/* script Google analytics */

duminică, 14 octombrie 2012

Vacanta 2011 (10) - Schloss Trautenfels

    Dupa incursiunea noastra pe platoul si ghetarul Dachstein, dupa vizita în lumea de poveste din Ice Palace, pentru a doua parte a zilei ne-am îndreptat spre est, spre Admont. Obiectivul pe care doream sa-l vedem acolo era cunoscuta abatie din localitate (care este subiectul urmatoarei postari). Din Schladming pâna în Admont sunt 70 km, iar undeva chiar la jumatatea acestei distante identificasem în cursul documentarii despre zona respectiva un alt dragut punct de interes, unde am hotarât sa ne oprim pentru o scurta vizita. Localitatea se numeste Trautenfels, iar obiectivul este castelul din localitate (Schloss Trautenfels).
    Castelul Trautenfels este ridicat într-o zona extrem de pitoreasca, la poalele unui superb munte - Grimming-ul, într-un loc plat în care valea Enns-ului se lateste considerabil. Nu este una dintre acele resedinte sau fortificatii medievale cocotate pe pantele muntilor ori pe culmile unor dealuri, dar totusi domina zona adiacenta prin pozitie si prin prestanta turnurilor si zidurilor exterioare. Castelul este usor vizibil de pe drumul principal, fiind asezat pe un mica ridicatura stâncoasa, la intrare existând o parcare mare, gratuita.
 
Pasarela ce permite accesul în curtea castelului Trautenfels
Puternicile ziduri exterioare ale bastioanelor fortificatiei
In curtea castelului
Contrafort al zidurilor incintei
   Schloss Trautenfels (în germana Schloss = castel) este atestat documentar pentru prima data la 1261, cu numele de Neuhaus. Constructia se afla într-un punct de importanta strategica, la intersectia asa numitului "drum al sarii" (sarea este o importanta resursa în zona) cu valea Enns-ului. Pentru urmatoarele secole, cel mai remarcabil lucru cunoscut legat de acest castel sunt frescele renascentiste realizate de un artist din nordul Italiei la 1563, cu ocazia casatoriei proprietarului din acea vreme, Ferdinand Hoffman cu Margarete von Harach.
   Momentul de cotitura în istoria castelului s-a produs la 1664, când guvernatorul Styriei, contele Siegmund Friedrich von Trauttsmandorff a cumparat resedinta, demarând ulterior un proces amplu de reconstructie, extindere si renovare, de data aceasta în stil baroc, desfasurat între 1670-1672. Pe lânga aspectul robust la exterior, turnurile puternice si curtea interioara acoperita, cele cinci bastioane si capela pentru rugaciune, castelul primeste remarcabile îmbunatatiri la interior. Este vorba despre minunatele fresce de la primul nivel, pictate de Carpoforo Tencalla si de decoratiunile din stucca realizate de Alessandro Sereni.
 
Incapere cu ceea ce s-a pastrat din frescele renascentiste
Luminator modern
O idee despre minunatele împrejurimi ale castelului, pe valea Enns-ului
  Castelul Trautenfels este un exemplu tipic al acelor resedinte care nu au apartinut niciodata familiei imperiale sau unor nobili din elita aristocratiei austriece. Este un exemplu tipic al unui edificiu specific mai degraba nobilimii de rang secund, iar acestea sunt foarte numeroase atât mai peste tot în spatiul german, dar si în ansamblu în Europa Occidentala. Faptul ca nu a apartinut vreunui nume nobiliar cu rezonanta nu face castelul mai putin interesant, ci dimpotriva, remarcabila constructie a fost preluata, renovata si valorificata în scopuri turistice într-o maniera excelenta de autoritatile locale.
   Dupa transformarea sa din 1672, castelul a avut mai multi proprietari, pâna în 1878, când a intrat în posesia lui Josef, conte de Lamberg. Abia peste înca un secol, la 1983, castelul este preluat si intra în proprietatea municipalitatii Purgg-Trautenfels si a landului Styria. Intre 1988-1992 o masiva investitie financiara a landului si a administratiei locale realizeaza renovarea si revitalizarea edificiului, care este de atunci deschis, ca muzeu, în scopuri turistice.
   Schloss Trautenfels este în prezent un punct de atractie turistica foarte interesant prin calitatea interioarelor sale în stil baroc, prin privelistile de neuitat asupra muntilor din jur (Grimming-ul e un munte de tinut minte toata viata) si prin expozitiile pe care le gazduieste.
    Biletul de intrare la castelul Trautenfels costa 8 eur/adult si 3 eur/student, însa cu Sommercard accesul este gratuit.

Padure si cherestea - una dintre temele expozitiei Muzeului Regional aflat în castel
Detaliu al frescelor de tavan din castel
O asociere inedita: interior baroc si expozitie tematica într-o maniera originala
   In Schloss Trautenfels este gazduit un Muzeu Regional, o sectie apartinând Muzeului Joanneum din Graz (Muzeul Joanneum este poate cel mai mare muzeu provincial din Austria, o institutie de tinuta, care grupeaza sub aceeasi emblema un numar considerabil de entitati remarcabile - palate, castele, armuraria styriana, sectiune de stiintele naturii, sectiune arheologica, etc). Expozitiile din castel doresc sa ofere vizitatorilor o imagine cât mai cuprinzatoare asupra naturii, traditiilor si istoriei zonei vaii Enns (Ennstal) si a Ausseerland. In 13 încaperi caleidoscopice, expozitiile se deruleaza ca un frumos film 3D (cu trunchiuri de copac si animale în mijlocul încaperilor, cu machete si diaporame), iar la final, oricine poate retine si întelege câte ceva despre geologia, vegetatia ori fauna, despre traditiile si ocupatiile oamenilor din zona, despre istoria acestui tinut.
   Imaginilor de mai sus, care arata cum realmente trunchiuri de arbori se regasesc în camerele expozitionale, le voi adauga pe urmatoarele, care exemplifica alte sectiuni din acest spatiu expozitional. Un loc aparte în acest muzeu este reprezentat de colectia de masti, o mândrie (asa se spune...) a Muzeului Joanneum.
 
Cam asa sunt concepute camerele Muzeului Regional din castel
Despre geologie si rocile din zona
Din colectia de masti
Obiecte de arta populara...
.... în interioare stil baroc ...
... într-o expunere interesanta
Arta cioplitorilor locali în lemn
   Care ar fi cel mai frumos loc din castel? Daca ar fi sa ma refer la interioare, fara îndoiala as alege Sala de marmura, numita astfel în ciuda faptului ca regasim aici mult mai putin aceasta roca (în special la tocurile usilor), decât în încaperi omonime din alte locatii (a fost un trend în baroc de a crea asemenea camere tematice).  Desi poate nu la fel de ampla precum încaperi similare din alte castele, dar mare în raport cu Schloss Trautenfels, aceasta sala încânta cu siguranta prin frescele sale magnifice, reîmprospatate la ultimele lucrari de restaurare, si deopotriva prin decoratiunile sofisticate de pe tavan. Viziunea moderna este integrata prin acea scara imaculata suspendata, semnificând ascensiunea spre infinitul creatiei.
 
Sala de marmura - poate cea mai frumoasa încapere a castelului
Detalii ale decoratiunilor din Sala de marmura
 
    Un alt element de o frumusete rara la Schloss Trautenfels este privelistea pe care vizitatorul o are asupra vaii Enns-ului si a muntilor din jur. Iar dintre toti acesti munti se detaseaza Grimming-ul, simbolul întregii zone. Este un munte care cred ca ramâne întiparit în memoria turistilor care trec pe lânga el. De la nivelul vaii, el se ridica falnic, aproape singular (fara vecini cu care sa fie îngemanat), acoperit de paduri de un verde negru la baza, si dezvoltând creste semete stâncoase spre culme. Este reperul care îti atrage pe loc atentia când tranzitezi zona, un munte iubit si adorat de localnici, denumit "Mons Styriae altissimus" în urma cu câteva secole, când era considerat cel mai înalt din Styria. Configuratia speciala a locului determina faptul ca frumosul Grimming, cu cei 2.351 m ai sai, sa para mult mai înalt decât este în realitate. Iar iarna, când zapada se asterne peste el, Grimming-ul creeaza un cadru de basm. 
   O vedere excelenta asupra acestui munte, dar si asupra întregii vai Ennstal este la îndemâna turistilor din foisorul turnului de veghe al castelului (spatiul superior este protejat de vânt si intemperii prin pereti transparenti, care genereaza reflexii vizibile în imaginile realizate din acest loc). De asemenea, exista puncte cu o buna perspectiva chiar din curtea castelului.
 
In curtea castelului, cu Grimming-ul în fundal
Tot în curte, în directie opusa Grimming-ului
Perspectiva din foisorul turnului de veghe
Muntele Grimming
La plecare, o ultima privire spre Schloss Trautenfels
  Schloss Trautenfels înseamna mai mult decât o incursiune în natura, istoria si cultura zonei determinata de valea Enns-ului, a râului Palten si a lacului Aussee. Grimming-ul, padurea, valea, muntii din jur,  cheresteaua, religia, animalele, mastile - toate se contopesc aici într-un melanj care ne face cunoscut un mic fragment de Austria. Memorabil prin calitatea interioarelor în stil baroc, printr-un exemplu de prezervare, renovare si readucere la parametrii specifici turismului modern, prin privelistile de neuitat asupra regiunii adiacente pe care le ofera turistilor - Schloss Trautenfels este un obiectiv demn de avut în vedere, daca drumurile celor dornici de cunoastere si "descoperiri" turistice trec prin aceasta zona.
    Si, pentru a oferi poate un argument în plus la ideea de mai sus, voi include înca doua imagini, care nu îmi apartin, dar care cred ca pot întregi perspectiva asupra acestui castel (sunt luate din puncte care nu sunt chiar în drumul unui turist obisnuit, mai ales daca se viza aici doar o oprire relativ scurta). 
 
Schloss Trautenfels si muntele Grimming
Vedere din alta perspectiva asupra castelului
   Noi ne continuam drumul spre manastirea Admont, ultimul obiectiv din aceasta a treia zi a vacantei noastre. 
  

2 comentarii:

  1. Am fost in zona, respectiv la Manastirea Admont, pe drumul de intoarcere spre tara dar palatul asta nu l-am vizitat. Imi place mobilierul pictat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu am fost in zona dar am savurat articolul! cel mai mult mi-ar placea sa vad Sala de Marmura, e speciala

    RăspundețiȘtergere