/* script Google analytics */

sâmbătă, 28 mai 2011

Grecia 2009 - ( I ) - In drum spre Grecia....o ora în Salonic....

   Grecia... Ce tara !.... Ce vacanta minunata am avut pe meleaguri elene ..... Nostalgia ma cuprinde acum când încep sa scriu despre experienta noastra de turisti în Grecia, de acum mai bine de un an si jumatate. Se spune ca în general doar lucrurile cu adevarat importante si cele care te-au miscat semnificativ în subconstient îti formeaza amintiri extinse si mereu proaspete....Si daca este asa, acum când pot rememora practic orice pas, orice moment din acea saptamâna de vacanta, înseamna ca acel sejur a fost o reusita. Si chiar a fost, ... a fost ceva superb, peste asteptarile initiale. Când am parasit Grecia am fost cu totii constienti ca am pastrat ceva de acolo în sufletele noastre si ne-am promis ca vom reveni rapid în tara zeilor olimpieni. Conjunctura a facut sa ne îndreptam însa în alte directii în 2010, iar pentru 2011 planurile noastre de vacanta pentru vara vizeaza o deplasare catre vest, asa ca am ramas pâna acum cu promisiunea neonorata. Dar, în acest moment suntem oarecum decisi ca la începutul verii în 2012 sa revenim.....
  Cum am ajuns la alegerea Greciei ca destinatie pentru finalul verii lui 2009? Chiar mi-ar fi greu sa spun ca un anume element a determinat alegerea locatiei noastre de vacanta. Oricum, ne-am decis pentru Grecia la câteva saptamâni dupa Paste (deci cam trecuse vremea pentru early-booking....) si la un anumit moment am avut de ales între Grecia si Turcia. Hotarâtoare au fost în cele din urma impresiile pe care le-am citit pe site-ul AFA (amfostacolo.ro) si am ales o destinatie care din relatari mi s-a lipit de suflet, Platamonas, la Niko's Paradise. Am optat pentru acest hotel pentru ca am înteles specificul acestui loc (care ni s-a confirmat complet la fata locului...), care este la modul cel mai pur o afacere de familie. In plus, Niko are o agentie în România care vinde exclusiv sejururi la acest hotel al sau, deci am considerat ca ar putea face asa ceva doar daca ar oferi ceva de calitate. Si, cum am mai spus, lucrurile s-au confirmat pe deplin. Dl.Niko este un om extraordinar, un grec adevarat, scolit în Germania (la propriu, dar mai ales scoala vietii...), care stie cum sa faca turism cu adevarat, astfel încât turistul sa fie multumit pe deplin si el sa câstige din afacerea sa. Sotia sa este sefa bucatariei si permanent printre clienti la servirea mesei, atenta ca oricine sa fie multumit. Iar fiul, Stelios, un tânar aratos care facea sa suspine multe doamne si domnisoare, este totdeauna disponibil pentru a raspunde solicitarilor si este sef la bar, pregatind personal cocktail-uri minunate. O familie dedicata celor care le calca pragul, constienta ca referintele bune sau revenirea turistilor la hotelul lor depinde de modul în care îi pot face sa se simta multumiti.
  Am ales ca perioada saptamâna care începea în august si se termina în septembrie, de teama caldurilor toride din iulie - august. Iar vremea pe parcursul sejurului s-a încadrat în tipare, fiind o singura jumatate de zi mai noroasa si canicula doar în ziua plecarii.
  Pentru a scurta asteptarea plecarii spre Grecia am facut si o plimbare de 12 zile prin tara cam cu o luna înainte, prin Parâng, Retezat si Apuseni, plina de vizite la obiective interesante, descrise în postarile anterioare.
  Si asa am ajuns pâna la urma la ziua plecarii spre Platamonas. Drumul s-a parcurs cu autocarul, plecare din Bucuresti - Parcul Tineretului. Plecarea a fost aproximativ la ora 18.00, s-a mers toata noaptea traversând Bulgaria, cu pauze cam din 3 în 3 ore, iar dimineata intram în Grecia si pe la ora 8.30 eram în Salonic. Fara îndoiala ca un drum de acest gen cu autocarul este obositor, dar suportabil. Dupa oprirea de circa o ora din Salonic, drumul a continuat spre sud, pe autostrada, când au început si opririle pentru a lasa diverse grupulete din autocar la Paralia Katerini si Olympic Beach, dupa care toti ceilalti, circa 20, am ajuns la Platamonas, la Niko's Paradise.
  Desi obositi dupa drumul de noapte cu autocarul, cei mai multi dintre turisti s-au înviorat odata cu intrarea în Salonic. Salonicul (sau Thessaloniki) este al doilea oras ca marime al Greciei, având o populatie de peste 800.000 de locuitori. Scurtul tur cu autocarul mi-a lasat imaginea unui oras frumos, cu un farmec aparte, un oras pe care mi-ar fi placut sa-l putem cunoaste mai în detaliu. Poate cu alta ocazie...
  Programul a inclus o oprire la Biserica Sf. Dimitios (Agios Dimitrios), lacasul de cult cel mai important dedicat patronului spiritual al Salonicului. Biserica dateaza de pe vremea când Thessaloniki era al doilea oras ca marime din Imperiul Bizantin, si face parte din grupul de monumente paleocrestine si bizantine din Salonic incluse în patrimoniul mondial UNESCO (alaturi de obiective precum Arcul si Mormântul lui Galerius, Hagis Sophia, Biserica Sf.Apostoli, Manastirea Latomos, etc).
  Cele mai vechi vestigii descoperite ale Basilicii Sf.Dimitrios provin de la începutul sec. al-IV-lea DC, când biserica a fost ridicata pe locul unei foste bai romane. A cunoscut mai multe extinderi si restaurari de-a lungul secolelor si a fost martora diverselor evenimente si calamitati. Timp de peste 400 de ani, în timpul ocupatiei turcesti, a fost transformata în moschee (1493-1912). Cel mai mult a fost afectata de marele incendiu din 1917 (care a distrus o mare parte din oras), când acoperisul a ars, iar o mare parte din pereti s-a prabusit si s-au pierdut unele opere de arta interioare deosebite. Dupa o lunga restaurare, basilica a fost resfintita în 1949.

Biserica Sf.Dimitrios
Basilica are coloane interioare din trei sortimente de marmura, alba, neagra si verde
Unul dintre cele sase mozaicuri celebre
Zona altarului
 
  Sapaturile au evidentiat ruinele unei vechi bai romane, unde se spune ca Sf.Dimitrios a fost tinut prizonier si apoi executat. In curtea bisericii sunt expuse vestigii ale acelor vremuri si se pot vedea si fragmente ale  zidurilor din antichitate.
  Basilica impresioneaza prin dimensiuni, având o nava lunga, dar si latimea este importanta. Interiorul este deosebit, atât la nivelul decoratiunilor, cât si la cel al cromaticii. Pe scurt, vizita la Biserica Sf.Dimitrios chiar merita...

Nava vazuta din curtea interioara
Moastele Sf.Dimitrios

  Dupa vizita la basilica am mai avut o jumatate de ora pentru plimbare prin zona din jur, vazând cum orasul se trezeste încet-încet pentru activitatea cotidiana diurna, cum magazinele îsi ridicau obloanele si aroma de cafea începea sa se simta la terase. Totusi, oboseala drumului si nerabdarea de a ajunge la destinatie ne împingeau sa ne continuam drumul. Turul a continuat cu autocarul, ghida prezentându-ne destul de bine principalele obiective, dar am ramas cu un regret major ca nu ne-am oprit nici la Turnul Alb, nici la Arcul lui Galerius.

Oboseala dupa drum ....
Multe tentatii specifice locului începeau sa ne îmbie....

  Inviorati dupa scurtul popas din Salonic ne-am continuat drumul pe autostrada care se îndrepta spre sud, spre Atena. Am putut vedea în trecere si cum arata Paralia Katerini, statiunea atât de populara printre români, deoarece aici au coborât multi dintre turistii din autocar. Nu pot spune ca m-a impresionat în mod deosebit si mi-a crescut optimismul ca facusem o alegere buna cu Platamonas - Nei Pori. Practic am parcurs cu autocarul tot litoralul provinciei elene Pieria (cu prefectura la Katerini - un oras micut, dar dragut, în apropierea caruia se afla statiunea Paralia Katerini), asa numita zona a Rivierei Olimpului. Salba de statiuni litorale de pe Riviera Olimpului din Pieria începe la nord cu Methoni, Makrigialos, are în partea mediana localitatile Paralia Katerini si Olympic Beach, iar spre sud regasim frumoasele statiuni Leptokaria, Platamonas si Nei Pori. Profilul muntelui Olimp domina toata zona rivierei.


Muntele Olimp
  Si asa, în jurul prânzului, am ajuns în Platamonas, la Niko's Paradise. Desi nu-l cunosteam, l-am recunoscut imediat pe patron, care îsi întimpina oaspetii cu bratele deschise si cu urari calde de bun venit. Sejurul nostru în Grecia începea sub cele mai bune auspicii !
  Despre Niko's Paradise, despre Platamonas, plaja, apa si împrejurimi - în postarea urmatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu