Salzburg-ul este unul dintre acele orase care se afla în situatia fericita de a fi asociat nu cu unul, ci cu mai multe simboluri, iar acestea dincolo de faptul ca sunt numeroase sunt si cu adevarat semnificative si importante. Aminteam în postarea precedenta despre Mozart - fara îndoiala cea mai puternica marca a orasului, dar si despre "Sound of Music", Hohensalzburg, muntele Untersberg, turlele si bisericile care i-au atras numele de o "Roma gemanica", etc. Daca ai fi pus în situatia de a trimite o carte postala din Salzburg si ai dori ceva cu adevarat relevant, probabil ca alegerea s-ar opri la una dintre atractiile mentionate mai sus.
Hohensalzburg este fortareata care domina orasul, un reper vizibil în principiu de mai peste tot din orasul vechi. Nu vorbim aici doar despre o simpla cetate, despre niste ziduri pastrate cine stie de când si care poate au avut importanta lor la un moment dat. Hohensalzburg nu este o fortareata banala, este o bijuterie medievala, o capodopera pastrata intacta, fapt cu adevarat miraculos la scara istoriei. Putine sunt locurile din lume care sa ofere imagini atât de pitoresti precum Hohensalzburg privita de jos dinspre oras. Acesta este un element pe care îl întâlnim în Europa în special în Alpi - imagini cu orasele frumos construite, parca desprinse din desenul vreunui artist talentat, si care sa aiba în fundal dintr-o data un munte mare care se înalta semet si îmbogateste peisajul cu un versant stâncos, adesea albit de zapada la partea superioara.
|
Hohensalzburg - un simbol puternic, o marca turistica de exceptie pentru oras |
|
Fortareata veche de aproape 1.000 de ani este exceptional conservata |
|
Prin pozitia sa strategica fortareata avea destinatie de loc de refugiu pentru arhiepiscop |
Zidurile fortaretei
Hohensalzburg sunt albe, probabil în ton cu specificul locurilor, cu culoarea sarii - resursa atât de importanta pentru aceasta regiune. Cei care iubesc istoria si cauta sa descopere marturiile povestilor din vechime, cei care nu ocolesc în calatoriile lor castelele, cetatile, ruinele sau orice alte repere de acest gen - vor fi absolut încântati sa viziteze Hohensalzburg. In ceea ce ne priveste, eu am mai scris - pur si simplu adoram sa vizitam astfel de obiective turistice, ba chiar le cautam pentru a le include în desfasuratoarele peregrinarilor noastre.
Este un complex fortificat de mari dimensiuni, printre cele mai extinse din Europa Centrala, dar mai ales important este faptul ca este integral si exceptional conservat. Desi dateaza din sec. XI (oare câte ramasite semnificative pentru un turist avem în România care sa dateze din acea perioada?), fortareata s-a pastrat într-o stare exceptionala si ofera multe lucruri de vazut, atât la exterior, cât si la interior.
Inainte de a vorbi putin despre istoria acestui obiectiv, trebuie spus ca merita ajuns sus la
Hohensalzburg, chiar si pentru cei care nu sunt neaparat pasionati de istorie si de constructii de acest gen. Este cu siguranta cel mai bun punct de belvedere pentru orasul vechi si de fapt unul dintre locurile care ofera o excelenta perspectiva asupra întregii arii metropolitane a Salzburg-ului si împrejurimilor acestuia (Untersberg-ul ar fi o alta optiune). De la baza zidurilor fortaretei sau mai ales de pe meterezele si turnurile acesteia o perspectiva minunata se ofera vizitatorilor asupra orasului. Toate constructiile importante sunt usor identificabile, bisericile, pietele, unele palate, peretele Monchensberg-ului, serpuirea Salzach-ului si podurile aferente. Exista în fortareata un anume turn - Reckturm - unde vizitatorii ajunsi pe platforma sa superioara pot avea o vedere completa de 360 grade asupra împrejurimilor. Nici ca si-ar putea dori cineva un loc mai bun pentru a vedea de la înaltime orasul lui Mozart.
|
Domul, Biserica Franciscana si Biserica Sf.Petru |
|
Vedere spe peretele stâncos al Monchensberg-ului |
|
Monchensberg |
|
Biserica franciscana si Salzach-ul |
|
Una dintre intrarile în Hohensalzburg, bastionul si turnurile adiacente |
Hohensalzburg prezinta toate caracteristicile unei fortarete medievale clasice si este un ansamblu perfect, încântator pentru toti iubitotii de astfel de obiective. Pozitia dominanta, zidurile solide, bastioanele, turnurile, meterezele crenelate, curtile interioare sunt alaturi de cisterna, camerele de locuit, capela, camera de tortura, închisoarea si altele - elemente de atractie din acest complex. De multe ori forma si aspectul unor astfel de constructii medievale vechi de atât de multe secole pot fi doar imaginate atunci când ne aflam în fata unor ruine, a unor ziduri disparate sau pe jumatate prabusite. Insa aceasta fortareata alba care domina Salzburg-ul este pastrata integral si impecabil. Iar un element si mai dragut este ca nu au existat multe modificari în timp, practic înfatisarea actuala este similara celei din jurul anului 1500 dC.
Constructia a început în anul 1077, sub arhiepiscopul Gebhard von Helfenstein, când pe fondul tensiunilor legate de disputa între Papalitate si Sfântul Imperiu Romano-German cu privire la dreptul de numire al arhiepisopului în acest tinut, conducatorul din Salzburg a ordonat construirea mai multor fortarete. S-au ridicat astfel Hohensalzburg, Hohenwerfen (despre care am scris pe larg
aici) si Friesach (localitate din Carinthia unde castelul exista si astazi si se prezinta foarte bine). Initial destul de modesta, fortificatia lui Gebhard a fost extinsa pentru prima data sub Konrad I (în jurul anului 1150). Apoi, în urmatoarele circa trei secole fortareata a fost treptat extinsa si întarita. Se remarca astfel ridicarea centurii de ziduri si a principalelor turnuri începând cu 1462 sub printul arhiepiscop Burkhard II. Ca imagine de ansamblu constructia si-a pastrat aspectul pe care îl avea în jurul anului 1500. Ultima extindere care a afectat aspectul exterior al cetatii s-a petrecut sub arhiepiscopul Leonhard von Keutschach (1495-1519), iar cele din urma modificari importante de structura s-au înregistrat sub arhiepiscopul Paris de Lodron, când s-a întarit sistemul defensiv si s-au adaugat mai multe porti si o pulberarie. La interior însa s-au efectuat cvasipermanent lucrari pentru estetica si sporirea confortului. Simbolul cetatii este un leu, reprezentat adesea tinând o sfecla rosie în brate.
|
Una dintre curtile interioare la Hohensalzburg |
|
In resedinta arhiepiscopala pentru vremuri tulburi exista si destule elemente decorative |
Desi a fost gândita si ca resedinta temporara a printului arhiepiscop, cetatea a servit rareori acestui scop. In general toti conducatorii Salzburg-ului au folosit cu precadere palatul Residenz din zona centrala a Orasului Vechi. Momentele notabile când arhiepiscopii s-au refugiat în spatele crenelurilor fortaretei au fost în sec XV si XVI în timpul turbulentelor legate de Razboiul maghiar si de Razboiul Taranesc. Pe tot parcursul îndelungatei sale istorii de peste 900 de ani, Hohensalzburg nu a fost niciodata cucerita de trupele inamice (totusi, istoria consemneaza ca în timpul Razboaielor Napoleoniene - mai precis în Razboiul celei de a doua coalitii - fortareata s-a predat fara lupta în fata trupelor generalului Moreau. Era momentul la care ultimul print arhiepiscop de Salzburg - Hieronymus von Colloredo - se refugia la Viena).
|
Punctul de start în turul fortaretei |
|
Funicularul cu care se ajunge la cetate |
Accesul în fortareata se face cu funicularul (care se ia chiar din Orasul Vechi) sau urcând cu piciorul. In consecinta exista doua categorii de pret pentru biletul de intrare, cu sau fara utilizarea funicularului. Astfel, biletul cu funicular costa 11.00 euro/adult (în 2011 costa 10,50 - iar în 2014 va fi 11,30 euro), iar fara funicular 7,80 euro de adult (va fi 8,00 euro în 2014). Desigur, un
Salzburgcard valid ofera si aici gratuitate.
Ceea ce trebuie stiut despre biletul de intrare la
Hohensalzburg este ca în esenta acesta propune un instrument combinat, foarte ofertant. El include pe lânga urcarea/coborârea cu funicularul un tur cu audioghid al principalelor camere interioare (galerii, camera de tortura, capela, metereze, turnul de veghe, orga, etc), apoi vizitarea camerelor princiare care sunt cu totul speciale si accesul la trei muzee amenajate în incinta cetatii: Muzeul Fortaretei, Muzeul Regimentului Rainer si Muzeul Marionetelor. Dupa cum se vede sunt multe de vazut, toate lucruri deosebit de interesante si care cu siguranta pot satisface diverse gusturi si preocupari (pentru cei mici, Muzeul Marionetelor cred ca este o încântare). Daca punem la socoteala si timpul necesar pentru explorarea curtilor interioare, pentru urcarea pe meterezele neincluse în tur, pentru gasirea celor mai bune puncte de belvedere, pentru putina relaxare, atunci vom ajunge la concluzia ca vizita la Hohensalzburg trebuie sa prevada un interval generos, pentru ca este pacat ca o astfel de bijuterie medievala sa fie abordata în graba.
Câteva lucruri despre funicular. Daca va vine sa credeti, exista înca de la 1515 o descriere a unui mijloc de transport - un asa numit
Reisszug - un gen de funicular primitiv, care permitea urcarea rapida pâna în curtea interioara a fortaretei. Cert este ca linia înca exista (ce-i drept într-o forma modernizata ...) fiind probabil cea mai veche linie functionala de funicular din lume. Iar daca informatia despre cel mai vechi funicular nu pare a fi relevanta, poate ca vom întelege dimensiunea turistica a Salzburg-ului daca vom aminti ca funicularul modern a fost pus în functiune la ... 1892! Deci, în urma cu mai bine de 120 de ani...
|
Galeria cu portretele tuturor printilor arhiepiscopi de Salzburg |
|
Unele dintre cele mai vechi straturi, cu zidarie din constructia initiala |
|
Superb exemplu de arhitectura medievala timpurie |
Traseul turului cu audioghid parcurge mai multe aripi, urca si coboara la diferite niveluri si include multe puncte de interes ale fortaretei. De exemplu, în turnul pulberariei (
Krautturm) poate fi vazut un instrument aparte, destul de rar de o asemenea dimensiune. Este un aerofon cu peste 200 de tuburi, un instrument înrudit cu orga clasica, denumit "
Salzburger Stier" ("Taurul din Salzburg"). Acest urias instrument muzical a fost comandat la 1502 de arhiepiscopul Leonhard von Keutschach (atât de mult si-a pus acest print amprenta asupra Hohensalzburg...) si ulterior reconditionat si reînnoit la 1735. Complexitatea sa pare incredibila pentru un instrument realizat în urma cu 500 de ani, cu tehnologia existenta la acea data. Poate si mai uimitor este faptul ca acest instrument cu o vârsta de peste o jumatate de mileniu este functional si chiar utilizat si în prezent. Ce-i drept, nu se cânta la el decât în intervalul cuprins între duminica Floriilor si 31 octombrie si doar de trei ori pe zi în aceasta perioada, la orele 7, 11 si 18. Din pacate nu am surprins un astfel de moment. Stiu însa ca se spune ca aerofonul deschide si încheie cântecul
Carillon-ului din Piata Residenz (un alt punct de atractie din Salzburg).
|
Una dintre aripile fortaretei |
|
Sus de tot - în Reckturm |
|
Culoarele sunt adesea foarte înguste într-o constructie cu scop militar |
|
Panorama extraordinara asupra Salzburg-ului |
|
Aerofonul vechi de peste 500 de ani |
Un punct aparte în traseul de vizitare cu audioghid îl constituie si capela, ctitorita de acelasi arhiepiscop Leonhard von Keutschach. O încapere mai degraba mica, dar potrivita ca dimensiuni si decoratiuni cu o capela a unei structuri mai degraba militare. Ornamentatia este discreta, dar creeaza o atmosfera de efect. Se remarca bolta în stil gotic si altarul strajuit de frumoase coloane vopsite în nuante de granit rosu cu capiteluri gri.
In multe puncte ale fortaretei pot fi vazute inserate în ziduri ornamente sculptate care reprezinta blazonul Salzburgului ori un leu (simbolul cetatii) ori o sfecla rosie (ca o marca a lucrarilor de constructie patronate de von Keutschach).
|
Cele doua simboluri: leul si sfecla rosie |
|
Arhiepiscopul von Keutschach si din nou (sub arhiepiscop) leul si sfecla rosie |
|
Capela fortaretei |
Spuneam ca în interiorul fortaretei sunt amenajate mai multe muzee, cu tematica diferita, care pot fi vizitate cu acel bilet unic de intrare. Mie personal
Muzeul Fortaretei mi s-a parut destul de interesant, spre deosebire de
Muzeul Regimentului Rainer, care pare a fi potrivit mai mult pentru cei cu adevarat pasionati de subiect.
In
Muzeul Fortaretei, amenajat într-o serie de camere istorice din cetate, sunt prezentate aspecte ale istoriei de peste 900 de ani a acestei constructii, dar si exponate care arata desfasurarea comuna a vietii de zi cu zi în acest obiectiv. Se remarca stilul original de prezentare a armelor si formatiilor de lupta, prin acele manechine inedite (mai degraba scheletice). In esenta este un melanj de exponate, de la monede romane, piese de tezaur din aur, arme, armuri - pâna la elemente de arhitectura în stil roman, marturii ale constructiei initiale de la 1077, o bucatarie de epoca practic complet echipata conform standardelor de atunci - incluzând în prezentare si instrumente de tortura, un sistem de încalzire medieval, instrumente muzicale, etc.
|
Hohensalzburg într-o reprezentare portelanata |
|
Prezentare inedita în Muzeul Fortaretei |
|
O bucatarie de epoca |
|
Originalitate în realizarea expozitiei |
Intr-un spatiu de circa zece camere din fortareata este amenajat un muzeu tematic, dedicat istoriei Regimentului Rainer. Este vorba de o unitate militara înfiintata de împaratul Leopold I la 1682, ca regiment de infanterie (era vremea confruntarilor dintre turci si austrieci). A urmat apoi o istorie glorioasa de peste 250 de ani a acestei unitati militare, care a fost prezenta în aceasta perioada în toate razboaiele purtate de austrieci, pe mai toate fronturile importante. De ce un asemenea muzeu aici la Hohensalzburg? Pentru ca dupa integrarea principatului în Imperiul austriac la 1816, baza regimentului a fost fixata la Salzburg. Regimentul a primit numele Arhiducelui Rainer abia la 1913 (arhiducele Rainer Ferdinand era un nepot al lui Franz Joseph). Dupa patru ani grei de participare în prima conflagratie mondiala pe frontul rusesc si pe cel italian, în 1918 regimentul a fost desfiintat, ca si multe alte unitati similare ale armatei imperiale.
Muzeul Regimentului Rainer este unul clasic, cu exponate de genul uniformelor militare, elementelor de recuzita, harti ale campaniilor militare, dar si figurine cu diverse categorii de soldati. Merita o trecere rapida prin acest spatiu, însa doar cei cu adevarat pasionati pot zabovi mai mult (Salzburg-ul are atât de multe de oferit, iar timpul este totdeauna pretios în asemenea conditii).
|
Intrarea în Muzeul Regimentului Rainer |
|
In Muzeul Fortaretei |
|
Figurine din Muzeul Regimentului Rainer |
Hohensalzburg ofera însa mai mult decât o constructie medievala exceptionala, complexa si integral conservata plus câteva muzee aditionale amenajate în încaperile disponibile. Stralucirea si maretia vechii curti arhiepiscopale nu ar fi putut fi poate ghicita fara posibilitatea de a vizita apartamentele princiare si camerele de stat oficiale. Aceste câteva încaperi aflate la nivelele doi si trei sunt adevarate superlative ale genului, marturii istorice minunate, cu o vechime de peste 500 de ani. Se considera ca aceste încaperi princiare din Hohensalzburg sunt cele mai frumoase camere seculare (laice) în stil gotic pastrate în forma lor autentica din întreaga Europa. Poate ca aceste câteva încaperi cu totul speciale adauga atractivitatea interiorului la toate atuurile exteriorului (constructii, ziduri, priveliste, etc), totul într-un concept al unei vizite complete la Hohensalzburg.
|
Golden Hall - cu cele patru coloane ale sale |
|
Concerte au loc si astazi în Golden Hall |
|
Golden Chamber - probabil cea mai frumoasa camera seculara în stil gotic din Europa |
|
Detalii ale lucraturii fine a tavanului din Golden Chamber |
|
Arta si maiestrie în decoratiunile din Golden Chamber |
Cine a fost cel de numele caruia se leaga si decorarea camerelor princiare din
Hohensalzburg? Probabil ca în lumina celor mentionate undeva mai sus se poate intui ca este vorba despre Leonhard von Keutschach, printul arhiepiscop care a extins cetatea si a comandat complicate sculpturi gotice în lemn si picturi ornamentale care au decorat încaperile magnifice pe care le putem vedea si în prezent, adaugând în diverse locuri nu mai putin de 58 de efigii si blazoane.
Exista mai multe locuri importante de remarcat în camerele princiare vizitate. Astfel,
Golden Hall - Sala de Aur - era un loc de festivitati si activitati oficiale si totodata sala de muzica (scop în care folosita ocazional si în prezent). Considerata prea mica, sala a suferit o modificare importanta, prin plasarea a patru coloane de marmura pe locul vechiului zid exterior si adaugarea unei extensii suplimentare (o asa numita loggia). Nu va asteptati sa gasiti multe elemente de mobilier în aceste camere princiare, pentru ca ele nici nu erau numeroase în acele timpuri si nici nu s-au pastrat. Insa valoarea artistica si frumusetea incredibila pentru niste încaperi din sec XV-XVI este data de ornamentele tavanului si de cele de pe pereti. Exista o lucratura fina a tavanului, cu sculpturi de lemn si butoni acoperiti cu foita de aur simbolizând stelele, pe o culoare celesta în nuante de albastru.
Apoi, cea care este considerata cea mai frumoasa încapere din aceasta categorie din Hohensalzburg (si despre care prin extensie putem spune ca este cea mai frumoasa camera seculara în stil gotic din Europa) este
Golden Chamber - Camera de Aur. Aici exista cele mai puternice marturii ale maiestriei artistilor folositi la decorare, o explozie de imaginatie, de simbolistica, de culoare si stralucire. Era camera dedicata primirilor oficiale la cel mai înalt nivel. Bancile alipite celor doi lungi pereti laterali (ornamentate si ele atât de complex cu motive animale, florale ori cu ciorchini de struguri) erau acoperite cu tesaturi sau piele, însa din pacate asemenea articole nu au supravietuit pâna în prezent, fiind cunoscute doar din relatarile de epoca. In plus, se pare ca partea inferioara a peretilor era acoperita în piele ornata cu motive geometrice create folosind fir de aur. Camera de Aur este splendida (daca raportam totul la perioada acelor ani - pentru ca vorbim de circa 1500 dC), arata absolut senzational si în prezent, dar cu siguranta imaginatia trebuie sa lucreze putin pentru a releva stralucirea înca si mai mare a acestei sali din timpurile sale de glorie.
|
In camerele private ale printului arhiepiscop |
|
Maiestria lucraturilor în lemn este exceptionala |
|
Pe holurile fortaretei, între doua repere vizitabile |
Se poate vedea si dormitorul printului arhiepiscop, o camera la fel de frumos ornata, cu aceleazi motive decorative stelare pe tavan, cu pereti îmbracati si ei în ornamente fine su o subtilitate simbolistica remarcabila. Poate prezenta interes si observarea facilitatilor sanitare, avansate pentru acele vremuri. De asemenea, probabil ca frumusetea acestei camere era înca mai mare prin tapiseriile si pielea lucrata artistic ce acopereau partea inferioara a peretilor, care din pacate nu s-au mai pastrat pâna în prezent.
Lucruri minunate pot fi vazute la
Hohensalzburg si la Salzburg în general. Si iarasi pentru a întelege dimensiunea reala a comparatiei sa spunem ca vorbim aici nu despre un regat, nu despre vreun mare ducat, ci despre un principat mic din spatiul Sfântului Imperiu Romano-German (deci înconjurat de ambitii teritoriale si facând fata multor porniri expansioniste), mai mic decât oricare dintre Tarile Române. Pe ce s-a cladit în esenta splendoarea unui asemenea mic principat? In cea mai mare masura este vorba de inteligenta si conducatori luminati. Sa nu uitam ca maretia Salzburg-ului s-a ridicat din banii proveniti de la exploatarea pe scara industriala a sarii. Resursele de sare din spatiul românesc au fost si sunt de zeci de ori mai mari decât cele de la Hallein-Bad Durrnberg.... Si totusi ceva a lipsit. Si atunci si cu siguranta ca si acum, din pacate ... Dar, în cele din urma putem spune ca este si asta o lectie (amara poate ...) a istoriei.
Poate ca miscarea continua printre zidurile fortaretei, prin curtile interioare, urcarea în turnuri sau pe metereze, intrarile la turul cetatii, la muzeele cu specific istoric pot fi putin obositoare si dau chiar senzatia de repetitivitate. In acest context cred ca a fost gândit un element aparte, care sa schimbe atmosfera, sa capteze atentia celor mici (si cu siguranta nu numai a lor...) si sa dea o nota suplimentara de buna dispozitie - Muzeul Marionetelor.
|
Lumea Marionetelor - în Hohensalzburg |
|
Scene cu arhiepisopul de Salzburg |
|
Fantoma lui Wolf Dietrich |
Se spune ca Teatrul de Marionete din Salzburg este cel mai faimos din lume. In orice caz, în lumea occidentala spectacolele cu marionete au o traditie cu mult mai veche si o atractivitate cu mult mai mare decât la noi. La
Hohensalzburg nu se poate admira vreo reprezentatie cu marionete, dar este vorba în esenta tot despre un anume gen de spectacol.
Intr-un spatiu semiobscur pe alocuri, vizitatorii pot vedea exponate din uriasa colectie a Teatrului de Marionete din oras. Sunt papusi si scene din spectacole de referinta ale acestei institutii (care nu se adreseaza doar copiilor) si este o încântare sa poti admira minutiozitatea detaliilor fiecarei figurine, tehnica de mânuire si sa încerci sa identifici personajele, operele si scenele înainte de a citi notele explicative atasate fiecarei vitrine.
Pentru noi a fost destindere extraordinara, un anume gen de incursiune într-o lume a povestilor prin intermediul acestor atât de dragute marionete. Poate ar fi interesant de amintit doar o parte din scenele vazute acolo - desigur scene din opere de Mozart - cum ar fi din
Flautul fermecat, apoi multe scene din
Sunetul muzicii, dar si reprezentari ale unor evenimente care au marcat istoria Salzburg-ului: asediul fortaretei în timpul Razboiului Taranesc, Wolf Dietrich ca mare print arhiepiscop ctitor al orasului sau ca prizonier al lui Markus Sittikus, plecarea lui Mozart la Viena, etc.
Muzeul Marionetelor te invita la joaca, te invita sa visezi si sa redevii copil, sa îti încerci talentul în a manevra o astfel de papusa complexa, sa râzi si sa te simti bine într-o atmosfera unica. Singurul nostru regret de la final a fost ca acest spatiu nu este mai mare...
|
Sotii von Trapp |
|
Omniprezentul "The Sound of Music" |
|
Asediul fortaretei în timpul Razboiului Taranesc |
Dincolo de toate cele scrise mai sus trebuie sa adaug ca sunt multe detalii demne de remarcat în
Hohensalzburg, multe unghiuri din care puternicile ziduri ori turnurile crenelate ofera o perspectiva încântatoare.Asa ca simpla plimbare prin curtile interioare, pe ziduri, pe meterezele crenelate poate bucura ochii si sufletul fiecarui turistic dornic sa descopere lucruri deosebite.
De asemenea, perspectiva atât de frumoasa si generoasa asupra Orasului Vechi îndeamna la fixarea unor noi puncte de reper si a unor noi destinatii de explorat dupa coborârea de la fortareata. Bisericile si unele palate se vad atât de frumos si de clar, încât parca te îndeamna sa le vizitezi neaparat.
Pentru final voi include înca un set de imagini surprinse în interiorul fortaretei sau vederi ale Altsatdt din diferite puncte de belvedere din Hohensalzburg.
|
Fortareata Hohensalzburg |
|
Multe locuri interesante de explorat în fortareata |
Hohensalzburg a servit uneori si drept închisoare. Cel mai ilustru detinut în aceasta cetate a fost arhiepiscopul Wolf Dietrich, creatorul celor mai frumoase edificii din Salzburg, cel care a ridicat orasul la statutul de "Roma spatiului german", care a fost întemnitat aici în ultimii sai cinci ani de viata (pâna în 1617) de catre nepotul si succesorul sau Markus Sittikus.
Un montaj cu imagini si filmulete realizate de noi la Hohensalzburg poate fi vazut la
aceasta adresa pe Youtube (se pot seta rezolutii HD).
|
Amintiri de la Hohensalzburg |
|
Silueta inconfundabila a forteretei-simbol care strajuieste si domina strategic Salzburg-ul |
Cred ca este de neconceput sa ajungi în Salzburg ca turist si sa nu vizitezi
Hohensalzburg. Ba chiar cred ca este cel mai potrivit obiectiv cu care sa începi explorarea orasului. Cel putin, noi asa am facut. Odata ce privelistea minunatului se oras ti se asterne la picioare de pe turnurile ori zidurile de la Hohensalzburg, odata ce turlele bisericilor, pietele, palatele si animatia din oras îti transmit chemarea lor, parca toate acestea adauga un plus de elan, un plus de dorinta de cunoastere a Orasului Vechi. La Hohensalzburg perspectiva e ste ampla, este cuprinzatoare si poate ca ordoneaza traseele turistice viitoare. In plus, Hohensalzburg este o experienta memorabila prin tot ceea ce am încercat sa scriu si sa transmit mai sus.
Am coborât tot cu funicularul (pentru a câstiga timp) si de la baza ne-am îndreptat spre câteva obiective apropiate, poate ignorate de unii, dar pe care noi le-am considerat demne de vizitat. Prima noastra zi de explorare a Salzburg-ului continua în cea mai buna stare sufleteasca. Detalii în postarea urmatoare.
Felicitari pentru postare si pentru modul in care v-ati documentat; extrem de multe detalii despre fortareata; iar imaginile sunt superbe.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru cuvintele dv. Vizita la Hohensalzburg este o experienta complexa si sper sa fi surprins acest fapt în cele scrise mai sus.
Ștergereati surprins...am vizionat si filmuletul de pe youtube...pur si simplu am avut senzatia ca as fi acolo; minunat...stiu ca ma repet, ;) dar nu ma pot abtine sa va mai transmit inca o data felicitari
ȘtergereVa multumesc inca o data... si poate va vor placea si alte filmulete pe care le-am urcat pe Youtube. Gasiti link-ul canalului in josul paginii.
ȘtergereDomnule Adrian,sunteti fantastic! reusiti sa transmiteti atata emotie si informatie incat m-ati coplesit! Nici nu stiu ce sa admir mai intai:ceea ce descrieti sau modul de exprimare! Chiar daca nu as dori sa vizitez acele locuri (desi le voi vizita,iar informatiile furnizate de Dvs.le voi folosi ca pe un jurnal de calatorie) modul in care prezentati imaginea de ansamblu si detaliile ,limbajul,interesul Dvs.,sentimentele pe care le aveti in fata istoriei,caldura pe care o transmiteti m-au impresionat profund.Oameni cu astfel de preocupari si sentimente,fara a fi supusi micilor compromisuri de zi cu zi ,ar trebui sa fie modele pentru multi dintre noi:citindu-Va postarile am regasit o urma de speranta,de optimism si poate nu sunteti singurul care intelege sa-si traiasca viata dupa astfel de repere,care are aceeasi scara a valorilor cu a Dvs. (cu care le pretuiesc si eu),iar noi "muritorii de rand"care nu am avut (inca) sansa sa vizitam locurile pe care le-ati vizitat Dvs.si nici harul de a descrie pe unde ne-am perindat, sa avem sansa de a va urmari si ve a visa.Urmarind ceea ce ati scris,chiar ma simt participant alaturi de Dvs.,iar imaginile sunt deosebite.De asemenea apreciez volumul de informatii si documentarea necesara unor astfel de materiale,toate insemnand foarte multa munca.Va multumesc si pentru informatiile utile privind cazarea,parcarea,preturile de intrare,caile de acces,etc.;toate informatiile sunt utile ,astfel incat satisfactia unei vacante sa fie deplina.Cu stima Mircea T.
RăspundețiȘtergere