/* script Google analytics */

marți, 18 decembrie 2012

Vacanta 2011 (14) - Swarowski Kristallwelten

   Am plecat din Mittersill, dupa vizita la National Park Zentrum - Hohe Tauern, având drept tinta localitatea Wattens. Treceam din landul Salzburg în Tirol printr-o pitoreasca trecatoare, prin pasul Gerlos si ne aflam în proximitatea unor locuri faimoase pentru frumusetea lor, precum cascada Krimml sau Valea Zillertall. Wattens-ul ne interesa însa pentru simbolul sau, pentru ceea ce a facut acest mic orasel sa fie cunoscut în întreaga lume, brandul Swarowski.
     Cred ca toata lumea stie despre ce este vorba când este pomenit acest nume - Swarowski. Cristalele din sticla, taiate într-o geometrie cvasiperfecta menita sa reflecte si sa refracte spectaculos razele de lumina reprezinta baza creatiilor acestei firme, fiind folosite într-o gama larga de produse, de la bijuterii, figurine tematice, produse de lux, elemente de decor interior, pâna chiar la produse de uz industrial sau militar.
    Insa probabil ca mai putin cunoscut este creatorul acestei firme, devenita în mai bine de 100 de ani un brand atât de cunoscut si apreciat. Se spune ca totul a început cu Daniel Swarowski (pe numele sau adevarat Daniel Swartz), nascut în 1862 în Bohemia, provincie din nordul Cehiei. Tatal sau detinea o mica fabricuta si era un priceput artizat al sticlei si cristalului. In acest loc si-a format deprinderile de maestru în slefuirea si taierea sticlei si Daniel. In 1892 el patenteaza o inventie a unei masini de taiat si slefuit cristalele din sticla, o masina revolutionara, care permitea taierea sticlei într-o maniera cu mult mai precisa decât toate procedeele manuale folosite pana atunci.
       Trei ani mai târziu, împreuna cu finantatorii Armand Kosman si Franz Weis fondeaza compania Swarowski, numita initial A.Kosman, Daniel Swartz & Co (sau K.S. & Co). Drept locatia pentru prima facilitate de productie si taiere a cristalelor din sticla este aleasa localitatea Wattens, unde s-a putut beneficia de avantajul energiei hidroelectrice din zona (evident ieftina), fapt necesar pentru optimizarea costurilor unei productii bazate pe procese de taiere abraziva energofage, asa cum erau cele din patentul original al lui Swartz.
    Astazi, Swarowski este o poveste echivalenta cu conceperea si dezvoltarea unui brand de succes. Pornind de la o idee stralucita, de la un produs valoros pentru care exista (sau poate fi creata ori stimulata) cerere, dezvoltarea ulterioara s-a bazat pe o strategie eficienta de promovare si pe un marketing agresiv. Ceea ce poate vedea un turist ajuns în Wattens, acel Swarowski Kristallwelten (denumit impropriu Muzeul Swarowski), este doar o componenta a acestui sistem exceptional de marketing, dar una excelent realizata si menita a apropia vizitatorul de firma austriaca si a-l determina sa devina client si poate chiar client fidel pe viitor pentru produsele companiei.

Simpaticul soricel, prima figurina decorativa din cristal realizata de compania Swarowski
Pe domeniul larg de la Kristallwelten din Wattens
Uriasul din mitologia tiroleza, cel mai cunoscut simbol de la Kristallwelten (Muzeul Swarowski)
   Nu sunt probleme în a gasi în Wattens locatia Kristallwelten. Este atractia oraselului si este atât de mare încât nu poate fi ignorata. Am ramas la început uimit de imensitatea spatiilor de parcare si de faptul ca în mare parte acestea erau pline. Indubitabil este un obiectiv cu un enorm aflux de vizitatori, mai ales ca pe lânga cei veniti cu masinile personale exista o linie speciala de autobuz din Innsbruck, foarte solicitata si aceasta, practic în orice anotimp. Domeniul asezamântului are dimensiuni impresionante, poate în consonanta cu spatiile de productie Swarowski, vizibile în apropiere. Despre uzinele Swarowski ce s-ar putea spune? Doar ca din exterior frapeaza prin marime si întindere pe teren (sincer, ma asteptam la hale mai mici si mai putine) si ca vorbim doar despre constructii usoare si o curatenie exemplara.

Biletul de intrare la Kristallwelten
   Biletul de intrare la Kristallwelten costa 10,00 euro/adult si 8,50 euro/copil în 2011 (în 2012 preturile sunt 11,00 euro/adult si 9,00 euro/copil). Ce-i drept, fiecare bilet oferea la final posibilitatea unei reduceri individuale de 2 euro pentru cumparaturi de peste 8 euro (în 2012 se ofera reducere individuala de 2 euro pentru cumparaturi de peste 11 euro). Cardurile Salzburgerland nu ofereau nici o facilitate aici (eram în Tirol...), dar Muzeul Swarowski poate fi vizitat gratuit de catre toti posesorii de Innsbruck Card (un card foarte util pentru cei care doresc sa exploreze avantajos Innsbruck-ul si împrejurimile sale).
    Cozile la bilete existau, chiar si la acel moment trecut bine de amiaza si chiar daca erau destul de multe ghisee deschise simultan, iar organizarea este si ea tipic germana, cu intrarea la ore prestabilite a unui anumit numar de turisti, în grupuri având drept criteriu principal limba aleasa de vizitator (exista suficiente tururi în engleza). Am avut ceva de asteptat pâna la intrare (cred ca mai bine de 45 minute), dar ai ce vedea chiar si la exterior în acel loc.

Cele doua intrari în Muzeul Swarowski, construit subteran în dealul Uriasului

  Swarowski Kristallwelten (Lumea cristalelor) este în esenta un fel de parc tematic, concentrat în partea sa indoor. Ideea proiectantilor mi s-a parut extraordinara, pentru ca oare ce s-ar fi putut asocia mai bine unei teme a perfectiunii geometrice, a cristalelor misterioase care concentreaza si ulterior revarsa razele de lumina în spectaculoase irizatii cromatice, altceva decât spatiile semiobscure, simbolizând parca niste galerii de mina din dealul pazit la intrare de capul Uriasului din poveste? Cristalele Swarowski pot crea un decor de basm si tot de basm este si cadrul centrului expozitional din Wattens. Cunosteam, desigur, aspectul intrarii în Kristallwelten, dar parca inima mi s-a umplut de bucurie si placere când am vazut pe viu Uriasul din Wattens. Este o încântatoare realizare, o placere estetica sublima provenita din verdele nuantat al vegetatiei, limpezimea minicascadei ce tâsneste prin gura gigantului, oglinda bazinului colector si sclipirile ochilor sai, din cristale fatetate Swarowski.
   Cristalele, pietrele pretioase sau semipretioase i-au fascinat totdeauna pe oameni. Taierea precisa si slefuirea le înnobileaza si le permite sa fie folosite în bijuterii ori alte creatii artistice decorative. Cum însa nu oricine îsi poate permite o gema pretioasa naturala, dar toata lumea îsi doreste asa ceva, exista în mod evident o cerere enorma pentru un produs frumos, de calitate superioara, care ar putea substitui rezonabil pietrele naturale. Iar Swarowski a exploatat remarcabil si a largit considerabil aceasta nisa de piata.
   Cristalele fascineaza, iar rolul Kristallwelten este de a vraji vizitatorul, de a-l introduce într-o lume de basm, de a-i crea o stare speciala având drept mesaj sublimal constientizarea si stimularea atractiei fata de aceste mici fragmente de frumos. Muzeul Swarowski a fost creat în 1995, cu ocazia centenarului companiei, cu contributia majora a arhitectului Andre Heller. Proiectul a dorit sa foloseasca din plin elementul local, astfel ca s-a ajuns la simbolul uriasului mitologic tirolez, în inima caruia (în interiorul dealului) s-a creat un adevarat templu, un spatiu al comorilor, precum Camera Minunilor din castelul Ambras, aflat în apropiere în Innsbruck.
     Calatoria prin Kristallwelten propune o trecere prin 14 spatii, fiecare având o nota a unei identitati proprii si surprinzând, poate, prin originalitate, inventivitate si spirit artistic veritabil. Inca din prima încapere, vizitatorul îsi poate da seama despre ce este vorba în explorarea care i se propune. Intr-o atmosfera semiobscura sunt puse în evidenta diverse obiecte sau creatii artistice decorate si înnobilate de cristalele Swarowski. Marele Perete de Cristal de 11 m înaltime si 42 m lungime în a carui transparenta se observa milioane de cristale taiate cu precizie se constituie ca o veritabila coloana vertebrala spre interiorul corpului Uriasului. Poate fi vazut în aceasta prima sala "Centenarul" - cel mai mare bloc de cristal slefuit realizat vreodata, cu un diametru de 40 cm, 300.000 carate si 100 de fatete slefuite manual, pentru a simboliza 100 de ani de istorie Swarowski (a fost realizat în 1995). In contrast, este expus si cel mai mic cristal Swarowski, de doar 0,8 mm diametru, cu o taietura în 17 fatete. Dintre obiectele de arta remarcabile ar trebui mentionate replica tridimensionala din sticla a celebrului tablou "Persistenta timpului" al lui Dali, copia "Armasarului negru" - o uriasa bijuterie sau mai degraba piesa de colectie comandata de un maharajah indian în amintirea calului sau favorit, o figura simbolica  feminina - "Nana" - creatie a lui Saint Phalle si lista exponatelor nu se opreste aici. Candelabrul "Mediterraneo" realizat de Gaetano Pesce cântareste peste 500 kg, contine 180 de lanturi din cristal, fiecare realizat din 87 elemente Swarowski cu un sistem de iluminare LED, care permite schimbare culorilor pe întreg spectrul vizibil, rezultatul fiind o fascinanta sursa luminoasa, diferita de ideea obsinuita de candelabru.

Marele Zid de Cristal si Mediterraneo
Sclipirile reci ale "Centenarului"
"Armasarul negru"
"Nana" de Saint Phalle
Replica "Persistentei timpului" de Dali
   Kristallwelten nu are nimic în comun cu un muzeu, în sensul clasic al termenului. Chiar si conceptul de parc tematic (sau mai degraba spatiu tematic ...) nu are decât suprapuneri partiale la Wattens. Mai degraba se poate spune ca aici vizitatorul este chemat sa treaca printr-o serie de viziuni artistice, de manifestari ale fanteziei si imaginatiei unor artisti moderni, carora li s-a dat mâna libera  si li s-a cerut în schimb doar sa produca o legatura si cu produsele Swarowski. Daca încaperea de primire arata prin exponatele sale câteva exemple din câmpul aplicativ mai special al cristalelor Swarowski, urmatoarea camera introduce vizitatorul într-un cadru absolut neconventional. Jim Whiting (n 1951) este un artist britanic, dar si un inventator. Andre Heller i-a încredintat în 1987 crearea unui teatru mecanic în cadrul unui proiect gestionat la Hamburg si a fost impresionat de rezultatul final. Nu a uitat colaborarea si atunci când a condus proiectul Kristallwelten i-a solicitat lui Whiting o replica a acelor mecanisme si astfel a aparut conceptia acestei a doua camere tematice de la muzeul Swarowski - "Teatrul mecanic al lui Jim Whiting". Eu nu mai vazusem asa ceva si am cautat sa înteleg si sa gust experienta. Oamenii sunt afectati de dorinta de transformare, de pasiune si fantezii erotice, iar acest lucru poate fi interpretat si sugerat si într-o viziune ce face apel din greu la mecanica. Un Adonis mecanic si o delicata Walking Women simbolireaza eterna relatie masculin - feminin si dau tema centrala a creatiei artistului britanic. Ceea ce se petrece în acest teatru mecanic este în esenta un spectacol suprarealist, total neconventional, unde umerase cu camasi fluturânde zboara si danseaza prin camera, unde parti ale corpului uman se împart în componente si se reunesc, unde dansuri tematice sunt executate de "actori" total neasteptati, totul pe un fond muzical ales de artist pentru a-i sublinia ideile pe care doreste sa le transmita. Este o experienta artistica unica, iar legatura cu Swarowski (dincolo de faptul ca firma austriaca are si divizii de articole de tehnica de înalt nivel) este data de mici si discrete punctari, cum ar fi cristalele de pe pantofii rosii ai femeii mecanice sau alte accesorii ale personajelor din tabloul artistic creat. Apreciat sau nu, Teatrul mecanic al lui Jim Whiting ramâne cu siguranta în memoria vizitatorului de la Kristallwelten si contrasteaza puternic cu formele si viziunile artistice prezente în salile urmatoare.

Walking Women in Teatrul mecanic al lui Jim Whiting
Acel Adonis fara chip este dezmembrat si recompus mecanic
Scene din show-ul de la teatrul mecanic
   O alta încapere absolut remarcabila la Kristallwelten, cu siguranta una mult mai apropiata de tema cristalelor este Cristaloscopul, un spatiu a carui conceptie Andre Heller a realizat-o împreuna cu Peter Mandel, un cunoscut practicant occidental de tehnici de medicina alternativa, între care si cele bazate pe energiile si influentele benefice ale cristalelor. Poate ca ne amintim cu totii de acele mici tuburi cu cristale colorate din copilarie prin care priveam si daca le roteam imaginea se schimba în modele spectaculoase. Aici s-a dorit a se crea cel mai mare caleidoscop din lume, de o forma emisferica, ale carui elemente de baza sunt cristale speciale realizate printr-un proces tehnologic pretentios, elaborat, taiate cu precizie si slefuite manual (asa se spune...). Se afirma ca tiparul geometric ce acopera suprafata sferica este unul preluat din natura si în acest fel Cristaloscopul poate permite vizitatorilor sa atinga o stare de armonie interioara. Peter Mandel crede ca în general cristalele sunt un fel de medium pentru spirit. Indiferent de veridicitatea acestei afirmatii, în Cristaloscop se pot experimenta lucruri deosebite, cum ar fi propagarea si intensitatea sunetelor. Pozitia centrala, marcata si evidentiata în încapere, este locul unde cu adevarat sunetele sunt amplificate si se contopesc într-un mod remarcabil, într-o rezonanta diferita de orice alt punct al emisferei.

In Cristaloscop

  Intr-o atmosfera feerica, plina de sclipiri si creatii artistice tematice precum cea din Kristallwelten, nu putea lipsi un tinut de basm, un loc care sa ne aminteasca motive din povestile copilariei. Cam aceasta a fost ideea Susannei Schmogner, apreciat pictor austriac, care si-a imaginat si a transpus în realitate aici un Teatru de Cristal. Creatoarea si-a dorit sa surprinda, sa încânte si sa permita imaginatiei vizitatorilor sa zburde, apelând pe larg la efecte luminoase bazate pe efectul cristalelor Swarowski asupra luminii. Este un colt dintr-o lume a fanteziei, o lume calda care parca te însufleteste altfel decât raceala sclipirilor din alte sali. Daca ar fi sa aleg ceva care mi-a placut cel mai mult din Kristallwelten, atunci aici m-as opri si as opta fara ezitare pentru alegoria dansului Soarelui si Lunii, un dans pe gheata într-o lume Swarowski.

Bradul de Craciun în viziune Swarowski
O lume a fanteziei - Teatrul de Cristal
Un colt unde lumea este orientata invers...
... si superba alegorie a Soarelui si Lunii
   Iar daca ar fi sa identificam un spatiu unde s-a folosit cea mai complexa tehnica moderna, acesta ar fi probabil "Pasajul de gheata", un culoar de trecere conceput de artistul tirolez Oliver Irschitz. Doar când pasesti în interiorul acestuia poti întelege adevarata experienta care ti se propune. Pare ca si cum pasii tai lasa urme pe podeaua culoarului (urme efemere, care dispar în câteva secunde), iar uneori e ca si cum ai aluneca, consecinta fiind si forma noua a urmelor. Cu totul special este modul în care soft-ul din background gestioneaza informatiile culese de senzorii din sistem, fapt ce permite efecte luminoase proportionale cu masa de oameni aflata în acel moment pe culoar (cu cât sunt mai multi oameni, cu atât aria respectiva devine mai luminoasa si urmele virtuale de pe podea mai pronuntate).
   Pot oare cristalele Swarowski sa modeleze orice? Greu de spus, dar turistii au totusi privilegiul de a admira machetele câtorva constructii remarcabile, contemporane sau din vechime, realizate din cristal. Sunt multe acolo, pe lânga Marea Piramida a lui Keops si Taj Mahal-ul surprinse în fotografiile de mai jos exista numeroase altele (zgârie-nori din New York, Turnul Londrei, Tour Eiffel, etc).

"Pasajul de Gheata" - efecte speciale remarcabile
Machete din cristal ale unor capodopere arhitectonice
 
   Mitul uriasilor este foarte prezent în basmele din spatiul germanic, am putut vedea asta atât în Austria, dar si în mai multe zone din Bavaria. Andre Heller, creatorul Kristallwelten, marturiseste ca a fost fascinat în copilarie de uriasii care stau ascunsi ziua si sunt activi noaptea, de povestile în care apar si astfel de personaje mitologice. Drept tribut pentru aceasta fascinatie, pentru aceaste fantezii de la vârsta copilariei, Heller a proiectat aici o Camera a Minunilor (dupa ideea celei de la palatul Ambras). Pentru a ne convinge ca uriasii exista, s-au adunat aici "dovezi" în sprijinul acestei afirmatii, sau - cu putina imaginatie - obiecte "pierdute" care au apartinut acestuia. De dimensiuni impresionante (si elegant garnisite cu cristale Swarowski), obiectele formeaza o minicolectie care cuprinde inelul uriasului, manusile, toiagul de sprijin, acordeonul, etc. Instalatiile din jur, proiectiile de pe pereti completeaza inspirat aceasta atmosfera mitica. Astfel, povestea capata sens, pentru ca nu trebuie sa uitam ca intrarea în Kristallwelten este strajuita de capul uriasului, iar spatiul expozitional este oarecum într-un deal, în "corpul" acestuia.
 
Manusile, toiagul...
... si inelul uriasului
   Kristallwelten nu a fost conceput ca un muzeu, ci mai degraba ca o transpunere în realitate a unui colaj de viziuni artistice. Formele poliedrice, efectele luminoase combinate cu cele cromatice au permis materializarea unor fantezii remarcabile. Salile din partea finala a traseului apropie fascinatia universului cristalelor de relevanta lor pentru natura, stiinta, matematica, alchimie, etc. Cristalele reflecta si pot recrea perspective diferite asupra naturii - microcosmos sau macrocosmos. Pare aici ca imaginatia proiectantilor nu a avut limite, fiindu-ne aduse aproape, diverse reprezentari ale principiului contrastelor Yin si Yang, ale spiralei duble ADN, ale curentilor de apa si cascadelor, ale ochiului unui ciclon, etc. Este frumos si totodata interesant. Si pe alocuri totul este pigmentat cu povesti, precum cea a culoarului în forma de potcoava, unde se spune ca pentru a avea noroc, trebuie sa încerci sa atingi simultan cele doua laturi paralele ale potcoavei. Evident, spatiul e prea larg si nimeni nu are o asemenea anvergura a bratelor. Noi am apelat la o smecherie, o atingere în tandem (cum se poate vedea si din fotografie). Ca a avut sau nu efect, este greu de spus...dar a fost distractiv. 
 
Culoarul în forma de potcoava cu legenda despre noroc
Intrarea în "Padurea de Cristal"
    O frumoasa simbolistica a elementelor focului, apei si pamântului (cristalelor...) este realizata în "Padurea de Cristal", spatiu conceput de un renumit pictor si artist video italian, Fabrizio Plessi. Plessi marturisea ca s-a simtit ca un alchimist când a proiectat aceasta încapere, realizând aici un amalgam a unei viziuni despre prezent si viitor. Este un alt loc în care tehnologiile moderne au fost folosite intensiv, rezultatul fiind cu adevarat spectaculos.
 
Fibra optica, surse de lumina policromatice ...
... si evident cristale Swarowski ...
... sunt elementele unor creatii spectaculoase
 
    Kristallwelten îsi propune sa vrajeasca, sa impresioneza vizitatorii, sa-i transpuna într-o lume artistica cu multe fatete, precum cristalele care au dat faima companiei austriece. Pentru mine chiar a fost o experienta extrem de agreabila si interesanta. Am citit pareri diverse referitoare la Kristallwelten, de la aprecieri entuziaste, pâna la unele mult mai reticente. Problema este ca nu stiu exact ce s-ar astepta un turist sa gaseasca într-un astfel de loc, ca asteptarile vizitatorilor pot fi extrem de diferite. Daca întelegi locul acestui complex în strategia companiei, daca percepi intentiile proiectantilor si te lasi liber în jocul propus, de a face o calatorie inedita si atipica într-o lume a cristalelor (si mai mult decât atât, într-o originala lume Swarowski), atunci nu are cum sa nu fie o experienta absolut agreabila. Totusi, Kristallwelten chiar a reusit sa adune creatiile unui grup de artisti contemporani valorosi si putine sunt locurile unde poti aprecia viziunea artistica libera (ce-i drept, conditionata de cerinta de a se încadra în tema cristalelor) si practic neîngradita material a unor astfel de profesionisti consacrati. E un tribut adus frumosului, esteticului, artei, chiar daca nu putem desparti conceptul acestei lumi de poveste de marketingul unei companii.
   Iar la final, vizitatorii parasesc vraja Kristallwelten pentru a se reîntoarce la lumea reala si pasesc într-un vast spatiu comercial, unde majoritatea nu pot rezista tentatiei de a pleca fara a achizitiona macar o mica amintire cu cristale Swarowski. Magazinul este foarte mare si inteligent organizat, preturile exponatelor scazând pe masura ce te apropii de iesire (daca la început poti admira piese de colectie de zeci de mii de euro, în partea finala exista obiecte si de câtiva euro). Exista aici o incredibila frenezie a shopping-ului, mai ales printre doamnele care se simt pierdute în uriasa oferta de bijuterii si obiecte decorative Swarowski. Unii cheltuiesc câteva sute bune de euro (sau mai mult), altii doar câteva zeci, dar cred ca aproape toata lumea pleaca macar cu o mica amintire. Si în acest mod este evident ca strategia de marketing a companiei functioneaza perfect si ca acest loc special care este Kristallwelten se dovedeste o idee si o realizare extrem de reusita, din toate punctele de vedere.
 
In magazinul de la iesirea din Kristallwelten
Toate detaliile sunt importante (canapele cu sclipiri Swarowski)
Obiecte unicat sau serie limitata de zeci de mii de euro
Spatii de relaxare pentru pauze între reprize de shopping
   Din fericire pentru noi, fetele mele nu exagereaza niciodata cu astfel de cheltuieli,  vacanta nefiind în viziunea noastra o ocazie pentru shopping, ci cu totul altceva. Am plecat totusi cu câteva amintiri de la Kristallwelten (în final toata lumea a fost multumita pe deplin) si dupa ce am iesit din subteran am descoperit alte zone ale domeniului Swarowski din Wattens (labirintul uriasului, turnul de veghe, spatiile de joaca, etc). Parcul si peluzele sunt impecabil îngrijite (nici nu mai trebuia sa amintesc asta...) si cred ca toti cei care dispun de timp suficient pot explora mai mult si descoperi si alte arii interesante ale domeniului.
 
Intrare în Labirintul Uriasului (are forma de palma)
Pe domeniul Kristallwelten
Ne-am luat "La revedere" de la uriasul ce domina domeniul Swarowski
   In concluzie, pot spune ca noua ne-a placut Kristallwelten si recomand o oprire aici pentru toti cei ajunsi în zona. Este o experienta unica si absolut interesanta. Noi însa nu încheiasem aceasta zi de vacanta. Eram atât de aproape de Innsbruck, încât nu se putea sa nu parcurgem si restul de circa 20 de km pentru a ajunge în capitala Tirolului. Chiar daca stiam ca avem la dispozitie numai câteva ore, tot ne doream sa ne formam o sumara impresie despre acest important oras austriac. Mai ales ca fiica mea cerea staruitor un Kaiserschmarrn....
 


5 comentarii:

  1. Kaiserschmarn...o poezie!

    Am mai citit despre acest obiectiv dar aici ne oferi in mod compact foarte multe informatii, Imi plac cel mai mult acele "meduze".

    Doresc familiei intregi un Craciun fericit si vise frumoase pentru vacantele viiotare!

    Mi-am mutat cuibul ;a http://travelinghawk.me

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Primiti si din partea noastra cele mai frumoase gânduri si urari cu ocazia Sarbatorilor de iarna! Vom actualiza blogroll-ul cu noua adresa.

      Ștergere
  2. Inca un obiectiv pe care mi-ar placea sa-l vizitez si eu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu am avut placerea sa il vizitez acum cativa ani in drum spre Targul de Craciun de la Innsbruck. Vad ca unele piese sunt inca expuse :). Imi place mult si cele pe care nu am avut ocazia sa le vizitez. Va doresc sa aveti Sarbatori fericite alaturi de cei dragi si un nou an plin de cat mai multe calatorii :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceleasi urari de bine si pentru un nou mai bun si plin de împliniri din partea noastra !

      Ștergere