/* script Google analytics */

marți, 6 septembrie 2011

Paste 2010 ( III ) - Sozopol

   Mi-am împartasit impresiile despre Nessebar în postarea anterioara si ramân la parerea ca acest loc minunat reprezinta cu adevarat perla litoralului bulgaresc, locul unde se contopesc în chip atât de fericit vestigiile trecutului cu modernismul prezentului rezultând o destinatie de vacanta aproape perfecta. Cine nu a ajuns la Nessebar pentru a savura farmecul zonei, pentru a se plimba pe stradutele din orasul vechi si a admira ruinele Messembriei si ale bazilicilor medievale, pentru un popas la o terasa pe malul golfului de unde se poate observa agitatia statiunilor Elenite si Sunny Beach sau pentru un tur pe faleza orasului nou - acela nu poate aprecia integral litoralul vecinilor de la sud.
   In acest context, în care apreciez la superlativ Nessebarul vechi si zona adiacenta, pentru mine a doua perla a litoralului bulgaresc este Sozopol-ul. Situat la circa 70 km sud de Nessebar (sau la 165 km sud de Varna), Sozopol-ul se apropie de extremitatea sudica a litoralului Bulgariei si este un alt loc unde se suprapun în mod fericit elemente speciale ale cadrului natural cu arhitectura pitoreasca a cladirilor ce poarta o minunata patina istorica. 
   Sozopol este considerat cel mai vechi oras de pe litoralul bulgaresc, fiind asezat pe amplasamentul cetatii antice Apolonia, important centru comercial înca din sec. VII î.Cr, ridicata de colonistii greci. Numele cetatii provine de la zeul protector al cetatii Apollo, în cinstea caruia locuitorii au ridicat o statuie de bronz înalta de 13 m. In vremurile de maxima dezvoltare numele localitatii a primit particula "Magna" - Apolonia cea mareata - probând astfel nivelul cultural ridicat la care ajunsese localitatea. Apolonia a facut parte din regatul macedonean al lui Alexandru cel Mare, dar a suferit distrugeri majore în sec. I î.Cr, când a fost ocupata de romani, care au trimis si statuia simbol a cetatii la Roma, ca simbol al victoriei obtinute. Localitatea s-a refacut însa rapid si a continuat sa existe, fiind regasita în istorie sub stapânire bizantina, chiar genoveza la un moment dat si apoi sub o lunga ocupatie otomana, dupa 1453. Simbolul orasului (prezent si pe monezile batute în cetatea antica) este ancora, marturie a unei intense activitati portuare înca din cele mai vechi timpuri. 
  Vechiul Sozopol se afla pe o peninsula, asezata oarecum în partea mediana a unui frumos golf, unde pe latura sudica se gaseste orasul nou, iar pe cea nordica se afla amplasat actualul port. Farmecul orasului vechi, ca si în cazul Nessebar-ului, este imprimat de stradutele pietruite si de arhitectura specifica a cladirilor, relativ unitara si folosind mult lemnul la exterior, ce îsi are originea în perioada renascentista, la care se adauga numarul mare de biserici, capele si altare. 
  Inarmati cu multe informatii si patrunsi de dorinta de a vedea acest alt loc special de pe litoralul bulgaresc, am plecat spre Sozopol dupa micul dejun pe o vreme închisa, iar stropii de ploaie ne-au însotit practic pe tot parcursul acestei excursii. Am traversat rapid Burgasul, am mers paralel cu portul mineralier pe autostrada si am ajuns rapid la Sozopol, unde am parcat chiar la intrarea în orasul vechi.

In drum spre Sozopol - sosele bune....
Fragmente din Apolonia
Reprezentativ pentru arhitectura orasului vechi - stradute pietruite, case cu mult lemn
Bisericuta la intrarea în oras
Zona portuara
Una dintre încântatoarele capele de mici dimensiuni
Pescari bulgari pregatind navoadele
Biserica din zona centrala

Sozopol - stradute centrale
   Ce poti face într-o vizita scurta de 2-3 ore în Sozopol? Evident ca o optiune principala este a face un tur de peninsula, deoarece în special pe partea sudica faleza este deosebit de frumoasa, oferind o splendida deschidere spre coloratul si modernul oras nou. Apoi odata cu patrunderea spre zona centrala vei fi cucerit de farmecul stradutelor pietruite, de micile capele, biserici si vestigii ce reamintesc ca ne aflam într-o zona istorica, de agitatia de la taverne (daca este sezon...) sau de magazinele de suveniruri. In partea de nord se poate vedea insula Sf.Ivan, situata la doar 2 km în larg, cea mai mare insula din apele teritoriale bulgaresti.
  Se spune ca zona este extrem de atractiva în sezonul de vara, fiind un port preferat de cei care detin ambarcatiuni. O plimbare cu vaporasul pe mare sau o descindere pe insula Sf.Ivan sunt la îndemâna. De asemenea, Sozopol-ul are renumele de a fi preferat de artisti, gazduind anual la început de septembrie Festivalul International de Arta si Film Apolonia. Unele site-uri bulgaresti pluseaza chiar, numindu-l "Saint-Tropez-ul Bulgariei". Fara îndoiala ca este si un loc unde gurmanzii se pot delecta cu preparate minunate, fiind amplasat într-o zona cu influente gastronomice turcesti si grecesti, pe lânga bucataria locala bulgareasca. Daca adaugam la toate acestea si proximitatea unui oras mare precum Burgas-ul, plajele de calitate din zona si infrastructura turistica cu multe hoteluri moderne si drumuri bune - ne vom da usor seama ca Sozopol reprezinta o destinatie demna de luat în calcul pentru un sejur în sezonul de vara.
  
Insula Sf.Ivan de lânga Sozopol
 
 
Noul Sozopol
 
 
Ziduri restaurate pe faleza de sud
 
 
 
  Desi nu am avut parte de o vreme generoasa, vizita la Sozopol a fost una tonifianta pentru noi. Am descoperit, asa cum ne asteptam, un loc special, fermecator, demn de admiratie, un loc care merita vazut, o adevarata bucurie pentru turisti. Am revenit în 2011 la Sozopol, cu ocazia sejurului de Paste petrecut la Duni (unde cred ca este cel mai frumos resort din partea sudica a litoralului bulgaresc..) si am gasit destule lucruri schimbate... în bine. Pentru ca turismul nu se face asteptând si la voia întâmplarii, ci proactiv, iar în acest context orice detaliu conteaza.
  Recomand oricui ajunge în zona, macar o scurta plimbare pe stradutele sau pe faleza din Sozopol. Este o experienta care merita încercata de orice turist avid de frumos si pitoresc. Fara îndoiala ca Sozopol si Nessebar sunt reperele turistice ale litoralului bulgaresc, locuri în care voi reveni totdeauna cu mare placere.


Un comentariu:

  1. Felicitări pt. postările dvs. tturistice! Le citesc cu interes pt. că sunt utile, documentate şi scrise cu talent literar. In alta ordine de idei, citeam pe aici ca aţi fost în Austria. Urmează episoade şi despre această ţară, deoarece m-ar interesa o asemena relatare, cu maşina, mai ales zona Kaprun, cum am văzut şi pe blogul Florin Stroe?

    RăspundețiȘtergere