/* script Google analytics */

vineri, 28 septembrie 2012

Vacanta 2011 (7) - Drumetie pe Planai

   Dupa plimbarea pe Hochwurzen (si mai ales dupa distractia generata de coborârea cu karturile), pentru a doua parte a zilei ne-am îndreptat spre celalalt munte adiacent Schladming-ului, Planai.  Baza Planai-ului se afla relativ aproape de centrul statiunii, urcarea se face cu un sistem de gondole, iar locurile de parcare nu sunt o problema, existând atât parcari deschise exterioare în zona, cât si o parcare multinivel la statia de baza a transportului pe cablu. Harta de mai jos arata dispunerea muntilor Planai si Hochwurzen fata de Schladming si traseele montane spre sud, care deriva din aceste puncte turistice majore ale zonei.

Zona Schladming cu cei doi munti importanti spre sud, Planai si Hochwurzen
    Schladming-ul va gazdui în 2013 Campinatele Mondiale de Ski (în Austria sporturile de iarna si ski-ul în special sunt o adevarata religie...), iar acest lucru era scris deja cu litere mari la baza Planai-ului înca din vara lui 2011. Se putea observa ca se construia, ca se lucra la infrastructura (asa cum vezi peste tot în Austria - doar îmbunatatiri si upgrade-uri ale infrastructurii, care oricum este impecabila), ca exista un program de realizat pâna la startul acestui eveniment sportiv, ca se extindeau pistele si mijloacele de transport pe cablu, dar aceste lucrari, cu exceptia prezentei inestetice a unor macarale si a unor delimitari ale spatiilor respective nu afectau atractivitatea turistica a orasului.
    Statia de baza a gondolei ce urca pe Planai este o mica bijuterie, probabil modernizata si extinsa de curând. Spatii relativ largi, scari rulante, facilitati de orice fel pentru turisti (wi-fi, un serviciu meteo local integrat cu imagini real time si prognoze pe ore pentru punctele turistice din zona, arie de shopping, etc), zone pentru cei mici - asta ofera cu generozitate Planet Planai (lucruri întâlnite mai peste tot în zonele turistice majore din Austria), compania ce gestioneaza mijloacele de transport pe cablu din localitate. 

Statia de baza a gondolei ce urca pe Planai
Aici vor fi gazduite CM de ski în 2013
La plecare în statia de baza ....
... gondolele de pe Planai ...
... si statia finala...
... aflata la 1825 m
   Si pentru Planai am realizat un mic montaj de imagini si fragmente de filmulete care poate fi urmarit la acest link pe Youtube.
   Exista multe optiuni odata ce ai ajuns pe culme pe Planai. In primul rând este un punct de start pentru o retea de trasee montane, de la cele mai scurte pâna la unele foarte lungi spre zonele salbatice din muntii aflati mai la sud. In apropiere este un parc de aventuri, cu acele trasee suspendate între copaci care fac deliciul oricui a avut sansa sa încerce o astfel de experienta (aveam sa constatam asta un an mai târziu la Garmisch ...). De asemenea, de la statia superioara de pe Planai se lanseaza amatorii de zbor cu parapanta, existând fireste si posibilitatea unui zbor în tandem (este însa destul de scump ...). Am avut ocazia sa observam (si sa filmam...) întreg ritualul pregatirii unei lansari cu parapanta. Nu am încercat-o înca (probabil o vom face totusi în urmatorii ani...), dar pare o experienta cu adevarat senzationala. Desigur, nu lipsesc de pe culme terasele restaurantelor si spatiile de joaca pentru copii. Iar amatorii de mountain-bike sunt în elementul lor, putând fi observati din gondole cum coboara pe trasee ce par necunoscatorilor complet accidentate si impracticabile.

Un simbol întâlnit peste tot în Alpi, aici în culorile locale
Pregatirea unei lansari ...
... si plutirea gratioasa a parapantei
   Ca si pe Hochwurzen, am ales pe Planai parcurgerea unui traseu circular, asa-numitul Panoramaweg, aproximativ 2,5 km. Este o ruta care doar deschide drumurile spre alte trasee montane adevarate, spre inima muntilor stâncosi ce se profileaza spre sud. Este un traseu atât de bine amenajat si de comod, încât poate fi asimilat cu o plimbare printr-un parc si poate fi parcurs atât de persoane de orice vârsta, cât si de cei cu dezabilitati sau de familiile cu carucioare pentru copii mici (fapt ce se regaseste în foarte multe zone din Austria).

Punct de start pentru Panoramaweg
Copii mici? Carucior? Nici o problema ...
"Ort der Besinnung" - loc de meditatie - o structura în cruce din lemn 35x17 m
Pe Panoramaweg
   Telegondola de pe Planai are doua sectiuni, taxabile separat sau împreuna. Biletul dus-întors pâna la statia superioara costa 16 euro/adult, dar este gratuit pentru posesorii de Sommercard.
   Planai-ul este un important domeniu skiabil, asa ca nu e de mirare ca pe parcurs traseul se intersecteaza cu pârtii sau teleski-uri.

Teleski
Perspectiva asupra muntilor mai îndepartati, de pe Panoramaweg

  Pe o anumita portiune, Panoramaweg patrunde prin padure, iar turistul are placerea de a descoperi (daca are imaginatie...) ca patrunde într-un tinut mistic. Ce poate fi mai dragut decât sa observi cu încântare bucuria si surpriza copiilor când observa ca arborii au chipuri, ca poate spiridusi sau elfi se arata la marginea potecii, pe trunchiuri de copac sau chiar în crengi astfel modelate. Nu stiu care a fost initiativa care a creat acest segment de drum, dar în unele portiuni se poate lesne observa ca a fost nevoie de artisti, de sculptori în lemn adevarati. Este o variatiune surpriza inspirata, care stimuleaza parcurgerea în continuare a drumului si elimina, cred, urmele de oboseala acumulata de cei mici.

Si deodata parca arborii prind viata...
... ca în povesti ...
Exista si sculpturi mai sofisticate
Daca la început de traseu era o binecuvântare, la final drumul se încheie cu o multumire si cu "Auf Wiedersehen"
  Daca ar fi sa compar nu as stii sa spun care munte e mai frumos, Hochwurzen sau Planai (de fapt, eufemistic vorbind, raspunsul e unul singur si incontestabil - la Schladming cel mai frumos munte este ... Dachstein-ul !). Poate ca Planai-ul este mai "turistic", poate ca pe Hochwurzen am avut acea superdistractie cu kartingul, poate ca Planai-ul este mai accesibil ca efort, dar cred ca merita urcat pe ambii munti.

Mascota scolii de ski
La coborâre ...
Dachstein-ul ramasese învaluit în nori toata ziua ...
   Incheiam voiosi si bine dispusi prima zi la Schladming si urcasem deja pe cei doi munti din apropiere. Dar, ceea ce ne doream cel mai mult era sa putem ajunge sus pe Dachstein în conditii bune. Mai aveam doua zile, doua sanse pentru vreme buna. Ce a fost în a doua noastra zi la Schladmind voi povesti în postarile urmatoare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu