pe saptamana? N-as fi crezut...

    E bine de stiut si de targul culinar de la Primarie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Iata un obiectiv pe care nu l-am vizitat niciodata in atat de multele mele vizite in Viena! Fotografiile sunt insa o buna invitatie, poate voi remedia situatia:)

    Astept cu interes sa vad ce ati vazut in cele doua muzee de referinta ale Vienei.

    RăspundețiȘtergere