/* script Google analytics */

miercuri, 10 octombrie 2012

Vacanta 2011 (9) - Ice Palace - în inima ghetarului, ca în povesti

    Dachstein-ul este, asa cum am spus si în postarea precedenta, un loc cu totul aparte, un loc special, care ramâne cu siguranta viu în memoria oricarui turist care a pus piciorul pe platou, care a calcat pe ghetar sau care a pasit deasupra norilor pe Sky Walk. In plus, acolo sus pe Dachstein se afla înca un mic punct de atractie, pe care îl consider la fel de special ca întreaga zona adiacenta. Realmente cadrul natural al acestui platou este magnific, privelistea asupra zecilor de alte vârfuri alpine este fabuloasa, deci - principial - nu ar fi necesare artificii turistice de marketing, care sa genereze atractivitate suplimentara. Dar, si în Alpi concurenta între diversele zone privind atragerea turistilor este acerba, iar aceasta concurenta forteaza adesea progresul si investitiile - cel mai bun exemplu în acest sens fiind la Dachstein emblematica platforma Sky Walk.
     Acest mic (dar semnificativ ...) punct de atractie la care doresc sa ma refer este Ice Palace - o structura ce permite vizitatorului intrarea într-o lume inedita, o lume fantezista, un tarâm cu elemente de poveste modelat în inima celui mai estic ghetar din Alpi.
 
Dachstein - zona apropiata intrarii în Ice Palace
Greu fara ochelari de soare ....
Poarta spre lumea de basm sapata în interiorul ghetarului
Zona tampon de termoreglare
 
  Biletul de intrare în Ice Palace costa 9,50 eur/persoana în 2011 si era un obiectiv pentru care Sommercard-ul nu oferea nici un fel de facilitate. Sacrificiul financiar este însa mic pentru oportunitatea oferita, iar pentru copii (sau pentru toti cei cu imaginatie vioaie si trairi intense precum ale copiilor) vizitarea acestui loc va ramâne o experienta de neuitat.
   Si pentru Ice Palace am sintetizat un mic montaj (imagini + fragmente filmate) care poate fi urmarit pe Youtube la acest link.

"Cartea de oaspeti" de la intrare în Ice Palace
Pe culoarele sapate în inima ghetarului
Ice Palace este o lume cu o cromatica variabila, cu permanente jocuri de lumini
Homer si Marge
Bart Simpson
   Ice Palace a fost deschis în 2007 si în fiecare an gazduieste o expozitie tematica de sculpturi în gheata. Când am vizitat noi Dachstein-ul în 2011, tema a fost "Familia Simpson", îndragitele personaje din desenul animat american. Pentru 2012, am vazut ca tema aleasa a fost Egiptul (cu elemente arhitectonice specifice, statui ale zeilor egipteni, mumii, etc). Din câte stiu, sculpturile tematice în gheata sunt realizate la fiecare început de an de o echipa de artisti chinezi, fiind apoi doar îngrijite si retusate pe parcursul sezonului (cu siguranta este nevoie de asa ceva).
   Caldura este cel mai mare inamic pentru ghetari, iar acest lucru este pe deplin valabil si la Dachstein si în Ice Palace. Numarul de vizitatori admisi la un moment dat în interior este limitat, asa încât daca s-a atins cifra maxima trebuie sa astepti iesirea unor turisti pentru a putea intra (nu cred ca am asteptat mai mult de 10 minute totusi). Exista o zona intermediara de termoreglare pentru a proteja interiorul de temperaturile pozitive din exterior. Si cu toate acestea, este evident ca în timpul zilei, interiorul Ice Palace este afectat de caldura, cel putin asa am perceput lucrurile în august (exista condens, în unele locuri apar picaturi de apa si chiar unele statui sunt puternic afectate - martori ai acestui fenomen).

Tron, mantie regala si sceptru - într-un cadru cromatic în schimbare
Elemente arhitectonice din gheata, la o rascruce de drumuri în Ice Palace
  Desigur ca diversele sculpturi cu membrii familiei Simpson nu erau singurele elemente decorative din Ice Palace. Coloane în diverse stiluri, frontoane de temple antice, încaperi de genul unor sali ale tronului, colturi tematice ale unor sponsori (Red Bull - cu baza aflata în apropiere, la Salzburg) sau statui de alta factura - toate întregesc si compun un cadru de poveste, o lume mirifica unde cromatica este din plin prezenta si utilizata cu inteligenta. Ice Palace este un loc cum nu se poate mai potrivit pentru copii, care pot vedea cu ochii lor (si crede astfel) ca lumea povestilor chiar poate exista cu adevarat. Sau, cel putin, într-o realizare de tinuta,  macar sunt martori la o iluzie a sa....
  
Un mamut din gheata - si jocurile cromatice din zona sa
La o fereastra din interiorul Ice Palace
Detaliu din palatul modelat în gheata
  Zona care recreeaza ideea de templu antic - cu coloane si capiteluri bogat decorate - a fost cea care mie personal mi-a placut cel mai mult. Dar nu este unica arie interesanta din Ice Palace. Oricum, toate acele zone ce pot fi numite tematice sunt apropiate (volumul sapat in interiorul ghetarului este substantial, dar totusi limitat) si adesea exista continuitate între ele, continuitate asigurata de sculpturile temei anului respectiv.

Printre coloanele templului înghetat ...
O sala a tronului
O alta mostra cromatica din Ice Palace
Impresionanta vedere în sectiune prin straturile de gheata ale ghetarului Dachstein
   Mi-a placut în Ice Palace si coltul sponsorului, cu însemnele Red Bull. Se doreste a se sugera o apropiere de echipa de Formula 1 care are acest sponsor. Exista aici doua statui de personaje umane din staff, în marime naturala. Am mai spus ca exista probleme datorita temperaturilor pozitive si afluxului foarte mare de vizitatori. In aceasta zona, spre exemplu, una dintre statui îsi pierduse un brat...
  Putem spune ca Ice Palace înseamna poveste, fantezie, culoare si poate chiar arta, dar nu numai atât. Simpla vizualizare a galeriilor sapate, a straturilor de gheata, poate da un plus de informatii despre un ghetar alpin. Remarcabil mi s-a parut însa faptul ca turistii pot vedea în siguranta si dintr-o perspectiva inedita o crevasa a ghetarului. Printr-o fereastra circulara larga vizitatorii pot privi într-o crevasa, într-una din acele crapaturi uriase în masa ghetarilor care sunt atât de periculoase pentru alpinisti. Se poate vedea acolo la interior o varietate minunata de cristale de gheata, de ghirlande, motive florale si lanturi înghetate. Fie si numai pentru aceasta oportunitate, de a vedea direct interiorul unei crevase, cred ca o vizita la Ice Palace se merita din plin. In fond, în câte alte locuri avem aceasta sansa?

Chiar si Formula 1 prin echipa Red Bull este prezenta în Ice Palace ...
Fereastra prin care se poate privi într-o crevasa a ghetarului Dachstein
Varietatea de cristale de gheata din crevasa este uluitoare
Micuta Maggie Simpson
La plecare, am fi scris cu adevarat impresii în înghetata carte de oaspeti din Ice Palace
  Incursiunea în fascinanta lume de poveste pe care am regasit-o în Ice Palace, în inima ghetarului Dachstein a completat cum nu se poate mai bine experienta urcarii pe platou la peste 2700 m, privelistea oferita de Sky Walk si bucuria contactului cu zapada în miezul verii. Cred ca Dachstein-ul este un minunat punct de atractie turistica, un loc ce merita inclus pe lista de destinatii a oricarui iubitor de munte, de Alpi si de Austria.
 


Un comentariu:

  1. Ce reusite fotografii! Desi stiu ca Palatul de gheata a fost inaugurat in 2007 si noi am fost pe Dachstein in 2009, mi-s scapat! Nu-mi amintesc sa fi vazut vreo reclama, dar dupa cum am scris si in comentariul de la postarea trecuta, ne grabeam tare...Pacat! E ceva ce nu vezi oricand si oriunde.

    RăspundețiȘtergere