/* script Google analytics */

miercuri, 28 august 2013

Vacanta 2011 (36) - Vorderkaserklamm

      Nu departe de Lamprechtshohle, în aceasta vale absolut superba - Saalachtal, se afla intrarea pe drumul care permite accesul turistilor pâna în apropierea unui traseu de chei cu totul remarcabil - Vorderkaseklamm. Sunt doar câtiva km pâna la parcarea situata în apropierea punctului de acces spre chei si destule lucruri interesante se afla chiar de-a lungul acestui drum (circa 2,5 - 3km din Bundesstrasse 311).

"Sculpturi" naive pe drumul spre Vorderkaserklamm
Loc pentru scaldat si loc pentru gratare pe drumul spre punctul de intrare în chei
   Era primul spatiu destinat amatorilor de gratare pe care îl vedeam în Austria, aproape gol la trecerea noastra spre chei (spatiul verde parea extrem de curat) si destul de bine populat când ne întorceam dupa consumarea vizitei în chei. In apropiere exista de asemenea o zona amenajata pentru scaldat în râul de munte ce trece prin aceasta vale. Tinta noastra era însa defileul, lasând masina într-o parcare aflata în apropierea unei cabane-restaurant, punct de plecare pe drumul spre chei.
     Oarecum neobisnuit pentru Austria, de la parcare pâna la intrarea propriu-zisa în chei mai este de mers destul, circa 15-20 min, noi fiind obisnuiti ca parcarile la atractiile turistice sa fie plasate chiar în proximitatea intrarii la obiectivele vizate. Pe aceasta portiune, poate pentru a evita nerabdarea celor mici, s-a amenajat un fel de traseu tematic, un "Drum al orhideelor", presarat cu panouri explicative si pe alocuri chiar elemente interactive, dedicat florei locale. Se spune ca un ochi avizat poate identifica de-a lungul acestui drum în perioada mai - august mai multe specii de orhidee montane native specifice zonei.

Pe "Drumul orhideelor", spre intrarea în Vorderkaserklamm

     Povestea formarii cheilor Vorderkaserklamm începe si ea odata cu încheierea ultimei perioade glaciare, când acum 12-14.000 de ani ghetarii masivi ce dominau aceasta parte a Europei au început sa se topeasca, apele sa curga si peisajul sa se schimbe semnificativ. In esenta, pârâul Odenbach format în urma acestor fenomene a început sa-si croiasca drum, apele sale producând în timp aceasta taietura aproape chirurgicala în piatra muntelui, aceste chei de o îngustime aproape incredibila pe alocuri - Vorderkaserklamm. Oamenii de stiinta au simulat diverse modele si au ajuns la concluzia ca erodarea medie produsa de ape în aceasta zona este de circa 5-6 mm/an, procesul continuînd activ si în prezent.

Portiunea de început a traseului prin chei

    Vorderkaserklamm era al patrulea traseu de chei din zona Alpilor Austrieci (mai precis din Salzburgerland) pe care îl vizitam într-un interval de doar câteva zile. Si aveam sa mai vedem înca un asemenea traseu doar câteva ore mai târziu si un al saselea în ziua urmatoare. Am mai spus-o si în alta postare, Alpii sunt fermecatori si totodata surprinzatori, nu se punea problema de repetitivitate, de deja-vu. Fiecare traseu de chei are amprenta sa proprie si cu siguranta elemente de peisaj care îl fac unic si îl diferentiaza între atractiile turistice din zona. Fiecare traseu merita vizitat pentru ca fiecare asemenea loc ofera o experienta diferita.
    Elementul caracteristic în aceste chei este usor de identificat - este îngustimea extraordinara a traseului. Vorderkaserklamm reprezinta cu siguranta cele mai înguste chei vizitate de noi în Alpi si poate cele mai înguste prin care am trecut vreodata. Si nu ma refer la portiuni limitate de traseu care sa fie extrem de înguste, astfel de zone de o lungime redusa pot fi întâlnite uzual în chei, ci la traseul în ansamblu, la o latime medie daca pot spune asa. Vorderkaserklamm nu este un traseu scurt, dimpotriva. Cu atât mai remarcabila este în acest context îngustimea crapaturii sapate de apele râului prin stânca. Cred ca se poate observa lesne în imagini ca în foarte multe portiuni latimea cheilor nu este mai mare decât cea a caii de acces, destinata practic unui flux de vizitatori în deplasare în sir indian.

Cheile sunt pe alocuri atât de înguste încât pare ca vizitezi o pestera

    Traseul prin cheile Vorderkaserklamm are o lungime de circa 400 m si o adâncime de aproximativ 80 m. In punctul cel mai îngust cheile au o deschidere de doar 80 cm la partea inferioara, iar la partea superioara a defileului latimea ajunge pâna la maxim 6 m.
     Parcursul prin chei este - si aici - impecabil. Siguranta deplina, balustrade sigure, nici o treapta care sa para mobila si sa predispuna la un ipotetic accident. Totul este impecabil, realizat si întretinut cu o seriozitate caracteristic germana. Demn de mentionat este si faptul ca primele amenajari care au facut cheile accesibile turistilor s-au realizat la ... 1882!
     Se spune ca 373 de trepte exista pe traseul care poate fi parcurs de catre orice categorie de turisti. Este o trecere printr-un tarâm fabulos, straniu si intrigant, o minune a naturii ce se deschide generos în fata ochilor vizitatorilor. Natura este adesea atât de surprinzatoare încât ne depaseste cu mult asteptarile, ne încânta si ne arata ca nu exista limite pentru fantezie si creativitate. Poate ca astfel de gânduri îi anima pe multi dintre cei care pasesc prin crapatura îngusta din muntele de la Vorderkaserklamm... Marturisesc faptul ca te încearca acolo un sentiment unic, straniu - parca te întrebi "Doamne! Unde am intrat?" Parca te cuprinde o usoara strângere de inima la gândul ca poate acesti pereti atât de apropiati s-ar putea apropia si mai mult....
    Portiunea cea mai îngusta din defileu este un loc unic, coplesitor. Merita orice drum si orice efort, fie si numai pentru acei câtiva zeci de metri unde contextul cheilor este unic si absolut fabulos.

In lumea stranie si totodata fabuloasa din Vorderkaserklamm -

    Biletul de intrare pentru vizitarea Vorderkaserklamm costa (doar...) 3,80 euro/adult (3,50 euro în 2011) si 2,00 euro/copil sau este gratuit pentru posesorii de Salzburgerlandcard valid.
     Un montaj din filmuletele noastre realizate la Vorderkaserklamm poate fi vazut la aceasta adresa pe Youtube (admite rezolutii HD).

Vorderkaserklamm

   Partea finala a traseului prin chei este în urcare, oferind o frumoasa perspectiva asupra treptelor din aceasta portiune, dupa care poteca se intersecteaza dupa scurt timp cu Drumul Orhideelor, revenind la cabana-restaurant din vale. La final esti fara îndoiala marcat si impresionat de ceea ce ai vazut si te cuprinde doar o urma de regret ca acest incredibil canion nu este totusi înca mai lung...

Vorderkaserklamm - portiunea finala
Revenirea spre Drumul Orhideelor

    Alpii Austrieci reusisera sa ne surprinda înca o data, pentru ca aici la Vorderkaserklamm aproape nimic nu anunta peisajele fabuloase din canion, nici macar cu câtiva zeci de metri înainte de intrarea în chei.
    Iar noi, dupa aceasta noua experienta cu totul aparte ne deplasam doar câtiva km pentru a ajunge la a treia atractie turistica importanta din aceasta zona din Saalachtal, cheile Seisenbergklamm.

Un comentariu:

  1. Wow! Ce decor spectaculos! Mi-ar placea sa ajung acolo candva! Mi-a placut prezentarea, felicitari!

    RăspundețiȘtergere