/* script Google analytics */

joi, 28 iulie 2011

Paste 2010 ( II ) - Nessebar si Sol Nessebar Palace

  Nessebar-ul a fost locul care ne-a cucerit efectiv din prima clipa pe litoralul bulgaresc. In prezent, când am vazut practic toate statiunile litorale (cu exceptia celor situate la sud de Duni pâna la granita cu Turcia), consider Nessebar-ul drept perla litorala a vecinilor nostri. Vechiul Nessebar este o asezare de poveste, o aglomeratie de cladiri, biserici, vestigii medievale, totul renovat într-o maniera minunata, totul cu o vizibila si puternica amprenta istorica traditionalista - calda si confortabila pentru turistul ajuns aici. Fara îndoiala însa ca si cadrul natural ridica enorm valoarea acestei minunate asezari. Vechiul Nessebar este situat pe o peninsula pitoreasca unita de tarmul unui golf extraordinar printr-un istm îngust, senzational atât pe timp de zi, dar mai ales noaptea. Peninsula de care vorbeam este suficient de mare pentru a avea ce explora, dar totodata de o marime potrivita, pentru a nu obosi exagerat turistul sosit aici în cautare de frumos si inedit. Despre golful respectiv, ce ar mai fi de spus în afara faptului ca este o incredibila concentrare de facilitati turistice, grupate pe latura de nord în statiunile Elenite si Sunny Beach, iar pe cea sudica în jurul Noului Nessebar. Cred ca numai pe tarmul acestui golf s-a construit la bulgari mai mult decât pe întregul litoral românesc dupa '89 si fara îndoiala mai inteligent si mai cu gust.
  Vechiul Nessebar, un loc încântator apreciat cu siguranta de orice turist ajuns în zona, este concentrat pe o limba de pamânt alungita, cu dimensiunile de circa 850 m în lungime si 350 m în latime. Se spune ca în timpul istoriei sale de peste 2500 de ani, s-a pierdut în mare cam o treime din teritoriul initial al orasului. Diverse surse mentioneaza ca exista ziduri stravechi vizibile în prezent si la 80 de metri de actuala linie a tarmului. Cea mai veche portiune conservata este cea a zidurilor de vest, care aparau asezarea dinspre istmul ce face legatura cu uscatul. 
  Arheologii indica faptul ca Nessebar-ul este una dintre cele mai vechi localitati din Europa, pe acest loc existând înca din sec V î.Hr. o asezare tracica, peste care s-a dezvoltat o colonie greceasca, numita Mesembria, care s-a dezvoltat constant timp de mai multe secole. In anul 72 d.Hr. Mesembria este ocupata de romani, devenind sediul unei garnizoane puternice, iar importanta sa în epoca a cunoscut o noua crestere. Inca din secolele III-IV d.Hr se dezvolta ca port, dar importanta sa portuara devine maxima sub stapânire bizantina, prin sec. VII-VIII d.Hr, perioada în care Mesembria era si un centru episcopal crestin important. Denumirea slava de Nessebar apare din secolul XI d.Hr, istoria localitatii se mentine zbuciumata si cunoaste atât cuceriri tatare, dar si pe cea cruciata, dar dezvoltarea maxima se produce sub Alexandru I, în timpul celui de-al doilea Regat bulgar. La 1396 Nessebar-ul cade sub stapânire otomana.
  Orasul este declarat rezervatie arhitecturala si arheologica în 1956, iar din 1983 este înscris în patrimoniul mondial UNESCO. Se pastreaza (bine conservate si restaurate) pâna astazi: ruinele antice ale zidurilor fortificate - din sec. III-IV d.Hr, biserici din diferite perioade istorice, începând cu sec. V-VI d.Hr si circa 60 de case care dateaza din perioada Renasterii. Legendele spun ca pe aceasta mica suprafata a Vechiului Nessebar au existat de-a lungul timpului 40 de biserici. Arheologii au identificat cu certitudine urmele si amplasarea a 26 de astfel de obiective. In Nessebar exista astazi mai multe muzee mici amenajate pentru turisti, între care cel etnografic este cu adevarat mai special.
Zidurile de vest si poarta de intrare în Old Nessebar
Messembria - simboluri crestine: crucea si porumbelul
 
"Orasul celor 40 de biserici"
 
Faleza dinspre sud
 
O scena pentru spectacole vara...
 
Piata de peste în Nessebar
 
 
Vestigii medievale pe latura de est...
 
 

Amatorii de atractii arheologice vor fi încântati
 
 
 
Poarta de intrare în Nessebar
   Vechiul Nessebar este o zona turistica autentica. Pe lânga multele vestigii ale unei istorii care a avut multe de spus pe aceste meleaguri regasim multe pravalii care vor face deliciul amatorilor de shopping, hoteluri, taverne si restaurante, parcuri de ambarcatiuni, dar si locuinte ale localnicilor. Am avut o experienta deosebit de placuta intrând dimineata într-un magazin din zona, când proprietarul ne-a servit cu ceai, a început sa ne povesteasca despre tesaturile aduse din Anatolia, despre covoarele din fir de camila, etc. Am luat o gentuta pentru Andreea si ni s-a propus o reducere...daca Andreea va purta geanta pe umar, cât timp ne plimbam prin Nessebar. Si asta doar pentru ca eram primii clienti ai zilei...Evident, truc de comerciant, dar lucruri de genul acesta îti pot face vacanta mai placuta...
   De pe latura de nord a Vechiului Nessebar se observa golful cu acelasi nume, pe tarmul caruia se însira statiuni noi, cu facilitati turistice moderne - Noul Nessebar, Sunny Beach, Elenite. Câteva cuvinte si despre Noul Nessebar - care este un orasel în adevaratul sens al cuvântului, cu case si blocuri pentru localnici, dar cu multe, multe hoteluri si restaurante construite în ultimul deceniu. Noul Nessebar are o faleza cocheta, frumos amenajata si un minunat parc de ambarcatiuni. Remarcabil este însa faptul ca în plin oras exista zone de protectie unde sunt conservate dune de nisip cu vegetatie specifica, formatiuni caracteristice acestui areal litoral.
Golful Nessebar - se observa Sunny Beach si Elenite
Faleza din Noul Nessebar
Resorturi din Noul Nessebar
 
Zona cu dune de nisip protejate
La pas pe stradutele din Vechiul Nessebar
 
Tratati cu ceai la magazinul de tesaturi....patronul bulgar...
 
 
  Nessebarul este în esenta un loc fermecator, greu de descris în câteva fraze. Exista o amprenta autohtona care poate fi simtita numai la fata locului. Cred ca zona Nessebarului are caracteristici ideale pentru o vacanta reusita - cadru natural deosebit si pitoresc, zona cu parfum si vestigii istorice, facilitati turistice la cele mai ridicate standarde, posibilitati de agrement diverse, proximitatea celorlalte statiuni litorale din zona (mai ales Sunny Beach si Elenite).
  Sejurul nostru de Paste a fost la hotelul Sol Nessebar Palace. Am dorit neaparat sa ne petrecem minivacanta la Nessebar, iar în oferta de Paste acesta era singurul hotel de 5 stele. Sol Nessebar Palace este parte a unui resort imens din Nessebar, complexul Sol, care mai cuprinde hotelurile Sol Nessebar Mare si Sol Nessebar Bay. Sol Nessebar Palace este partea centrala si cea mai luxoasa a resortului. Prin dimensiuni, servicii, conditii de cazare, facilitati - hotelul este clar de o categorie superioara, chiar daca 5 stele mi se pare un pic supralicitat. Camerele duble sunt foarte spatioase, elegant mobilate, cu un design deosebit cu pavilioane si balconase de sticla. Camera avea una dintre cele mai frumoase bai întâlnite de noi la vreun hotel. Acces cu cartela, aer conditionat individual, iluminat cu senzori, mai multe baruri, un lobby elegant, mai multe restaurante - toate aceste facilitati sunt prezente la Sol Nessebar Palace. Resortul beneficiaza de un parc propriu de mari dimensiuni, de o plaja proprie (dar mica, îngusta - nu mi-a placut) cu sea-taxi spre Vechiul Nessebar vara, de sala de spectacole mare, discoteca, piscina interioara, piscina exterioara, sala de jocuri. Serviciile all-inclusive au fost la înaltime, iar despre varietatea mâncarii pot spune ca a fost peste asteptari. De fapt oferta culinara si cea de la baruri a fost la cel mai înalt nivel. De asemenea la hotel era prezenta o echipa consistenta de animatori, cu activitati atât ziua, dar mai ales cu show-uri dragute seara. 
  In esenta pot spune ca Sol Nessebar Palace ofera turistilor cam tot ce acestia s-ar astepta sa primeasca de la un resort cu o astfel de clasificare. Totusi, desi am fost absolut multumiti si nu am avut nimic de reprosat gazdelor, am simtit la acest hotel ca lipseste acel "ceva" care te face de multe ori sa îndragesti definitiv un anumit loc. Am gasit acest "ceva" în 2011 la Duni de exemplu, dar în 2010 la Nessebar nu a fost cazul. Poate este doar o parere subiectiva, care tine de dispozitia de moment, pentru ca repet, voi recomanda Sol Nessebar Palace oricui doreste sa petreaca câteva zile în apropierea fermecatoarelor locuri din Nessebar.
Sol Nessebar Palace
 
 
 
 
In parcul hotelului
 
Kids Club
 
 
Spectacole ale echipei de animatori
 
 
 
 
Mic dejun
Prânz...
  In concluzie, pot spune ca recomand cu caldura atât zona Nessebar-ului, cât si hotelul Sol Nessebar Palace. Este o zona minunata, potrivita pentru o vacanta de calitate. Poate ca zona Nessebar beneficiaza de o pozitie optima pe litoralul bulgaresc, prin cadrul natural deosebit si prin apropierea de atractiile zonei litorale sudice, precum Burgas si Sozopol, si poate fi o destinatie de vacanta mult mai agreabila decât statiunile nordice gen Albena sau Nisipurile de Aur....