/* script Google analytics */

luni, 30 aprilie 2012

Viena 2010 ( XXV ) - Neue Burg

  Dupa vizita la Schatzkammer ne-am îndreptat spre o alta locatie din ansamblul Hofburg, Neue Burg. Aceasta aripa apartine ultimei faze de extindere a complexului imperial din centrul capitalei austriece, fiind începuta în 1881. In cadrul uriasului proiect initiat de Franz Joseph pentru modernizarea si remodelarea Vienei, proiect ce a avut drept element central Ring-ul, s-a prevazut initial un proiect grandios, care trebuia sa includa o extindere de anvergura a Hofburg-ului printr-un sistem de doua aripi simetrice semicirculare si un forum imperial flancat la Ring de cele doua muzee gemene. Constructiile au demarat aproximativ simultan, au fost ridicate muzeele gemene si una dintre aripile semicirculare, cea cunoscuta astazi drept Neue Burg. In final, cealalta aripa nu a fost nici macar începuta vreodata (în principal pentru ca nu s-a putut gasi nici o functie utila cladirii, în afara de un rol decorativ, pur ostentativ), iar forumul imperial nu a fost niciodata complet finalizat. In locul acestor repere ale planurilor arhitectonice initiale au aparut în schimb pietele Heldenplatz, Maria Theresien Platz si spatiile largi dintre Hofburg si Rathaus.
  
Intrarea principala în aripa Neue Burg dinspre Heldenplatz

    Aripa Neue Burg gazduieste astazi cel putin trei institutii austriece de mare importanta: Biblioteca Nationala, Muzeul Etnografic si Muzeul Neue Burg - parte a colectiilor KHM. Nu am ajuns în acest sejur petrecut la Viena la Biblioteca Nationala, desi stiam ca lumea viziteaza acest loc macar pentru exceptionalele sali în stil baroc, daca nu si pentru colectiile de harti vechi ori globuri pamântesti. De asemenea, nici Muzeul Etnografic, despre care am citit recenzii favorabile, nu a avut loc în programul nostru. In schimb, am finalizat macar trecerea în revista a colectiilor KHM (gratie biletului combinat Treasures of the Habsburgs), cu vizita spatiului muzeal de la Neue Burg (dupa muzeul KHM propriu-zis, Schatzkammer si Muzeul calestilor imperiale de la Schonbrunn).
    Neue Burg a fost finalizata complet abia în 1913, dar din 1908 a început sa gazduiasca diverse colectii si expozitii. Daca este sa ne raportam la ceea ce poate fi vazut astazi, atunci putem mentiona ca publicul a avut acces în acest spatiu începând din 1935 la Colectia de Arme si Armuri, începând din 1947 la Colectia de Instrumente muzicale si din 1978 la colectia arheologica cunoscuta drept Muzeul Efes. Acestea sunt atractiile de la Neue Burg, însa eu as adauga lor însasi spatiul, însasi interiorul minunat al acestei aripi a Hofburg-ului.
     Prima colectie vazuta la Neue Burg a fost cea antica. Muzeul Efes este de fapt o extindere, o anexa a colectiei de antichitati grecesti si romane de la KHM. O misiune arheologica austriaca a facut excavari si studii în situl arheologic din Efes între 1895 - 1906. Efes-ul este un important oras al antichitatii, pozitionat în Asia Mica, în Turcia de astazi, în apropiere de statiunea Kusadasi (loc de vacanta preferat de multi turisti de la noi din tara). Una dintre cele sapte minuni ale lumii antice - Templul Artemisei - se afla în Efes. De asemenea, Efes-ul a fost locul natal al marelui filozof Heraclit (Heraclit din Efes), capitala unei provincii imperiale sub romani - când a ajuns la o populatie de circa 200.000 locuitori, dar si locul unde s-a dezvoltat una dintre primele comunitati crestine importante.
    Cert este ca misiunea arheologica austriaca a "trimis" la Viena o serie impresionanta de obiecte valoroase. La Neue Burg pot fi vazute în special sculpturi, basoreliefuri, frize, fragmente decorative. Se spune ca unele reprezentari provin chiar de la Templul Artemisei. Cei pasionati de sculpturile antice pot gasi lucruri interesante la Muzeul Efes. Exemplarul care mie mi s-a parut cel mai special este o minunata statuia din bronz a unui atlet grec, expusa la loc de cinste în cadrul muzeului.

Muzeul Efes - la Neue Burg

    Tot aici sunt expuse si cele mai interesante descoperiri facute de o alta expeditie arheologica austriaca, desfasurata între 1873 - 1875 în insula greceasca Samothraki (sau Samothrace). Cu gândul la statuia Victoriei din Samothraki (atât de mediatizata în cartile de istorie antica, dar care se afla însa la Louvre), ma asteptam la lucruri destul de spectaculoase de la aceasta colectie. In realitate nu e chiar asa, dar pot fi vazute fragmente din marele sanctuar al zeilor de pe aceasta insula, unde istoricii spun ca s-a dezvoltat de fapt un cult religios interesant, oarecum misterios.
    A doua colectie prezenta la Neue Burg, Colectia de instrumente muzicale, este una cu care muzeul se mândreste mult, dar care pe mine nu m-a atras în mod special. Valoarea colectiei provine din doua surse principale: din completitudinea sa (se spune ca este cea mai completa si mai vasta colectie de acest gen, fiind superlativul absolut daca ne raportam la perioadele renascentista si baroca) si din valoarea sa istorica si sentimentala (în colectie se regasesc foarte multe instrumente muzicale folosite de-a lungul timpului de faimosi muzicieni si compozitori).
    
In salile Colectiei de instrumente muzicale
 
    Pentru cei cu adevarat interesati, este demn de mentionat faptul ca exista mici spectacole de matineu, ocazie cu care aceste instrumente muzicale originale pot fi nu numai vazute, ci si ascultate (desigur, este vorba doar de o parte dintre ele...).
     Am fost însa puternic impresionat de arhitectura interioara de la Neue Burg. Decoratiuni fastuoase, opulente pe alocuri, marmura de diverse sortimente, coloane, frize, sculpturi, fresce murale ori de tavan - pare ca nu s-a refuzat nimic arhitectilor si decoratorilor la momentul ridicarii edificiului, indiferent de costuri. Iar rezultatul este unul pe masura, evidentiind puterea monarhiei si a statului austriac din acea vreme. In multe locatii am avut ocazia sa observ ca decorul, cadrul de expunere se ridica aproape de nivelul exponatelor, însa la Neue Burg aceasta senzatie este parca mai puternica decât în alte cazuri. Poate ca o vizita la Neue Burg înseamna în primul rând o vizita la un palat si abia apoi o vizita la un muzeu cu trei expozitii tematice. Am avut senzatia de spatii mai largi, de mai putina rigiditate, de lumina mai multa si nu în ultimul rând de atmosfera mai moderna parca decât în alte muzee din Viena. Iar pentru mine, acestea au fost în fapt si aspectele dominante, punctele ce au dat valoare trecerii prin Neue Burg.

Pe culoarele de la Neue Burg
Interioarele de la Neue Burg sunt absolut remarcabile
    Colectia de Arme si Armuri de la Neue Burg este printre cele mai apreciate din lume. Se spune însa ca este cu siguranta cea mai documentata colectie de acest gen din lume si asta pentru ca personalul de la curtea imperiala a tinut o evidenta stricta a pieselor intrate în colectie, a provenientei acestora. Specific colectiei vieneze este faptul ca în general nu s-au achizitionat piese din surse diverse, îndoielnice, ci obiectele provin de la evenimente specifice, precum ceremonii de încoronare, logodne sau nunti nobiliare, campanii militare, etc. Relatiile Casei de Habsburg la nivel continental au fost atât de extinse încât se apreciaza ca practic nu exista figura princiara importanta din Europa de Vest dintre sec. XV-XIX de numele careia sa nu existe legat macar un obiect important din aceasta colectie.

Colectia de Arme si Armuri de la Neue Burg
Una dintre cele mai valoroase si documentate colectii de acest gen din lume
Ca la un turnir medieval ....
Armuri de ceremonie

   In esenta, Neue Burg ofera vizitatorilor un ansamblu eterogen de trei colectii (apreciate mai mult sau mai putin de publicul larg), plasate însa într-un cadru arhitectural de exceptie. Inainte de a încheia, nu pot sa nu revin asupra acestui aspect. Neue Burg este minunat la interior, iar aceasta a fost pentru mine adevarata surpriza descoperita la acest muzeu. 

Luminator în Neue Burg
Interior în Neue Burg

  Am parasit Neue Burg cu multumirea ca am mai descoperit un coltisor încântator din Viena. Dupa o scurta reîmprospatare a fortelor ne îndreptam spre urmatoarea noastra tinta.

La iesire din Neue Burg, în Heldemplatz
Scurt popas la Nordsee
Primaria Vienei
    Dupa spectacolul de la Spanish Riding School si dupa cele doua vizite la muzee, era vremea si pentru destindere. Obiectivul nostru era acum de cealalata parte a Dunarii. Mergeam spre Donauturm, din zona numita ONU City.

6 comentarii:

  1. Habsburgii si-au angajat arhitecti italieni sau de-ai lor, scoliti in Italia. Doar ca poti avea bani oricati ca arhitectii mari nu se nasc tot timpul, asa ca la ei, n-a fost sa fie si o arhitectura de exceptie, doar etalare de opulenta. In privinta barocului, stilul la moda pe vremea aceea, tot ce s-a construit mai remarcabil este in Italia la Roma si cu cat te indepartezi de Roma (exceptie, zice-se, Torino), tot ce insemna in esenta baroc a fost inlocuit cu decorativism, exces de ornamente adica. Si Viena baroca ilustreaza perfect acesta tendinta. Cel mai mare arhitect baroc al Austriei (sau unul din cei mai mari) a fost Fischer von Erlach, mi se pare ca el a proiectat Hofbibliotheck. El a studiat in Italia si a avut ocazia sa cunoasca marile realizari baroce din Roma. Zice-se ca stilul lui a fost influentat de ele. O fi fost.
    Mie, iti spun cinstit, barocul vienez sau german nu-mi place.

    Dar putina lume prin muzeu, mi s-a parut - din poze- ca batea vantul pe acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, erau foarte putini vizitatori...nu stiu, poate pentru ca era duminica dupa amiaza, ori poate cam asa este de obicei la Neue Burg. Prin partea alocata Muzeului Efes am fost chiar singuri la acea ora...

      Ștergere
    2. Sa vezi tu ce calcare pe picioare e in Muzeul Vatican sau in British Museum, dar cred ca e gresit sa compar Muzeul Efes, de care nici n-am auzit pana acum, cu aceste doua muzee mari.
      In Viena am vizitat in ultimii ani doar MuseumsQuartier, nici acolo nu era inghesuiala, totusi erau cativa vizitatori prin toate salile. Voi ati fost in muzeele astea?

      Ștergere
    3. N-am fost înca la Roma sau Londra. La Viena, MuseumsQuartier, ca si MAK, Liechtenstein Museum, Muzeul Ceasurilor si altele au ramas în plan pentru viitor.

      Ștergere
    4. Nu doar Biblioteca Nationala ci si Karlskirche. Ambii von Erlach, tata si fiu, au lucrat in mai multe parti din imperiu, inclusiv la Timisoara, unde au construit Domul Catolic din Piata Unirii.

      Sigur ca acest muzeu nu se poate compara nici cu Vaticanul, nici cu British Museum (am fost la amandoua) si pentru motivul ca este mult mai mic, concentrat pe o singura tema, cea a Efesului.

      Ștergere
  2. Imagini, locuri, oameni si muzee. Maretia Imperiului Habsburgic nu va disparea niciodata, doar ca unii inteleg ca Viena sau Austria inseamna doar schi si ceva palate.
    Cu respect.

    RăspundețiȘtergere