/* script Google analytics */

marți, 14 februarie 2012

Viena 2010 ( XVIII ) - Naturhistorisches Museum (NHM) - locul unde Stiinta întâlneste Arta

    Franz Joseph este împaratul austriac care va ramâne în istorie si prin faptul ca este monarhul care a schimbat radical, în bine, aspectul Vienei. Eliminând complet vechile fortificatii ale orasului, proiectul sau a permis capitalei imperiale o extindere rapida pe orizontala si a adaugat în peisajul urbanistic un mare bulevard cvasicircular, la nivelul arterelor similare din marile capitale europene. Ring-ul a fost elementul central al viziunii lui Franz Joseph si aici s-a ridicat într-o perioada relativ scurta o impresionanta serie de edificii arhitectonice care constituie si astazi atractii turistice importante ale Vienei: Primaria, Parlamentul, Opera, cele doua muzee gemene NHM si KHM, cladirea Bursei, Teatrul, Votivkirche si înca multe altele.
    Proiectul celor doua mari muzee vieneze este poate cel mai impresionant din tot ce a construit împaratul de-al lungul Ring-ului, macar prin amploare si dimensiuni. Doua cladiri identice, NHM si KHM, delimiteaza un spatiu larg, o piata de mari dimensiuni în centrul careia troneaza un impresionant monument al Mariei Theresia. Imparateasa a condus imperiul timp de 40 de ani, între 1740 si 1780, fiind o figura reprezentativa pentru monarhia de tip absolutist luminat. Maria Theresia a fost poate cel mai important conducator din dinastia de Habsburg, fiind initiatoarea multor reforme în domenii precum finantele, educatia, sanatatea si chiar drepturile civile. Telul sau declarat a fost sa revigoreze si sa extinda puterea dinastiei, obiectiv pentru care nu a precupetit nici un efort si caruia i-a subordonat inclusiv propria familie. A avut 16 copii si cu o singura exceptie (fiica preferata - Maria Christina) pentru toti a aranjat casatorii politice avantajoase pentru Casa de Habsburg (una dintre fiicele sale a fost Maria Antoaneta, regina a Frantei, care va sfârsi ulterior tragic pe esafod în perioada Revolutiei Franceze). Sotul sau, Franz Stephan, a fost extrem de interesat de cultura si arta, initiind si dezvoltând colectiile casei imperiale pe baza carora s-au fondat ulterior cele doua mari muzee gemene.
    Monumentul Mariei Theresia din piata omonima situata între cele doua muzee a fost gândit pentru a da imaginea maretiei dinastiei de Habsburg. S-a dorit a fi ceva cu adevarat grandios, la superlativ, ceva care sa depaseasca orice alt monument ridicat la Viena. Finalizarea proiectului a durat 15 ani (1890-1905), iar finantarea s-a facut din fonduri publice si nu din cele proprii casei imperiale. Discutând în moneda vremii, cheltuielile totale s-au ridicat la circa 800.000 de guldeni (spre comparatie, monumentul ecvestru al Arhiducelui Carol sau cel al printului Eugen de Savoia din Heldenplatz (imagini într-o postare anterioara) au costat între 100-200.000 guldeni. Dimensiunile structurii sunt enorme, baza soclului fiind de circa 630 mp, iar înaltimea totala de aproape 20m, din care doar statuia împaratesei are aproape 6 m.

Monumentul Mariei Theresia
Una dintre cele patru statui ecvestre de comandanti militari
Vedere de la înaltime a monumentului (imagine preluata)
De la înaltime, împarateasa vegheaza parca simbolic si astazi asupra Vienei
Figuri din administratia curtii imperiale

    Exista 29 de figuri de sine statatoare reprezentate în monument, statui sau reliefuri turnate din bronz. De pe tronul sau împarateasa este încadrata de statuile ecvestre a patru comandanti militari importanti, dar si de numerosi consilieri, ambasadori, oameni de stiinta ori de cultura. Greutatea totala a pieselor din bronz este de 44 de tone, doar statuia Mariei Theresia cântarind 11,5 tone. Si înca un lucru simbolic de remarcat, perimetrul monumentului este delimitat de 40 de piloni (care sustin lanturile), numar egal cu cel al anilor de domnie ai împaratesei.
   NHM - Naturhistorisches Museum (Muzeul de Istorie Naturala) este unul dintre cele mai mari si mai importante muzee de acest gen din Europa. Privind dinspre Ring spre monumentul Mariei Theresia el este situat în partea dreapta (în stânga, simetric, se gaseste celalalt mare muzeu - KHM). Cladirile ambelor muzee, foarte asemanatoare (difera totusi detaliile decorative ale fatadelor), au fost ridicate simultan între 1872-1891 dupa planurile arhitectilor Gottfried Semper si Karl Freiherr von Hasenauer. Inaugurarea ambelor muzee s-a facut tot simultan, însa cu doi ani înaintea finalizarii constructiilor, în 1889. De retinut este si faptul ca organizarea expozitiei permanente a NHM dateaza din 1876. Desigur, exponate noi au fost adaugate între timp, tehnica a evoluat si regasim în prezent aproape întreg arsenalul multimedia disponibil la îndemâna vizitatorilor, dar tematica celor 39 de sali de expunere (care acopera - atentie... o suprafata de peste 8.700 mp !) a ramas aceeasi.
   Biletul de intrare la NHM costa 10,00 eur/adult (8,00 eur/adult cu Wienkarte) si este gratuit pentru copiii pâna în 19 ani. In 2010 costurile de intrare erau aceleasi.

Bilete de intrare la Naturhistorisches Museum

     Fatada muzeului este bogat decorata cu coloane ionice, frize, inscriptii si sculpturi. Regasim reprezentari alegorice ale continentelor, dar si numele unor mari personalitati ale stiintei. In plus, spatiul întregii piete dintre muzee este o minunata gradina, îngrijita impecabil, si totodata un loc unde turistii pot întâlni multe dintre acele "statui vii", reprezentând diverse personaje legate de Viena, de curtea imperiala ori de Austria.

NHM - Naturhistorisches Museum
"Dem Reiche der Natur und seiner Erforschung" - Regatul Naturii si Cercetarii sale
Continentul Europa
"Mozart" - în fata gradinilor de la NHM
Detalii ale fatadei
Simpaticul elefant de la intrarea în NHM
   Remarcabila colectie a NHM numara în prezent peste 20 milioane obiecte inventariate si catalogate (dupa unele surse peste 25 milioane) si a fost initiata în urma cu peste 250 de ani (se mentioneaza ca moment initial anul 1748) de catre Franz Stephan von Lothringen, sotul Mariei Theresia, un aristocrat aplecat întreaga sa viata spre arta, cultura si stiinta. Desigur ca în primul rând a fost avut  în vedere universul viu, de la primele manifestari primitive ale vietii pâna la diversitatea uriasa de organisme vii existente în prezent ori de-a lungul erelor trecute. Muzeul se mândreste de exemplu cu una dintre cele mai complete colectii de insecte din lume, care ofera - se spune - posibilitati extraordinare de cercetare pentru oamenii de stiinta din domeniu. Insa multe alte domenii stiintifice de interes sunt excelent acoperite la NHM, de la mineralogie, fosile, chiar artefacte istorice, pâna la o impresionanta colectie de meteoriti sau bijuterii ale casei imperiale.
    Totdeauna exista alaturi de colectia permanenta si expozitii temporare. Când am vizitat noi NHM, expozitia temporara se numea "Darwin's rEvolution" (remarcati jocul de cuvinte) si cred ca în special cei mici puteau învata cu usurinta mai multe lucruri despre Darwin si teoria evolutionista decât daca ar fi lecturat vreun tratat dedicat acestui subiect.
   Naturhistorisches Museum propune un spatiu de expunere împartit pe doua etaje, la care se adauga un sector mai mic la subsol, dedicat lumii acvatice, un acvariu în miniatura. Desi mic (raportat la proportiile muzeului), acest sector impresioneaza prin prezentare. In acel moment am sesizat ca Haus des Meeres (vizitat în seara anterioara) înseamna divertisment, atractivitate pentru copii în special, iar NHM propune un nivel stiintific mai ridicat, corespunzator unei institutii academice, cu adevat profesioniste.

Cupola holului de la intrare
Scarile de acces spre etajul superior
Darwin's  rEvolution
In sectorul acvariului de la subsol

   Dupa ce am vizitat NHM, cred ca partea esentiala a expozitiei permanente se gaseste la primul nivel. Poate copiii vor fi mai încântati de faptul ca întreg etajul superior este dedicat diversitatii lumii vii, care prezinta organizat si clasificat o multime de exemplare de pasari sau mamifere împaiate, de pesti sau insecte, etc. Insa din punctul meu de vedere chintesenta Naturhistorisches Museum este la primul nivel.
   Nu credeam ca ma va pasiona vreodata o expozitie mineralogica, dar la NHM acest lucru chiar s-a întâmplat. Sa spun ca printre altele se pot vedea aici toate genurile de pietre pretioase sau semipretioase, în stare gema sau prelucrata? Sa mentionez ca una dintre atractiile principale ale muzeului este cel mai mare topaz din lume, un bloc de 117 kg? Iar la loc de cinste se afla bijuteriile comandate de Maria Theresia pentru sotul sau Franz Stephan, bijuterii fabuloase care utilizeaza extensiv pietrele pretioase, alaturate în veritabile capodopere cromatice. Giuvaerul simbol al colectiei este celebrul "Buchet de flori" comandat de împarateaza, despre care se spune ca include 761 de pietre pretioase de diferite genuri si înca 2102 diamante. Aceasta bijuterie, alaturi de scheletul de dinozaur Diplodocus, de topazul gigantic se numara printre exponatele cele mai apreciate ale muzeului.
   Dar, si NHM ca multe alte institutii similare, are si promoveaza un exponat cu adevarat unic si semnificativ. Daca ar fi sa fac o paralela, ceea ce este Mona Lisa pentru Louvre este "Venus din Willendorf" pentru Naturhistorisches Museum. Micuta figurina de circa 10 cm este expusa într-o camera obscura speciala, ca într-un altar, la NHM. Este poate formula potrivita (aceea de a fi singurul obiect si singurul punct luminat din încapere) pentru a evidentia acest exponat, care altfel poate parea prea putin semnificativ. De ce este importanta "Venus din Willendorf"? Pentru ca are circa 25.000 de ani vechime si este considerata drept (poate...) cea mai veche reprezentare artistica a formei umane (desi lucrurile sunt înca si azi controversate). In ziua urmatoare aveam sa trecem aproape de Krems, chiar pe lânga micutul satuc Willendorf ajuns în atentia întregii lumi prin aceasta figurina din calcar, mare cât un deget.

Colectia de minerale
Smaralde
"Buchetul"  Mariei Theresia
Simularea interactiva a unei eruptii vulcanice
"Venus din Willendorf" - exponatul simbol al NHM
    Câteva sali sunt dedicate lumii fosilelor, remarcându-se aici câteva schelete complete de dinozauri. Un schelet de Diplodocus, cel mai lung vertebrat terestru care a trait vreodata (dar care este de fapt o replica a unei descoperiri din Wyoming), alaturi de alte schelete de "pui" de dinozauri constituie o atractie pentru cei mici. Se spune însa ca adevarta valoare a colectiei de fosile consta în faptul ca aici se gasesc marturii unice în lume privind anumite specii disparute în urma extinctiilor succesive înregistrate de-a lungul timpului. 

Sala dinozaurilor
Decoratiunile artistice interioare - ca într-un veritabil palat
Acest mamut (de fapt doar jumatatea din fata) intra direct prin fereastra ...
Reconstructia unei locuinte din piei si oase de mamut

   La NHM am trait un sentiment inedit, parca nu ma aflam într-un muzeu clasic, ci într-un loc special, într-un fel de sanctuar daca pot spune asa. Interioarele muzeului sunt (la fel ca la KHM si la Neue Burg ...) fabuloase si cred ca pot produce la fel de multa încântare ca si exponatele însasi. Pasind în interior la NHM patrundeam de fapt într-un veritabil palat, într-un spatiu decorat artistic cu adevarat pe masura dinastiei imperiale. Holul de la intrare cu a sa cupola circulara poate ca nu ne facea sa anticipam ceea ce am descoperit ulterior în casa scarilor, în calea de acces spre etajul superior. Aici parca arhitectii au conceput o adevarata explozie de fast, opulenta, stralucire. Cladirea în stil neorenascentist poate parea greoaie din exterior, însa interioarele cred ca sunt impresionante. Marmura, picturi, frize, coloane, fresce, reprezentari sculpturale ale unor mari exploratori sau oameni de stiinta, toate acestea sunt adunate în holul principal. Din nou, cuvintele palesc în fata imaginilor vizuale. Naturhistorisches Museum este mai mult decât un muzeu, este într-un anume fel un adevarat templu. Si ce poate fi atunci mai potrivit decât motto-ul acestei institutii, pe care l-am preluat si eu în titlu, drept loc în care "Stiinta întâlneste Arta" ?

Holul principal la NHM
Initialele împaratului vizionar
Statui ale unor exploratori sau oameni de stiinta celebri

   Etajul superior propune o trecere în revista a regnului animal, de la cele mai mici vietuitoare, pâna la mamifere. Exista o sala unde se pot vedea la microscop diverse microorganisme, ori viermi si paraziti de mici dimensiuni. Intr-o sala alaturata se proiecteaza în tehnologie 3D permanent documentare. Expozitia temporara era realizata într-o maniera mai putin traditionala, fiind reconstituita înclusiv cabina lui Darwin de pe Beagle, corabia cu care a calatorit  în expeditia sa revolutionara. In rest, ar fi poate de remarcat ca NHM este locul unde printre sutele de exponate de pasari sau mamifere împaiate expuse se pot vedea si exemplare ale unor specii care astazi nu mai exista (de exemplu câteva specii de pasari din Oceania aduse de expeditiile stiintifice austriece, astazi disparute).

Darwin în cabina sa de pe Beagle
NHM - etajul superior
   Ca o concluzie, pot spune ca cele aproape trei ore cât am zabovit la Naturhistorisches Museum ne-au prilejuit o vizita deosebit de placuta si instructiva la unul dintre muzeele reprezentative ale Vienei. Am descoperit o multime de lucruri interesante, ne-am bucurat de posibilitatea de a admira exponatele, interioarele si tehnica de prezentare. Fara îndoiala, NHM este un reper care merita inclus pe lista obiectivelor vizate de orice turist ajuns în capitala austriaca.
   Pentru noi, programul celei de-a patra zile a sejurului vienez continua de cealalata parte a Maria Theresien Platz cu KHM - Kunsthistorisches Museum - Muzeul de Istorie a Artei.


  

3 comentarii:

  1. E interesant de vizitat un astfel de muzeu chiar daca nu esti pasionat de stiintele naturii, confirm si eu, am vazut unul asemanator in Londra. Drept e ca acela era gratuit, nu stiu daca as face acelasi lucru in Viena, pentru 10 euro, cat spui.

    Cladirile simetrice mi s-au parut doar greoaie, impozante, cel mai mult la ele mi-a placut simetria. Statuile nu m-au impresionat prea mult niciuna, vorbesc doar despre fast, opulenta si ideea de-a fi cu mult deasupra multimii, ca banuiesc ca de-aia le-au si ridicat pe un soclu atat de inalt.
    Nu erau statui vii in parc cand am fost eu, in februarie, acum vreo 4-5 ani.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este unul dintre primele muzee vizitate de mine la Viena, in 1970. Mi-a placut mult colectia de minerale de acolo.

    RăspundețiȘtergere
  3. Apreciez faptul că permit intrarea gratuită pentru copii! Venus din Willendorf era, pentru standardele preistorice, probabil, o excepţie în ceea ce priveşte greutatea! Însă artistul avea viziune, prefigurând formele rubensiene ale Evului Mediu :)!

    RăspundețiȘtergere