/* script Google analytics */

luni, 24 septembrie 2012

Vacanta 2011 (6) - Karting montan pe Hochwurzen

   Alesesem Schladming-ul ca punct de oprire în vacanta noastra pentru a putea urca pe Dachstein, însa stiam ca pentru a fi o experienta memorabila aveam nevoie de o vizibilitate cvasiperfecta. Nu ne faceam mari griji în privinta vremii, pentru ca dispuneam totusi de trei zile, iar previziunile meteo de pe diverse site-uri erau în general favorabile. Totusi, în prima dimineata petrecuta în Schladming, desi se anunta o vreme buna, vedeam din curtea casei ca platoul Dachstein-ului era învaluit în nori (si asa avea sa ramâna toata ziua ...). Dupa o scurta consultare cu gazda noastra, am decis sa atacam alte obiective în aceasta prima zi, cu speranta unui cer mai degajat pentru zilele urmatoare.
    Renuntând la Dachstein, atentia noastra pentru aceasta prima zi se focaliza pe cei doi munti din apropiere. Ne-am îndreptat mai întâi spre Hochwurzen, muntele situat la sud-vest de Schladming, unde doream si sa-mi surprind familia cu o surpriza placuta. O precizare utila pentru cei care se deplaseaza cu masina trebuie facuta. In Austria, în general, parcarile la obiectivele turistice sunt generoase si gratuite (exista si exceptii - de ex. la cascada Krimml sau în orase - precum Salzburg). De aceea gasirea unui loc de parcare nu implica de obicei un stres sau un cost suplimentar.
   Statia de baza a gondolei de pe Hochwurzen este la ceva distanta de centrul orasului (fata de cea care permite urcarea de Planai, care este în plina zona centrala), ajungându-se pe un drum în urcare, presarat cu câteva serpentine. 

Dachstein-ul era învaluit în nori ...
Statia mediana a gondolei Hochwurzen
Gipfelbahn Hochwurzen - grupuri de cinci gondole
Datele tehnice
Vedere spre Dachstein-ul ascuns în nori
    Pe Hochwurzen se urca cu o telegondola - grupuri de cinci cabine (Gipfelbahn Hochwurzen), care faciliteaza parcurgerea unei diferente de nivel de 706 m. Exista o statie intermediara, iar pretul unei calatorii dus-întors este de 11,90 eur/adult. Pentru posesorii de Sommercard utilizarea este gratuita, deci cardurile pe care le posedam începeau sa-si dovedeasca utilitatea. De la statia finala (circa 1850 m altitudine) se deschide o minunata perspectiva asupra vaii, asupra Schladming-ului si asupra celorlalti munti din apropiere (Planai si Dachstein).

Perspectiva asupra vaii Enns-ului
Cabana pe Hochwurzen
Schladming-ul

   Un montaj în care apar si fragmente dinamice de film realizate de noi pe Hochwurzen poate fi vizualizat în acest link spre Youtube. In general totdeauna când am urcat (cu mijloace pe cablu) spre anumite destinatii am încercat sa ne bucuram macar de un mic traseu cu piciorul, mai mult sau mai putin dificil (în general mai putin, pentru ca tot ceea ce ne propunem este sa ne lasam cuprinsi de farmecul naturii, neavând noi mari calitati de alpinisti). In Austria aproape la orice astfel de punct, alaturi de trasee mai lungi, exista macar un parcurs oarecum circular, un Rundweg cum spun ei, care permite turistilor o drumetie comoda cu o durata cuprinsa între 30 min - 1h 30 min. Asa ceva am parcurs si noi pe Hochwurzen, revenind la final la statia superioara a telegondolei.
  Ca nota generala, traseele montane uzuale sunt excelent amenajate si întretinute în Austria, fiind la îndemâna persoanelor de orice vârsta si de orice conditie fizica. Desigur, ma refer la cele simple, nu la cele de categorie superioara, pentru ca varietatea este foarte mare, pe toate gusturile si pentru orice fel de provocari. Nu ai cum sa nu fii surprins când vezi persoane de vârsta a treia mergând vioi, cu acele bete de nordic walking sau familii tinere cu doi-trei copii, uneori cu caruciorul, pe astfel de trasee. Este imaginea unei natii sanatoase, cu standard ridicat de viata, cu batrâni care refuza sedentarismul si au placerea (si mijloacele ...) de a face turism, de a se bucura cu adevarat de viata.

Baie de soare sus pe Hochwurzen
   Acest traseu - Hochwurzen Panorama Trail - poarta turistul printre jnepi si prin padure spre diverse puncte de belvedere, care ofera o deschidere spre mai multe grupe de munti: Tauern, Reiteralm sau Hochstein.

Pe Hochwurzen Panorama Trail
Un mic vârf situat pe traseul parcurs de noi

  Insa Hochwurzen a însemnat pentru noi mult mai mult decât o urcare pe un vârf si o mica drumetie, a însemnat un prilej pentru o distractie inedita, cum nu se poate mai potrivita pentru o vacanta. Vorbeam mai sus despre o surpriza pe care o pregatisem familiei. Am urcat cu telegondola, dar coborârea urma sa o facem într-o cu totul alta maniera.
   Hochwurzen este un loc unde turistii au la dispozitie o posibilitate inedita de divertisment. Sub numele de GoKarting se ofera posibilitatea de a reveni în vale, chiar la statia de pornire pe un drum virajat, prin padure, cu multe pante abrupte adiacente. Este un karting montan, cu niste vehicule fara sistem de propulsie (gravitatia face totul ...), dotate doar cu frâne duble, actionabile individual. Este o experienta incredibila, pe un drum de 7 km ( ! ) - deci nu e deloc scurt, un drum care poate fi parcurs în mare viteza sau mai ponderat, dupa gustul fiecaruia. Coborârea noastra a durat peste 30 minute, cu opriri pentru fotografii, cu încetiniri când ni se parea ca eram în pericol ca purtati de valul de adrenalina sa intram în zona unor viteze la care poate virajele ar fi fost mai dificil de controlat.
   Voi include mai jos o serie de imagini, dar pentru a beneficia si de dinamica am realizat un montaj plasat pe Youtube, care poate arata mai bine ce înseamna experienta acestui karting montan.

Prima panta a traseului de karting montan
Câteva imagini asupra drumului de karting surprinse când parcurgeam traseul de drumetie

   Karturile sunt de mai multe dimensiuni, se aleg functie de talia fiecaruia, iar înainte de plecare se realizeaza un instructaj privind modul cum trebuie abordate virajele (cu frânare pe interior). Ulterior, abordarea traseului se face pur individual, în ritmul fiecaruia.

Punctul de plecare pentru GoKart
Alegerea vehiculului
Pe traseul virajat de 7 km

   Initial sotia mea avea îndoieli ca ne vom descurca facil cu conducerea karturilor, însa pe masura ce am avansat în traseu a devenit evident ca e o joaca, o placere, o experienta cu totul speciala. Biletul pentru GoKart costa în mod normal 15 eur/persoana (12 eur/persoana pentru posesorii de Sommercard) sau exista varianta unui bilet combinat ce cuprinde urcarea cu telegondola si coborârea cu kartul - bilet cu pretul de 20 eur/persoana. Pe parcurs exista si elemente speciale, precum o trecere printr-un tunel, surprinsa în imagini mai jos.

Karting montan pe Hochwurzen

   Hochwurzen este un loc agreabil pentru turisti, un punct de plecare pentru multe trasee montane, care ofera privelisti spectaculoase si posibilitati de agrement, cum ar fi kartingul montan. Noi am fost încântati de experienta avuta si am plecat apoi, pentru a doua parte a zilei, spre celalalt munte de lânga Schladming.

3 comentarii:

 1. Kartingul montan mi se pare extrem de agreabil! Existau vehicule si pentru copii mai mici (8-9 ani) sau cu locuri duble?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pentru copii mici (se vede si într-o imagine) exista varianta de a-l tine în fata. Nu am vazut variante de kart cu 2 locuri, dar am vazut copii de 9-10 ani cred (o fetita chiar...) descurcându-se excelent, luînd virajele în mare viteza, tatal sau abia tinându-se în urma sa.

   Ștergere
 2. O coborare pe cinste, intr-adevar!

  Austria este, cred, tara cu cel mai bun (protector) sistem pentru pensionari. Vorbesc desigur despre austrieci, nu neaparat de cei stabiliti acolo (dar si in acest caz, conteaza probabil cand anume te-ai stabilit acolo si cati ani ai muncit in Austria). Au fosrte multe facilitati, sunt respectati, se organizeaza multe actiuni special pentru ei. Nivelul pensiilor le permite sa se bucure de viata!

  RăspundețiȘtergere