/* script Google analytics */

vineri, 20 septembrie 2013

Vacanta 2011 (41) - Salzburg - la pas prin orasul vechi

   Salzburg .... un oras minunat, un oras de poveste si totodata un oras al povestilor, un loc de care majoritatea vizitatorilor se îndragostesc la prima vedere, dar si un cadru în care istoriile de iubire se pot înfiripa sau pot fi revigorate. Este greu de exprimat esenta Salzburg-ului, chiar daca exista atât de multe elemente care par sa-l defineasca. Poti încerca, pentru ca fiecare asemenea element exprima într-adevar o latura a acestui oras, dar cumulul acestora nu poate defini Salzburg-ul. El este cu mult mai mult decât o suma de elemente ...
    Este Salzburg-ul "Orasul lui Mozart"? Fara îndoiala ca Da! Mozart este un nume atât de mare, o personalitate atât de uriasa, un simbol atât de vibrant si de maret, încât nici vienezii n-au ezitat sa-si asocieze orasul cu numele marelui compozitor. Poate corect ar fi sa spunem ca "Salzburg-ul este SI Orasul lui Mozart".
     Este Salzburg-ul orasul legat organic si iremediabil de "Sunetul muzicii"? Fara îndoiala ca Da! Un fenomen rar s-a întâmplat odata cu lansarea celebrului film în 1965. Cui oare nu i-a mers la inima povestea familiei von Trapp, cu o Julie Andrews stralucitoare si un Christopher Plummer urias în rolul perfect al unui patriot austriac? Fara îndoiala ca generatii întregi au fredonat partituri din film, iar daca amintim fie si numai "Do-Re-Mi", "Sixteen going on Seventeen", "Edelweiss" sau "The Sound of music", vorbim despre cântece devenite povesti în sine. Acest film a schimbat optica lumii fata de Salzburg, iar orasul si-a câstigat o noua valenta a identitatii sale. O valenta atât de puternica, cu o atractivitate incredibila - iar austriecii au înteles asta, au agreat acest lucru si l-au valorificat extrem de inteligent de aproape patru decenii. Astazi, marketingul turistic a facut sa nu mai poti disocia Salzburg-ul de "Sunetul muzicii", iar elementele legate de film si de viata familiei von Trapp (reale sau imaginare) exista în multe locatii din oras si din împrejurimi. Totul este sa vrei si sa stii sa le cauti...
    Este Salzburg-ul un oras frematând de istorie, de traditie, un posibil muzeu în aer liber, o perla arhitecturala într-un cadru natural de o frumusete aproape ireala? Fara îndoiala ca Da! Altstadt - Orasul vechi - este un spatiu extraordinar, un ansamblu de cladiri cu arhitectura medievala timpurie sau baroca atât de frumos, încât atrage milioane de vizitatori anual. Acest spatiu al orasului vechi este înscris din 1996 pe lista site-urilor UNESCO World Cultural Heritage. De obicei pe aceasta lista obiectivele protejate sunt individualizate. In cazul centrului istoric din Salzburg acest lucru a fost imposibil, nu s-a putut exclude ceva, astfel încât întregul Altstadt a fost inclus ca obiectiv UNESCO, devenind cel mai mare site ca suprafata din întreaga lista.
      Citisem multe despre Salzburg, dar abia asteptam sa vedem lucrurile în realitate, sa ne formam propria parere despre acest oras. Speram ca la capatul celor câteva zile pe care le dedicasem acestor locuri sa putem sa definim din perspectiva noastra personala ce înseamna Salzburg-ul.
     Dupa ce în ziua precedenta ne lungisem adânc în noapte cu manifestarile de la Festivalul minerilor din Bad Durrnberg, dimineata am fost matinali si am plecat devreme spre Salzburg - pentru prima noastra zi dedicata explorarii orasului. Pe scurt relativ la chestiuni tehnice legate de parcare în Salzburg. Orasul este unul aglomerat si gasirea unui loc de parcare corespunzator în zona centrala este posibila, dar nu totdeauna simpla si nu neaparat ieftina (pentru noi aveau sa urmeze câteva zile când aveam nevoie sa parcam masina pentru 9-10 ore zilnic). Noi am ales varianta parcarilor P+R (Park and Ride), folosind totdeauna Salzburg Sud, cea mai la îndemâna P+R venind dinspre Hallein. Pe scurt, lasam masina la intrarea dinspre sud în Salzburg, în acea parcare uriasa, securizata (am întâlnit si un român care lucra la paza acolo) si cu biletul de parcare puteam folosi autobuzul pentru a ajunge în zona centrala si pentru a reveni la finalul zilei. Cu un Salzburgcard valid totul costa doar 5 euro/zi, ceea ce eu cred ca este excelent. Drumul cu autobuzul nu dura mai mult de 20-25 min, cursele fiind regulate si respectate la minut, cu punctualitate tipic austriaca.

Hohensalzburg - fortareata care domina orasul si totodata unul dintre cele mai bune puncte de belvedere
Universitatea  - fondata la 1622
Râul Salzach care strabate si da un farmec în plus Salzburg-ului
    Mi-am propus ca în aceasta prima postare dedicata acestui oras sa vorbesc doar despre chestiuni generale, fara a ma referi la vreun obiectiv turistic major. Despre cele pe care le-am vizitat voi scrie în postarile urmatoare, iar pe cele pe care nu am avut timp sa le vedem, doar le vom aminti în treacat. Imaginile din aceasta prima postare sunt în majoritate de la un tur al orasului vechi pe care l-am facut în prima noastra zi de explorare, de la plimbarile dintre atractiile turistice pe care le-am vizat si pe care le-am vazut în aceasta zi. Cam asa începem totdeauna într-un oras în care ajungem pentru prima data, cu o plimbare exploratorie de 2-3 ore fara obiective tintite, pentru a identifica repere, pentru a ne forma o imagine si pentru a ne pune întrebari suplimentare si a cauta raspunsuri la cele deja puse.
    Salzburg-ul este capitala landului omonim, al patrulea oras ca marime al Austriei (dupa Viena, Linz si Graz), având în jur de 150.000 locuitori. In traducere numele orasului ar însemna ceva de genul "Cetatea de sare sau Cetatea sarii", referire la masiva fortareata care domina orasul - Hohensalzburg - si la aurul alb reprezentat de sarea care s-a exploatat timp de secole la sud de oras, la Hallein - Bad Durrnberg. Daca Salzburg-ul este orasul magnific din prezent, aproape totul se datoreaza acestei resurse aparent neimportante - sarea.
     Desigur ca exista si un Salzburg modern, cu toate atributele unui centru industrial si comercial important. Insa pentru turisti atractia este orasul vechi - Altstadt - care poate fi cu usurinta explorat cu piciorul, bine delimitat - o zona care concentreaza cele mai multe dintre obiectivele turistice ale orasului. Atentia noastra s-a îndreptat în cea mai mare parte asupra acestui centru istoric, dar am atins si punctele de interes majore din zonele adiacente.

Unul dintre podurile cele mai importante peste Salzach
Datorita multimii turnurilor de biserici, Salzburg-ul a fost numit într-o perioada "Roma din spatiul german"

   Daca iubesti arhitectura baroca si cea medievala timpurie, atunci îti va placea Salzburg-ul. Edificii impozante, palate, biserici (multe...), fântâni, piete largi sau piatete, strazi înguste sau mai largi, simple cladiri de locuit sau pravalii si restaurante, muzee (multe...), cursul atât de frumos al Salzach-ului care parca te invita la un vals pe apa, toate acestea formeaza un melanj ce da nota specifica centrului istoric. Ca peste tot în Austria trebuie sa vorbim despre fatade ornamentale îngrijite, despre multe flori, despre curatenie si civilizatie. Salzburg-ul este o oaza de frumos, de istorie, de povesti romantice sau eroice - mai vechi sau foarte moderne, un spatiu nostalgic, care rezista interactiunii cu tumultul vietii contemporane si se adapteaza impecabil, reusind sa se conserve si sa evolueze în acelasi timp.
    Urme ale unor asezari preistorice gasite aici dateaza din perioada mijlocie a epocii pietrei. Desigur a existat o perioada a stapânirii romane, precum si o populatie care a ramas stabila dupa plecarea acestora la 488 dC. Istoria acestor locuri pentru urmatoarele secole este legata de religie si de structurile religioase. Anul 696 este considerat data la care s-a ridicat primul dom al acestei asezari. Salzburg-ul este mentionat în documente bavareze si tine practic de structurile statale din aceasta regiune timp de mai multe secole. Urmeaza o separare de patria mama - Bavaria, iar din sec. XIV orasul este capitala Arhiepiscopiei de Salzburg, un statulet mic din Sfântul Imperiu Romano-German. Arhiepiscopul era si lordul orasului, iar autonomia avea totusi limitele sale. Treptat, pâna la sfârsitul sec XV autonomia si puterea tinutului se extinde, vorbim acum de un principat si de un print arhiepiscop. Sunt ani agitati, cu multe evenimente, inclusiv un asediu al fortaretei în timpul Razboiului Taranesc la 1525.
    Poate cea mai interesanta perioada a istoriei orasului are loc în timpul unui arhiepiscop despotic, absolutist, dar extrem de inteligent si vizionar - Wolf Dietrich von Reitenau. Vom povesti cu alta ocazie mai pe larg despre acesta, pe moment limitându-ne la a spune ca acesta a schimbat complet fata orasului, transformându-l dintr-unul cenusiu medieval, într-un oras vibrant în stil baroc timpuriu. Aproape toate marile edificii ale Altstadt dateaza din aceasta perioada si au o istorie teribil de interesanta. Orasul s-a dezvoltat pe aceleasi coordonate si în secolele urmatoare si specific barocului austriac, cerul orasului este dominat de domuri si turnuri (lucru observabil cu usurinta si astazi), motiv pentru care asezarea era numita si o "Roma germanica".
 
O harta buna a centrului istoric din Salzburg
De multe ori poti întâlni astfel de surprize în Altsatdt
Fatadele cladirilor sunt decorate artistic si întretinute impecabil
Stradute din centrul istoric, cam pustii la un moment matinal de duminica
   La 1756 se naste cel mai faimos fiu al orasului, Wolfgang Amadeus Mozart. Cultul orasului pentru Mozart începe însa abia la 1842, odata cu ridicarea monumentului dedicat acestuia. O perioada tulbure a traversat orasul în timpul razboaielor napoleoniene. Principatul este mai întâi secularizat la 1803 si se formeaza împreuna cu Berchtesgaden o structura statala cu capitala la Salzburg. Apoi, pâna în 1816 au loc nu mai putin de cinci schimbari de conducere, moment la care Salzburg-ul este integrat Austriei. Orasul pierde pe moment din importanta politica, dar este redescoperit ca frumusete artistica de catre cei din Imperiu. Numerosi artisti sunt atrasi aici de splendoarea orasului, iar în era Biedermeier se creeaza un adevarat mit al "Orasului minunat".
    La 1861 Salzburg-ul primeste dreptul la propriul parlament, iar la 1869 i se transfera prerogative administrative (moment incipient pentru landul Salzburg modern). Calea ferata ajunge aici la 1860 si Salzburg-ul îsi întareste statutul de oras turistic.
    Ideea unui festival muzical Mozart în oras dateaza din sec.XIX, însa ea prinde viata abia la sfârsitul deceniului al doilea din sec. XX. Insa celebrul festival muzical al orasului prinde contur în forma sa moderna abia în anii 60'.
     Sansa a facut ca razboaiele mondiale sa afecteze relativ în mica masura orasul. Germanii nu au provocat distrugeri si doar circa 15 bombe americane au afectat (destul de important totusi) orasul vechi. De altfel americanii au ocupat orasul la sfârsitul razboiului si si-au fixat aici cartierul general pentru fortele militare din Austria, în perioada 1945-1956. Greu au mai plecat atât rusii, cât si americanii din Austria...
   
In orasul sau, Mozart este prezent peste tot...
Insertii moderne tineresti într-o piata din centrul istoric
Magazine de lux sau populare, cu o oferta completa pentru turistii amatori de shopping ...si de reduceri (!)

    Una dintre primele opriri pe care le-am facut a fost la oficiul de turism din orasul vechi, pentru a cumpara Salzburgcard-uri. Daca Salzburglandcard este un card turistic utilizabil pe întreaga arie a landului, Salzburgcard este un instrument turistic diferit, centrat pe obiectivele din oras si zoanele adiacente. Principiul este acelasi, o oferta de gratuitati sau reduceri pe perioada de valabilitate a cardului.
    Exista trei variante de Salzburgcard, pentru perioade de 24, 48 sau 72 de ore. Evident ne-a interesat cel cu perioada cea mai lunga, care costa 41 de euro/adult si 20,50 euro/copil sub 15 ani (40 euro/adult si 20 euro/copil în 2011). Cardurile Salzburgcard au preturi diferite în sezon (mai - octombrie) si în extrasezon. De exemplu, în extrasezon cardul de 72 ore pentru un adult costa doar 36 euro (în loc de 41 în sezon).
    De fapt nu aveam sa folosim aceste carduri în acea prima zi a noastra la Salzburg. Era ultima zi de valabilitate (din cele 12) pentru Salzburgerlandcard-urile cumparate de noi la data sosirii la Dorfgastein si am folosit o facilitate excelenta a acetor instrumente turistice. Pentru o zi la alegere din perioada de valabilitate, un Salzburgerlandcard se poate folosi pe post de Salzburgcard. Cum noi am ales ca aceasta zi sa fie ultima din perioada de valabilitate si am folosit ulterior un Salzburgcard de 72 ore, am beneficiat practic de posibilitatea explorarii orasului timp de patru zile cu beneficiile unui Salzburgcard. Iar economiile au fost importante...

Fântâna Residenz
Domul din Salzburg
Globul de aur si celebrul sau omulet - ansamblul se afla în piata Domului

    Salzburg-ul ne-a cucerit de la primii pasi prin orasul vechi. Dupa câteva ore de plimbare simteam ca parca doreste sa ne vorbeasca, sa ne îndrume, sa ne arate frumusetile sale stiute sau mai putin cunoscute. In lume exista multe orase cu personalitate, orase care au multe de oferit, daca stii ce si unde sa încerci sa descoperi. Salzburg-ul este un astfel de oras, trebuie sa-l cunosti, sa-i întelegi istoria, framântarile, sa pricepi ce au dorit sa lase mostenire printii arhiepiscopi care l-au modelat cu generozitate, nu neaparat pentru ego-ul propriu, ci si pentru posteritate. Dar, daca stii sa asculti si sa întelegi, orasul te va ghida singur. Cred ca cea mai potrivita cale de explorare este aceasta individuala, când descoperi lucrurile de unul singur, pe baza unei documentari anterioare. Insa Salzburg-ul este un oras turistic adevarat si oricine îsi poate gasi aici instrumentele necesare si potrivite. Exista o multime de tururi tematice (istorie, arhitectura, obiective principale, "Sunetul muzicii", Mozart, gastronomie, bere, etc) cu o multime de variante de deplasare (pietonal, bus, segway, biciclete, etc), asa ca oricine este dornic de cunoastere nu are decât sa aleaga.

Perspectiva asupra orasului vechi de la Hohensalzburg
Atmosfera specifica pe stradutele înguste din zona centrala
Statui vii în Salzburg
O îmbietoare vitrina la Demel
   Salzburg-ul are multe de oferit, oricarei categorii de turisti. Amatorii de muzica buna vor aprecia perioada celebrului festival din localitate, iubitorii de arta si istorie vor fi încântati de cladirile în stil baroc si de urbanismul inteligent si armonios, de superba fortareata - incredibil de bine conservata, de palatele si de bisericile din oras. Curiozitatea si interesul turistilor care cauta sa descopere un muzeu bun pot fi satisfacute în Salzburg, tot asa de bine cum pot fi satisfacuti vizitatorii dornici de shopping, de experiente gastronomice, de entertainment, de nostalgie si de frumos. Mergând prin Salzburg, parca nici nu stii când si nici nu stii cum ajungi sa descoperi un detaliu aparte care te încânta, un monument, o fântâna, un blazon sapat în piatra, o fatada frumos pictata, un pod dragut ori poate o piata animata, un restaurant demn de a fi încercat sau un artist care face portrete la minut undeva pe caldarâm. Poti identifica fragmente importante din istoria principatului doar recunoscând cladirile remarcabile si citind povestile despre printii arhiepiscopi care le-au ctitorit. Dupa câteva zile prin oras, nume precum Wolf Dietrich, Markus Sittikus, Guidobald von Thun - si exemplele pot continua - au început sa ne devina familiare, am început sa-i cunoastem putin pe acesti lideri si sa le întelegem viata si opera.
     Spuneam ca Salzburg-ul te surprinde si te încânta prin detalii, prin repere care atrag atentia, care îl înnobileaza si care îi dau un farmec specific. Pietele orasului sunt locuri unde poti identifica multe astfel de puncte de interes. Spre exemplu, piata Residenz este una larga, înconjurata de o multime de edificii remarcabile. Ea a aparut în vremea arhiepiscopului Wolf Dietrich, care în fapt este omul care si-a pus de departe cel mai puternic amprenta asupra conceptiei arhitecturale a orasului. Insa înfrumusetarea pietei Residenz nu s-a încheiat odata cu încarcerarea lui Wolf Dietrich.
      Astazi turistii se fotografiaza în Residenz Platz lânga ceea ce ghidurile turistice numesc cea mai mare fântâna baroc din Europa Centrala (de fapt din afara Italiei), asa numita Fântâna Residenz. Ea a fost construita între 1656-1661 de printul arhiepiscop Guidobald von Thun.

Residenzbrunnen - fântâna care domina Residenz Platz
In Residenzplatz
   Materialul din care este construita fântâna provine din apropiere, fiind marmura de Untersberg, iar artistii care au realizat monumentul sunt italienii Tommaso di Garona si Antonio Dario. In traditia arhitecturii baroce, exista mai multe sectiuni ale fântânii, clar separate. La baza exista patru cai de mare care creeaza un perimetru ce delimiteaza o stânca centrala acoperita cu plante si animale marine. Aceasta stânca centrala este strajuita de patru barbati care sustin acel vas circular mare (de forma unei salatiere), vas în care se gasesc trei delfini ce sprijina ultimul etaj în care se afla Triton, purtând cochilia unui melc.

Lânga fântâna Residenz
 
   Principalul obiectiv vizat de noi în prima zi a fost Hohensalzburg, fortareata care domina orasul. Sunt multe de vazut acolo si de aceea este o vizita care necesita suficient timp. Apoi, coborând de pe munte am continuat cu alte tinte din oras. Insa un reper de alta natura ne-a atras atentia si ne-a determinat sa facem o pauza binevenita pentru o reîmprospatare a fortelor.
    Daca la Viena ratasem o desfatare cu deliciile de la Demel, nu am lasat ca acest lucru sa se întâmple si la Salzburg. Pe drumul între doua obiective turistice, când am reperat locatia renumitei case de dulciuri, ne-am oprit pentru o pauza dulce si rafinata. Prezentare frumoasa în magazin, produse atractive, diversitate suficienta... dar la final parca m-as fi asteptat totusi chiar la ceva mai mult.

Demel, undeva pe o latura a Residenz Platz
Un nume sinonim cu traditia dulciurilor

   A fost o prima zi de contact cu Salzburg-ul, o zi în care am luat pulsul orasului si am reusit sa vedem câteva atractii turistice importante (postarile urmatoare le sunt dedicate). O zi plina, însa oboseala parca nici nu mai conteaza când te gasesti într-un astfel de oras atât de ofertant. Iar daca am amintit de oboseala inerenta este pentru ca doresc sa fac legatura cu a doua parte a zilei, când dupa amiaza ne-am gândit ca este poate momentul cel mai potrivit sa ne relaxam pret de câteva zeci de minute cu o mica plimbare pe Salzach (minicroaziera ar fi poate un termen putin pretentios).
 
La bordul modernei nave "Amadeus Salzburg"
O plimbare relaxanta pe Salzach, o alta perspectiva asupra reperelor importante din Salzburg
   Exista trei variante pentru aceste minicroaziere. Turul de tip I propune o plimbare de circa 40-45 min (dus-întors cu vaporasul), timp în care pasagerii pot admira de pe râul Salzach frumusetile orasului (pe ambele maluri), dar si crâmpeie din spectaculosul decor natural care înconjoara Salzburg-ul. Punctul de start si totodata cel de final este în apropiere de Podul Makart. Turul de tip II include tiparul primei calatorii, dar propune o durata mai mare si lungeste traseul spre sud pâna la Hellbrunn, unde doritorii pot coborî pentru a vizita palatul si parcul. In fine, turul de tip III ofera o varianta extinsa si mai elitista (asa - un pic de sentiment VIP), incluzând drumul pe apa pâna la Hellbrunn, intrare prioritara în circuitul de vizitare de la palat si întoarcere în Salzburg cu autobuze în genul celor londoneze cu doua punti.
    Ca si preturi - ele se situeaza la nivelul a 14 euro/persoana la turul I, 17 euro si respectiv 27 euro pentru tururile de tip II si III. Un Salzburgcard valid permite un tur gratis, dar acesta trebuie sa fie de tip I sau II.


    In ceea ce priveste aceasta minicroaziera pe Salzach, surpriza oferita de compania de navigatie vine la final. Când toata lumea asteapta manevrele de acostare, capitanul navei vorbeste pasagerilor, multumeste pentru ca s-a ales acest mod de divertisment turistic si invita pe toata lumea la un vals mai special. Pe acordurile unor celebre valsuri vieneze, ritmul dansului este tinut chiar de "Amadeus Salzburg". Probabil cu un motor înainte si cu unul înapoi, nava chiar începe sa execute o serie de manevre si rotatii în mijlocul albiei Salzach-ului care creeaza impresia ca ar valsa. A fost ceva inedit si neasteptat, o alta amintire aparte legata de Salzburg.

La încheierea plimbarii cu "Amadeus", înainte de valsul final
   Probabil ca sunt foarte multe generalitati despre Salzburg care mi-au scapat în aceasta prima postare, însa multe informatii valoroase si imagini sugestive vor aparea pe parcursul postarilor urmatoare, care se vor referi în detaliu la anumite obiective pe care le-am vizitat în acest oras. Poate ca am reusit sa punctez câteva idei, în special faptul ca Salzburg-ul este extrem de ofertant, are foarte multe lucruri deosebite de vazut, care trebuie descoperite cu rabdare si tenacitate, dar si faptul ca este genul de oras care te încânta, te cucereste si îti face inima sa tresalte.
    Voi încheia cu un ultim set de imagini, dintr-o zi cu o vreme minunata - o zi în care am început sa descoperim câte ceva dintre frumoasele si interesantele obiective pe care Salzburg-ul le propune celor dornici sa-l descopere.

O straduta superdraguta, renumita pentru magazinele sale
Vedere panoramica asupra Salzburg-ului vechi, de la Hohensalzburg
   Evident, aceasta prima zi nu a fost doar o plimbare continua prin orasul vechi, desi exista imboldul de a te lasa purtat într-o astfel de miscare fara tinta precisa, bucurându-te doar de fiecare cladire draguta, de fiecare sculptura sau fatada pictata, de fiecare turn de biserica pe care îl observi. Au fost câteva obiective majore din oras pe care le-am vizitat în aceasta prima zi. Iar primul, cel mai semnificativ din multe puncte de vedere, nu putea fi altul decât magnifica fortareata care domina orasul - Hohensalzburg.

6 comentarii:

  1. Eu vreau sa va multumesc pt. relatarile dvs. de calatorie (practic, exhaustive, ghidurile traditionale fiind de prisos). Am mers in vara asta, pe urmele dvs., la Viena, si acest blog mi-a fost formidabila calauza. Inca o data multumiri pt. munca deosebita pe care o faceti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu multumesc Nick pentru lecturarea impresiilor mele de calatorie. Si ma bucur daca am putut fi de folos...

      Ștergere
  2. Un oraş încântător pe care l-am vizitat de trei ori şi pe care l-aş mai vizita de 100 de ori!
    Minunată prezentarea! Frumoase şi fotografiile!
    Citind acest articol am reuşi să evadez puţin dintr-un oraş mohorât într-unul însorit şi foarte atrăgător.:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am citit multe relatari, Salzburg-ul a placut multora si nu i-a impresionat pe altii. Eu cred ca în esenta este o chestiune despre cât de mult ajungi sa-l cunosti si sa-i întelegi istoria, frumusetea, povestile, despre cât de romantic esti, despre cât de mult te lasi cuprins de visare.
      Si noua ne-a placut enorm la Salzburg si vom mai ajunge acolo. Multumesc de asemenea pentru aprecieri si pentru comentarii.

      Ștergere
  3. Daca va spun ca acest oras a fost una dintre destnatiile noastre pentru vacanta de dupa nunta cred ca nu mai e nevoie sa descriu ce amintiri minunate mi-ati trezit cu acest articol!
    Iar dvs spuneti atat de frumos povestile locurilor pe unde calatoriti!
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos pentru aprecieri. Ce sa spun...pot doar intui cât de frumos se îngemaneaza cadrul oferit cu generozitate de Salzburg cu un moment unic în viata fiecaruia, un moment atât de relevant precum o luna de miere.

      Ștergere