/* script Google analytics */

marți, 4 decembrie 2012

Vacanta 2011 (13) - National Park Zentrum - Mittersill

  Puteam spune ca abia acum începea nucleul vacantei noastre, asa cum o gândisem initial, deoarece zilele petrecute la Schladming au reprezentat doar o extensie a planului initial. Ne aflam la Dorfgastein pentru 10 zile si doream sa ne concentram explorarea în aceasta perioada (si în înca o saptamâna dupa aceea) asupra landului Salzburg si a unor zone apropiate, adiacente acestuia.
   Aveam multe, foarte multe lucruri în vedere, dintre care pentru unele dintre ele chiar ne doream sa avem parte de o vreme perfecta. Insa în dimineata acestei zile (a cincea a vacantei noastre) se parea ca soarele nu avea de gând sa ne bucure cu stralucirea si caldura sa, fiind ascuns de un plafon dens de nori grosi. Ba mai mult, pe canalul meteo la tv previziunile anuntau, cel putin pentru prima parte a zilei, conditii pentru ploaie. Un timp frumos este adesea o conditie necesara pentru o zi reusita de vacanta. Sa spunem câteva lucruri referitoare la vremea din regiunile alpine. Din experienta proprie, pe parcursul a mai multor ani si zone din Muntii Alpi, pot spune ca turistii nu trebuie sa se teama excesiv de o vreme potrivnica. N-am întâlnit perioade lungi uscate, extrem de calde sau secetoase (cum se întâmpla practic regulat pe la noi în ultimii ani vara...), dar ploile, atunci când apar, sunt evenimente normale si pasagere pe parcursul unei zile. In general nu ploua pe durate mari (1-2 ore, chiar daca volumul poate fi important), iar dupa o zi cu ploaie adesea urmatoarea ofera o vreme superba. Ce este de avut în vedere în Alpi (ca în mai toate regiunile muntoase) este posibilitatea schimbarii bruste a conditiilor meteo si diferentele mari de temperatura pe verticala. De asemenea, conditiile locale pot influenta radical aspectul vremii, noi constatând de multe ori de exemplu ca daca într-o vale ploua si era urât, într-o alta vale apropiata precipitatiile puteau lipsi complet toata ziua. Iar senzatia mea a fost ca spre exemplu Valea Gastein oferea un microclimat mai umed comparativ cu alte vai din regiune.
   Deci, nu se anuntau cele mai favorabile conditii meteo, era umed si norii chiar începusera sa se scuture. Nu puteam alege vreun obiectiv care sa presupuna drumetii sau trasee prin natura, asa încât ne-am orientat rapid (acesta este avantajul major al vacantelor cu organizare proprie, fara a depinde de agentii, ghizi, program, etc - flexibilitatea) si am conceput un traseu adecvat pentru acea zi. Daca esti în vacanta într-un oras, pe o vreme ploioasa te refugiezi în muzee, la un spectacol sau la vreun obiectiv similar. Aflati în mijlocul muntilor, am cautat si noi pentru început o astfel de optiune. Asa ca ne-am oprit la un spatiu expozitional, National Park Zentrum - Hohe Tauern din Mittersill. Apoi, ne-am continuat plimbarea spre Wattens, pentru a vizita Muzeul Swarowski si am mers mai departe spre Innsbruck. Pentru a ajunge la Innsbruck am ales sa trecem prin pasul Gerlos (o zona absolut superba, o trecatoare la înaltime pe un drum extraordinar), iar la întoarcere am urmat alt traseu, prin Sankt Johann in Tirol si Leogang, iesind la Zell am See, cum se poate observa din imaginea de mai jos. A fost o zi cu ceva distanta de condus (~ 355 km în total), una dintre cele mai lungi din acele explorari în stea cu baza la Dorfgastein, dar a fost ceva potrivit cu contextul zilei, iar în cele din urma vremea frumoasa chiar ne-a surâs.
 
Traseul zilei a cincea
   In Mittersill se afla acest extraordinar National Park Zentrum - Hohe Tauern. Cei care au avut ocazia sa viziteze Viena si alte orase sau regiuni din aceasta tara, au putut observa cu usurinta ca austriecii au o adevarata vocatie în a amenaja si organiza cu har muzee, spatii expozitionale de facturi si tematici diverse, implicând adesea cele mai noi tehnici multimedia de prezentare. Obiectivul din Mittersill nu poate fi catalogat drept muzeu, iar cuvântul "expozitie" ar fi prea sarac si oricum departe de realitatea de acolo. Acest "centru" dedicat parcului national Hohe Tauern este o entitate complexa, o îmbinare de imaginatie, stiinta, apropiere de natura, marketing turistic si lista ar putea continua.

National Park Zentrum Hohe Tauern - din Mittersill
O parte din parcarea centrului si norii umezi foarte josi
Culoarul de intrare în centru

   Se spune ca este cel mai modern astfel de centru din Alpi (nu numai din Austria, ci din Alpi). Tematica abordata este cea a ecosistemului zonelor alpine cele mai înalte. In Austria iubitorii de munte vor descoperi o multime de lucruri care îi vor încânta si fascina. Austria nu detine cele mai înalte vârfuri din Alpi (cel mai înalt pisc - Grossglockner are putin sub 3800 m altitudine), dar are 266 de munti peste 3000 m înaltime, 342 de ghetari catalogati (numar aflat în mare pericol de a se reduce în foarte scurt timp....), un numar impresionat de pesteri, cascade, chei, etc. Centrul din Mittersill este mai mult decât o sinteza si o apropiere de zona muntilor Hohe Tauern, este un veritabil sanctuar închinat naturii alpine. Adulti sau copii. toti pot descoperi aici detalii ale unei lumi fascinante, care poate altfel ar putea trece neobservate în natura reala. Cred ca este extraordinar câte cunostinte pot capata cei mici printr-o simpla vizita într-un astfel de spatiu expozitional si asta prin aceeasi tehnica a jocului, a descoperirii prin experimentare, utilizata de institutiile care chiar îsi propun sa transmita eficient anumite informatii. Vremea vitrinelor rigide, închise, a informatiilor scrise sec pe panouri a trecut de mult. Vizitatorul trebuie sa se apropie de exponate, sa se simta implicat, sa fie provocat sa descopere, sa fie atras în povesti si istorii prin intermediul carora asimileaza usor si nebanuit de eficient anumite informatii. Iar National Park Zentrum - Hohe Tauern este un model pentru un astfel de loc... 
    Odata intrati în centru, vizitatorilor li se deschide în fata o calatorie exploratorie prin opt camere, mai bine zis prin opt spatii tematice, fiecare dintre acestea concentrându-se pe o fateta distincta a universului naturii alpine. Si fiecare dintre aceste spatii are cel putin un element definitoriu personalizat, ceea ce face vizita si mai interesanta.
     Poate cel mai impresionant spatiu este cel denumit Eagle's Flight Panorama, desfasurat pe verticala pe doua nivele, cu un model la scara al unor vârfuri din masivul Hohe Tauern. La nivelul superior, dincolo de privelistea impresionanta asupra modelului central, exista un numar mare de monitoare pe care ruleaza filme realizate printr-o tehnologie speciala, din elicopter cu camere stabilizate giroscopic, care capteaza imagini similar vederii unui vultur aflat în zbor deasupra muntilor din acest parc national. Nu apreciez în mod special proiectiile pe ecrane sau vizionarile de filme în spatii expozitionale, dar experienta gândita de proiectanti aici chiar era una inedita si deosebita.
 
Eagle's Flight Panorama - vedere de la nivelul superior
Ecranele pe care ruleaza filmuletele realizate cu camere stabilizate giroscopic
Vedere spre nivelul inferior
Pâna si zapezile permanente sunt modelate pe machetele muntilor
   Daca nivelul superior al încaperii ofera perspectiva, cel inferior permite apropierea de elementele expozitiei, într-un mod pe cât de atipic, pe atât de haios. Va puteti face o idee asupra salii de la nivelul inferior al Eagle's Flight Panorama din imaginile de mai jos. Nu sala de proiectii retine atentia, ci peisajul stâncos alpin, modelat realist, unde cei mici pot patrunde chiar pâna în mijlocul sau, trecând prin ceea ce se doreste a fi chiar un model al locuintelor simpaticelor marmote. Va dati seama cât de încântat poate fi un astfel de micut care scoate capul precum marmota chiar în mijlocul machetei din sala? Iar daca cei mici nu sunt atrasi de animalele împaiate, de modele si de informatiile ce sunt oferite generos prin tehnici moderne multimedia, pot încerca un wall-climbing pe peretii laterali. Interesant concept, nu-i asa? Proiectiile 3D propun documentare despre formarea si evolutia geologica a Muntilor Tauern, cu o deschidere vizuala de 270 grade si cu sunet surround.

Eagle's Flight Panorama - nivelul inferior
Sa fie o marmota cu chip uman? Nu, doar o fetita mai îndrazneata...
Wall-climbing pe peretii laterali si proiectii de film
Simpaticele marmote ... aici doar împaiate
   In zona muntilor înalti, un element omniprezent este apa si ea capata adesea manifestari spectaculoase sub forma cascadelor, torentilor, suvoaielor repezi sau a lacurilor linistite. O încapere dedicata apei si în special apelor "salbatice", repezi, nu putea lipsi din acest spatiu expozitional. Interesanta acea reproducere a micilor vietuitoare din apa prin reprezentari la o scara foarte mare. Evident, dintre locurile remarcabile punctate în mod special în expozitie se detaseaza cascada Krimml, aflata în apropiere.

Lumea apelor montane
Vietuitoare minuscule modelate la o scara foarte mare
   Daca apa în stare lichida este un element de baza în ecosistemul alpin, la fel de interesante si spectaculoase sunt manifestarile apei în stare solida. Vizitatorii sunt invitati sa patrunda într-o lume glaciala, o lume a ghetarilor (altadata considerati vesnici, astazi existând temeri privind perenitatea lor chiar si pe termen scurt) din zona ultimul etaj alpin. Chiar daca afectati puternic de încalzirea globala, ghetarii montani exista înca în Austria si sunt magnifici, deosebit de spectaculosi. Nici o lectura din carti sau vreo prezentare video nu va putea da acelasi sentiment pe care îl încerci în fata maretiei naturii manifestata printr-un ghetar adevarat, cum ar fi sa zicem Pasterzee (cel mai mare ghetar austriac). Ce este inedit în acest centru de la Mittersill este ca vizitatorii pot încerca prin simtul tactil senzatia oferita de ghetari. Da, în mijlocul încaperii este o forma de gheata, s-ar zice o simulare a unei bucati de ghetar, care tenteaza turistii sa o atinga, sa o mângâie, sa simta raceala ghetii. Si poate la fel de interesanta este simularea dinamicii temporale a ghetarului Pasterzee, unde prin joaca, prin învârtirea unei roti a timpului si cu un software de simulare în background, poti vedea cât de mare (sau de mic ...) a fost acest ghetar de-a lungul timpului.

"Lumea ghetarilor"
O "bucata de ghetar" în mijlocul încaperii? De ce nu?!
Roata temporala si simularea dinamicii ghetarului Pasterzee
Spre "Domul avalanselor"
Urmele actiunii vizitatorilor la tentatia blocului de gheata
   O alta dimensiune a mediului alpin tratata distinct este padurea. Intr-un decor cât se poate de adecvat, informatiile vizeaza atât diversele specii de arbori (cu posibilitatea analizarii comparative a tiparului lemnos transversal ori longitudinal, a scoartei copacilor), cât si fauna asociata (era o imensa distractie pentru copii sa actioneze de exemplu mecanismul unei ciocanitori si sa o "înnebuneasca" ca pe o veritabila jucarie).

Sectorul dedicat ecosistemului padurii
Asa se poate vedea comparativ tiparul longitudinal al lemnelor de diferite esente ...
... sau cel longitudinal (si estima vârsta arborelui - era si un joc pe aceasta tema)
Dintr-un alt sector, cel dedicat mineralogiei ...
   In fine, Alpii nu ar fi Alpi fara pajistile lor înverzite si fara simbolul asociat, care în Austria nu este preponderent violet (!). In schimb toata lumea poate aprecia starea de bine, de fericire si prosperitate pe care o da imaginea unei vacute bine hranite si aflate în plina forma. Si acest spatiu al pajistilor alpine are o conceptie originala, atât prin culoare, decor, cât si propunerea facuta vizitatorilor de a viziona în relaxarea indusa de acele sezlonguri, diverse filme documentare, cu accent pe flora alpina.

Sectorul dedicat pajistilor montane ...
Ecranele pe care se pot urmari diverse documentare
Printre sezlonguri, simbolul pajistilor alpine
   Ne-a placut ceea ce am vazut la National Park Zentrum din Mittersill. Un asezamânt mai putin conventional, cu un aer modern si o conceptie ce poate fi catalogata drept inovatoare. Un loc tocmai bun pentru a petrece în mod placut si totodata util câteva ore pe o vreme mai putin prielnica pentru activitati exterioare. Si se pare ca am ales inspirat sa venim aici, la fel ca foarte multi alti turisti aflati în zona. In zilele în care timpul era frumos am observat ca parcarea acestui obiectiv era mult mai putin ocupata (am trecut des în acele zile prin Mittersill). Deci, acest centru dedicat ecosistemului alpin este recomandat si frecventat mai ales pentru zilele care fac interioarele mai atragatoare decât o drumetie în aer liber. De altfel, pâna la finalul vizitei noastre vremea se schimbase sensibil în bine. Ploaia se oprise si erau semne de mai bine.

Simbolul National Park Zentrum Hohe Tauern din Mittersill
La iesire, vremea deja se schimbase sensibil în bine
   Biletul de intrare la National Park Zentrum din Mittersill costa 8,50 euro/adult si 7,0 euro/copil. Cu Salzburgerland Card (ca si cu alte carduri similare) accesul este însa gratuit. Gratuita este si parcarea de la acest obiectiv.
   Am plecat din Mittersill mai departe spre vest, spre Tirol, având drept tinta Wattens-ul si Muzeul Swarowski de acolo. Inca nu eram hotarâti daca sa ajungem si în Innsbruck sau nu. In drum aveam sa trecem printr-o superba trecatoare alpina, prin pasul Gerlos. Dar, despre toate acestea, în postarile urmatoare...
 

Un comentariu:

  1. Un obiectiv foarte interesant, cu organizare si prezentare de exceptie! Multumim ca ne-ai impartasit aceasta informatie.

    RăspundețiȘtergere