/* script Google analytics */

miercuri, 4 iulie 2012

Paste 2011 ( III ) - Shumen - Monumentul întemeietorilor Bulgariei

    Minisejurul de Paste la Duni ne-a facut sa avem parte de relaxare, confort (a fost cu adevarat un all-inclusive de calitate) si destindere. Insa în sinea mea asteptam cu nerabdare drumul de întoarcere, pentru ca daca la dus venisem direct, fara opriri în partea nordica a litoralului bulgaresc (pe care o explorasem în ultimii doi ani), pentru revenirea acasa schimbasem traseul, în ideea de a ne apropia de câteva obiective turistice pe care le consideram atractive. Deja trei zile pe lânga resort (cu exceptia plimbarilor pe plaja, pe dig si a iesirii la Sozopol) mi se pareau multe si eram dornic sa descopar alte repere de pe harta turistica a Bulgariei.
    Asa ca ne-am departat de obisnuitul drum litoral spre granita cu România (Burgas, Varna, Balcik) si am ales sa intram putin în interiorul teritoriului. Iar zona pe care am vizat-o în acest an (pentru drumul de întoarcere) a fost Shumen. De la Duni la Shumen am mers pe traseul ilustrat mai jos (si am sa explic de ce neaparat pe aceasta varianta), iar de la Shumen am continuat spre Silistra (din pacate aici am întâlnit un drum cu portiuni proaste, cea mai neîngrijita sosea pe care am mers pâna acum Bulgaria) si am trecut apoi Dunarea cu bacul.

De la Duni la Shumen
    Ca idee generala, GPS-ul si-a facut excelent treaba pe tot parcursul traseului, chiar daca am ajuns pe multe drumuri secundare. Cum se vede în imagine, este marcat un punct B pe traseu. Este o zona speciala situata în apropiere de Dalgopol, pe care am retinut-o în perioada de documentare din experienta descrisa de dl. Dragos din Bucuresti pe amfostacolo.ro. Am vazut la acest turist o fotografie si mi-am zis instantaneu ca trebuie sa ajung si eu în acel loc (mi se întâmpla destul de des astfel de "atractii" la prima vedere, le includ pe lista pentru viitor, dar nu totdeauna si ajungem repede la ele). Este un loc denumit Chudnite Skali pe bulgariatravel ("Stâncile minunate"), la fel ca si hotelul restaurant din apropiere (care poate fi identificat pe Google Maps, în apropiere de Dalgopol).
    Este o zona cu lacuri de acumulare, cu viaducte care traverseaza apa, iar dupa un viraj, deodata pe partea dreapta (în sensul de mers spre Shumen) îsi face aparitia un grup impozant de stânci ascutite (se spune ca sunt circa zece individualitati în grup), înalte de 40-50 m. Parca ar fi parte a unui zid de aparare, cu turnulete si metereze, dar cel mai pitoresc lucru în tot peisajul este ca la baza aceste stânci sunt strapunse de un drum, de o sosea care le traverseaza, adiacent marginii lacului. Nivelul apei era scazut si nici culoarea lacului nu era grozava (am vazut imagini din alte perioade când natura era parca mai frumoasa aici), dar am fost multumiti ca descoperisem stâncile si le puteam vedea cu ochii nostri.

Chudnite Skali sau "Stâncile minunate"
Viaductul din apropiere
Par a fi cel putin trei strapungeri pe la baza stâncilor
Indicator pentru hotelul din apropiere
Un loc inedit - Chudnite Skali
    Dupa scurta oprire la Chudnite Skali ne-am îndreptat spre Shumen si spre obiectivele pe care le aveam în plan. Shumen este al zecelea oras ca marime al Bulgariei (circa 80.000 locuitori), având o istorie (documentata...) de peste 1200-1300 de ani. De altfel pe o raza de câtiva zeci de km se afla multe obiective turistice semnificative, dintre care noi ne-am oprit în principiu la trei.
    Primul lucru pe care doream sa-l vedem în Shumen era Monumentul Intemeietorilor Bulgariei. Se spune ca este vizibil de la circa 30 km distanta de Shumen (poate ca da, depinde de directia din care vii si daca stii dupa ce sa te uiti...) si este amplasat pe o culme de deasupra orasului, la circa 450 m înaltime. Se poate ajunge pe platoul pe care este construit monumentul pe un drum rutier (superb, prin padure, cu usoare serpentine) de circa 6 km sau pe jos, pe un drum care începe chiar din centrul Shumen-ului si care include exact 1.300 de trepte (cifra simbolica aniversara).
    Ideea monumentului a aparut în 1977, legata fiind de pregatirile pentru sarbatorirea a 1.300 de ani de la înfiintarea statului bulgar (se considera anul 681 d.C. ca momentul întemeierii Bulgariei). Lucrarile au început în august 1979 si inaugurarea a avut loc în noiembrie 1981. Este o lucrare deosebita, interesanta, în care proiectantii au inclus o multime de mesaje si simboluri, greu de descifrat. Insa, ne-am bucurat vazând ca la intrare, dupa ce plateai biletele, erai întrebat despre tara de provenienta si ni s-a înmânat un dosar cu câteva foi traduse în româneste, care ne-au permis sa întelegem semnificatia monumentului.
     Ca apreciere generala, Monumentul Intemeitorilor Bulgariei doreste sa impresioneze, sa "striveasca" vizitatorul cu cei 1.300 de ani de istorie pe care îi comemoreaza. Masoara 140 m lungime, peste 70 m înaltime, iar pentru constructie s-au folosit circa 50.000 mc de beton (sa zicem cam 1/10 din ceea ce s-a turnat la exterior la Barajul Vidraru) si peste 2.400 tone de otel pentru armaturi. Exista mai multe grupuri din blocuri de beton, separate între ele prin spatii mici, iar împreuna cu cele 21 de sculpturi se doreste a se simboliza întemeierea, dezvoltarea si progresul statului bulgar în perioada secolelor VII - X d.C.

Spre monument, pe drumul de la partea superioara a platoului
Monumentul Intemeietorilor Bulgariei, din lateral

   Prima figura întâlnita la intrare este cea a Hanului Asparuh (considerat drept fondatorul Bulgariei), cu sabia înfipta în sol (simbol al luarii în posesie a teritoriului) si aratând cu mâna peste orizonturi întinderea statului bulgar. Se apreciaza ca Asparuh a descins pe aceste meleaguri împreuna cu circa 30-50 de mii de bulgari si aliindu-se cu triburile slave locale a reusit sa învinga armata bizantina, dupa care a preluat teritoriile din zona, punând bazele statului bulgar. Calul din spatele sau si câinele de la picioare sunt elemente simbolice ale descinderii lui Asparuh.
    Urmeaza un grup statuar de peste 18 m înaltime, care reprezinta o triada a hanilor Tervel, Krum si Omurtag (mari conducatori bulgari din sec. VIII si IX d.C.), alaturi de care exista fragmente din cronici bizantine referitoare la acestia.

Hanul Asparuh - Intemeietorul statului bulgar
Tervel, Krum si Omurtag
Asparuh a înfipt sabia în pamânt si a zis "De aici va fi Bulgaria..."

    Primul Tarat (Imperiu) Bulgar a atins apogeul în perioada domniei lui Simeon cel Mare (893-927 d.C), când pe lânga teritoriile actuale ale Bulgariei, Serbiei, Macedoniei si Albaniei, bulgarii controlau mai mult sau mai putin consistent (conform surselor de pe wikipedia) teritorii imense la nord de Dunare (de la Budapesta la Nipru si practic tot actualul spatiu românesc) si în sud în Grecia pâna la Atena. Acestei adevarate "Epoci de Aur" a Bulgariei timpurii i s-a alocat un mare spatiu în cadrul monumentului, Simeon cel Mare fiind reprezentat alaturi de carturari, militari si demnitari (în total 11 figuri din totalul de 21 de reprezentari).

Simeon cel Mare si curtenii sai

    Crestinarea bulgarilor în sec. IX d.C. este simbolizata de forma crucii, fanta luminoasa realizata din proiect la partea superioara a monumentului. Si pentru ca în ciuda figurilor sculptate (care pe mine ma duc cu gândul la Tolkien si la personajele sale...) monumentul ar fi fost totusi prea tern, pe acest fond gri al betonului, proiectantii au gasit o solutie inspirata de introducere în ansamblu a unui element de culoare. Exista aici la Monumentul Intemeietorilor Bulgariei din Shumen cel mai mare mozaic triptic exterior din Europa. Unghiurile diferite în care sunt asezate panelurile cu mozaic sunt menite a simboliza dezvoltarea graduala a statului bulgar. Acelasi lucru este sugerat de simbolistica motivelor alfabetice, fiind prezente cele trei tipuri de alfabet folosite în timp de statul bulgar: mai întâi cel runic folosit de protobulgari si de slavi, apoi cel glagolitic creat de fratii Kiril si Metodius si în fine alfabetul chirilic, raspândit si astazi în spatiul popoarelor slave.

Tripticul cu mozaic - paneluri cu înclinare diferita
Pata de culoare a monumentului - mozaicul

   Incununarea Monumentului Intemeietorilor Bulgariei o constituie leul masiv din blocuri de granit amplasat la partea superioara a structurii, care cântareste peste 1.000 de tone. Leul priveste în departare deasupra Shumen-ului si nu exista practic o pozitie buna la monument pentru a-l fotografia frontal (probabil un cadru aerian ar fi fost cel mai potrivit).

Leul care încununeaza monumentul
Vedere laterala cu leul si panelurile de mozaic
Shumen ...
Drumul celor 1.300 de trepte care duce în centrul Shumen-ului

    Realizare a fostului regim comunist pentru a stimula sentimentul patriotic national, Monumentul Intemeietorilor Bulgariei este o structura interesanta si (din punctul meu de vedere) un obiectiv de vazut de catre turistii pasionati sa descopere locuri inedite. As spune chiar mai mult, mi se pare o realizare de exceptie, decenta, careia cu greu i-as gasi corespondent în regimul similar de la noi. Glorificarea faptelor înaintasilor (a celor istoric reale, nu a celor rescrise din diverse interese) este o atitudine de apreciat. Astfel de locuri, daca imprima un sentiment de atractie, de placere, pot învata mai multa istorie pe vizitator decât multe ore de studiu fortate în scoala. Iar monumentul de la Shumen, prin aspectul, semnificatiile si simbolurile sale, reuseste acest fapt.
   Ar mai fi de spus, poate, ca la peste 30 de ani de la inaugurare monumentul arata aproape impecabil, nu exista urme de deteriorare, nu exista bucati desprinse din mozaic, statuile nu sunt agresate si zidurile de beton nu au inscriptii de graffiti. Iar pe pajistile verzi de pe platou sau prin frumoasa padure prin care trece drumul nu am vazut gratare fumegânde, masini oprite si muzica îndoielnica data la maxim. Erau localnici, multi (era a doua zi de Paste), dar grupati la terasele si restaurantele aflate la ceva distanta de monument. Cred ca am fost explicit...
   Un ocol prin Shumen este absolut justificat prin pleiada de obiective turistice din zona. Si poate nu ar fi rau de început cu acest monument, poate si pentru ca ofera cel mai bun punct de belvedere asupra orasului. Noi ne-am deplasat apoi spre un alt loc, situat la doar câtiva km distanta, tot pe platoul superior al înaltimii care domina orasul Shumen. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu